Als je partner niet meehelpt met de verzorging van jullie kind

Als je partner niet meehelpt met de verzorging van jullie kind

Jullie hebben samen besloten om voor een kindje te gaan en zagen het al helemaal voor jullie: een gezinnetje vormen! Maar de realiteit blijkt voor jou toch iets anders uit te pakken. Waar jij dacht dat jullie alles samen deden, sta jij poepluiers te verschonen terwijl hij met een koud biertje Voetbal Inside zit te kijken.

Want vaak gebeurt het dat mannen en vrouwen andere verwachtingen hebben van tevoren die niet overeen komen. Belangrijk is dan ook dat je van tevoren die verwachtingen naar elkaar uitspreekt om te voorkomen dat een van jullie voor (onaangename) verrassingen komt te staan. Daarbij is het in Nederland nog steeds zo dat de meeste vrouwen parttime (of: niet) werken en de mannen fulltime. Dit betekent dat vrouwen automatisch al meer de verzorgende en opvoedende rol op zich nemen. Maar niet alleen overdag tussen 9 en 5, ook 's avonds.

Verhouding scheefgegroeid

Lianne (26) heeft dit probleem met haar man. “Ik ben thuisblijfmoeder van onze dochter Nina van 1 jaar. Ik doe dit met alle liefde en ik ben blij dat mijn man de financiële verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezin. Maar de verhoudingen zijn door deze situatie scheefgegroeid. Omdat hij gewend is dat ik overdag voor Nina zorg – ook als hij bijvoorbeeld thuiswerkt – gaat hij er op een of andere manier vanuit dat ik dat ’s avonds en in het weekend ook doe. Maar ik wil natuurlijk ook gewoon een keer weekend hebben en een ochtendje uitslapen. Of even netflixen of naar de stad om te winkelen! En ik zou niet weten waarom ik ook in het weekend en ’s avonds voor Nina moet zorgen. Het is niet dat ik overdag op m’n luie gat zit en de herhaling van Temptation Island zit te kijken. Het is gewoon zo gegaan dat hij er gewoon automatisch vanuit gaat dat ik verantwoordelijk ben voor de zorg van onze dochter en dat hij er alleen hoeft te zijn op de leuke momenten: als ze wil spelen of als we met z’n drieën wat leuks gaan doen. Ineens besef je dat je jezelf automatisch in een bepaalde rol hebt gedrukt, die je misschien helemaal niet wil. In ieder geval niet áltijd. Gelukkig heb ik dit aangegeven en gaat het sindsdien een stuk beter. Hij was zich er eigenlijk helemaal niet van bewust.”

Lees ook:
Als jullie het niet eens kunnen worden over de opvoeding

Rolpatronen

Vaak gebeuren deze automatische rolpatronen inderdaad niet eens bewust, maar slijt het er gewoon in. Jij bent wellicht iemand die vooruit plant en snel actie onderneemt als er iets moet gebeuren, en hij denkt er niet over na dat jullie kind naar bed moet, er eten gemaakt moet worden of dat hij of zij in bad moet. Voordat hij er ook maar überhaupt over na kan denken, heb jij het alweer gedaan. Wellicht ook omdat hij gewend is dat jij dit doet, en dit voor hem lekker makkelijk is. Vaak heeft het ook met stereotyperingen in de maatschappij te maken. Of heb je vroeger thuis gezien hoe het bij je ouders ging en neem jij (of hij) deze rolverdeling automatisch over.

'Vrije' dag

Kim (31) bijvoorbeeld, werkt evenveel uren als haar man (32) maar toch doet ook zij veel meer in het huishouden en in de opvoeding van hun kinderen. “We hebben er bewust voor gekozen allebei een dag minder te werken. Alleen misschien met iets andere achterliggende gedachtes. Ik ben minder gaan werken omdat ik niet weet hoe ik alle taken anders met elkaar moet combineren, maar hij is minder gaan werken om op z’n vrije dag leuke dingen met de kinderen te gaan doen. Waar ik op m’n vrije dag probeer het huis schoon te maken en alle dingen te regelen voor de kinderen (kleding voor ze kopen, huishouden, boodschappen doen, etc.), gaat hij lekker leuke dingen met ze doen en relaxen. En dus kan ik ’s avonds weer alle was wegwerken en troep opruimen. Ik had verwacht dat hij in die vrije dag mee kon helpen om de boel draaiende te houden. Maar dat kwam gewoon niet in hem op. Nu leg ik daarom ’s ochtends maar een lijstje neer met alles wat-ie moet doen en als-ie tijd over heeft kan ‘ie verder doen wat-ie wil. Ook in het weekend vraag ik hem steeds vaker om hulp, anders trek ik het gewoon niet. Waarom zou hij mogen relaxen en ik niet, als we allebei evenveel werken?”

De gouden tip

Belangrijk is dus dat je voordat jullie kindje geboren wordt, verwachtingen naar elkaar uitspreekt. Wie gaat welke taken op zich nemen? Hoe gaan de weekenden eruitzien? Toekomstige vaders hebben soms een heel romantisch beeld waarbij ze papa zijn en alleen genieten van de leuke momenten: voetballen met de kleine, gekke bekken trekken, etcetera. Maar tijden zijn veranderd: moeders werken vaak ook en zo niet: voor ons is het ook weekend! Zorg dus dat je van tevoren je verwachtingen kenbaar maakt en blijft praten. Welke dingen moeten er allemaal gebeuren en welke taken kan hij doen en welke jij? Wie moet er 's ochtends het vroegst de deur uit en wie later? Wie is er 's avonds eerder thuis en kan koken? Denk hier samen over na. In de praktijk zullen dingen anders lopen, maar dan kun je samen bijsturen. Enne, tuurlijk zijn er periodes dat de een net iets meer doet de ander, probeer daar dan ook niet al te moeilijk over te doen.  

Hoe pakken jij en je partner dit aan? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • SafinaCarlos

  Ik ben Safina Carlos uit Duitsland. Ik zie hoe mensen op internet praten over de machtige man genaamd Dr.Oba, hoe hij verbroken relaties en huwelijken herstelde. Dus nam ik contact met hem op voor hulp om mijn man voor mij terug te brengen na 9 jaar scheiding. Na 24 uur werken kwam mijn man thuis en vroeg om mijn vergeving. Dr. Oba is krachtig. Iedereen zou me moeten helpen hem te bedanken. Neem contact op met Dr.Oba, als je enige vorm van hulp nodig hebt, zijn WhatsApp is: +27 73 714 4115. En e-mail: obasolutiontemple@gmail.com Ik deel mijn getuigenis als teken van waardering.

  Bedankt dokter Oba. Alsjeblieft, iedereen op dit forum zou me moeten helpen hem te bedanken voor het terugbrengen van mijn ex-man met zijn krachten.

 • Olivialuis

  ik ben zo opgewonden omdat mijn gebroken huwelijk is hersteld en mijn man is terug nadat hij mij en 2 kinderen twee jaar heeft verlaten om bij een andere vrouw te zijn.

  mijn naam is Olivia, ik kom uit Nederland, maar ik woon in Ohio, Verenigde Staten

  Ik en mijn man hebben de ene of de andere ruzie gehad totdat hij me uiteindelijk verliet en naar de stad verhuisde om bij een andere vrouw te zijn. ik voelde dat mijn leven voorbij was en mijn kinderen dachten dat ze hun vader nooit meer zouden zien. Ik probeerde sterk te zijn, alleen voor de kinderen, maar ik kon de pijn die mijn hart kwelde niet beheersen. mijn hart was gevuld met verdriet en pijn omdat ik echt verliefd was op mijn man. elke dag en nacht denk ik aan hem en wens ik altijd dat hij bij me terug zou komen, ik was echt van streek en ik had hulp nodig. op een dag zocht ik online naar hulp en kwam ik een website tegen die suggereerde dat baba kan helpen om ex snel terug te krijgen. dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik nam contact met hem op voor hulp om zich met mijn man te verenigen, en hij antwoordde me onmiddellijk en vertelde me wat ik moest doen en hoe de andere vrouw uit Canada zwarte magie voodoo gebruikte om mijn man te aanschouwen. Ik was zo geschokt toen ik dit alles van de spirituele man hoorde, hij vertelde me vriendelijk alles wat we dringend moesten doen om de oplossing te verenigen met mijn man, ik gehoorzaamde hem en volgde alles wat hij opdroeg volgens zijn instructies. hij deed een liefdesbetovering voor mij om me te verzoenen met mijn man. 2 dagen later belde mijn man me en vertelde me dat hij mij en de kinderen zo erg miste, ik was zo geweldig dat was hoe hij binnen de 4 dagen terugkwam, met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout, en voor de pijn die hij mij en de kinderen heeft aangedaan. vanaf die dag was ons huwelijk nu sterker dan voorheen, allemaal dankzij baba. Ik besloot mijn verhaal op de blog te delen dat deze man een echte en krachtige spreukgebruiker is die altijd mensen over het hele continent zal helpen. als je hier bent en je hebt je ex terug nodig of je man is naar een andere vrouw verhuisd, huil dan niet meer, neem nu contact op met deze krachtige spreukgebruiker, hij zal je man of je vrouw binnen de komende 4 dagen weer bij je herenigen. hier is zijn contactpersoon: e-mail hem op: agboyasolutionhome@gmail.com of schrijf hem op whatsapp met +2348112714824.

  Hier is ook mijn whatsapp-nummer, je kunt me ook schrijven voor meer informatie over baba. +16163684004

 • samira56

  Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Het kon mijn vriend niet schelen en hij zal me verslaan voor een kleine fout die ik maak. Dus ik zocht hulp op internet en zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen met zijn betovering, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn betovering en we zijn nu gelukkig getrouwd. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is om het gebroken huis te herenigen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

 • samira56

  Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Het kon mijn vriend niet schelen en hij zal me verslaan voor een kleine fout die ik maak. Dus ik zocht hulp op internet en zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen met zijn betovering, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn betovering en we zijn nu gelukkig getrouwd. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is om het gebroken huis te herenigen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

 • mhg

  Mijn man doet ook niets met onze zoon. Hij vind het zelfs te veel gevraagd als hij een dag op de baby moet letten terwijl ik moet werken. Hij zegt dan dat hij al vijf dagen werkt. Als hij weekend heeft kan hij uitslapen tot wanneer hij wil terwijl ik elke dag vanaf zes uur wakker ben. Ik doe alles in het huishouden terwijl hij dagen achter de computer doorbrengt. K begrijp het niet hoor? Zijn alle mannen zo?

 • jdh

  Wij werken op papier allebei fulltime maar omdat ik niet wil dat onze dochter meer dan 2 dagen naar de opvang gaat, heb ik 2 dagen ouderschapsverlof per week en mijn man 1 dag. Maar toch ben ik degene die het complete huishouden doet (wassen, schoonmaken, boodschappen, in de meeste gevallen eten maken, voor onze dochter zorgen). Mijn man zal niet uit zichzelf iets gaan doen want 'dat ziet hij niet'. Ik moet dus letterlijk alles vragen: wil je de was uit de wasmachine halen, dit ophangen en de was die al op het rekje hangt, even opvouwen en opbergen? Vraag ik dit niet zo gedetailleerd, dan doet hij de helft niet. Want ik heb het immers niet gevraagd... Ik vind het vrij bizar om alles te moeten vragen maar heb me daar nu maar bij neergelegd. Komt denk ik oa. doordat hij tot zn 29e (!) thuis heeft gewoond en zn moeder dus alles voor hem deed.

  Vanochtend weer gezeur over het aankleden van onze dochter. We moeten allebei om 07:45 uur weg maar hij gaat er altijd van uit dat ik mijn dochter douche, aankleed, haar tas klaar maak, haar eten geef en daarnaast mezelf nog enigszins fatsoeneer. Als ik dan om 06:30 uur vraag of hij onze dochter aan wil kleden, dan is het huis te klein. Want hoezo moet hij dat doen, dat doe ik toch altijd? Waarschijnlijk kan hij dan 10 min. minder lang op de wc zitten maar en iets minder lang douchen maar dat ik me een slag in de ronde werk, dat ziet hij niet. Daar komt bij dat ik nu 28 wk zwanger ben en het best fijn zou vinden als hij iets meer zou doen. Maar mijn man is absoluut niet flexibel en kan het soort van 'niet aan' als ik op de dag zelf vraag onze dochter even aan te kleden. Dat moet ik minstens de dag van tevoren met hem bespreken.... Zal wel aan mij liggen maar ik vind het lichtelijk autistisch als je op zo'n moment niet kunt schakelen...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50