Gynaecoloog over vruchtbaarheid: ‘Vrouwen te snel behandeld met IVF’

Gynaecoloog over vruchtbaarheid: ‘Vrouwen te snel behandeld met IVF’

Volgens gynaecoloog Egbert te Velde is onze natuurlijke vruchtbaarheid de laatste jaren niet achteruitgegaan. Toch worden er meer IVF-baby’s geboren dan ooit.

Volgens Te Velde wordt IVF veel te makkelijk ingezet. In een interview in NRC next wordt hij geïnterviewd naar aanleiding van zijn artikel ‘Europese paradox’ dat in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Obestrics & Gynecology and Reproductive Biology is verschenen. Hierin schrijft hij dat vrouwen te snel worden behandeld en dat de risico's worden onderschat. Ooit voorspelde hij dat steeds meer zwangerschappen zonder goede medische redenen door IVF of andere technieken tot stand zouden komen. Nu lijkt zijn voorspelling te zijn uitgekomen: de vraag naar IVF groeit, terwijl de biologische vruchtbaarheid volgens zijn onderzoek niet is veranderd.

Lees ook:
Zo heftig is het om IVF te ondergaan

Te Velde: “De laatste veertig jaar is de vruchtbaarheid in westerse landen niet achteruit gegaan.” Volgens hem krijgen vrouwen minderen kinderen dan voorheen door anticonceptie en het uitstellen van zwangerschap, waardoor de kans dat het lukt om zwanger te worden, kleiner wordt.

Onvruchtbaarheid

Volgens de gynaecoloog wordt de definitie van onvruchtbaarheid opgerekt. “Tot 2001 was je onvruchtbaar als er na twee jaar proberen geen zwangerschap was ontstaan, sinds 2008 ben je volgens de World Health Organization na een jaar tevergeefs proberen onvruchtbaar. Het wordt nu een ziekte genoemd.” Te Velde vindt dat erg. “De kans dat een vrouw na een jaar zwanger wordt is meer dan vijftig procent. “En dat noem je dan een ziekte”, zegt hij in het interview.

Risico's IVF onderschat

Te Velde vindt dat de risico’s die bij een IVF-behandeling komen kijken, worden onderschat. “Het grootste risico zijn de meerlingen.” In Nederland wordt sinds een aantal jaar geprobeerd om een embryo terug te plaatsen. “In landen waar IFV commercieel is, zijn het er twee of mee voor een zo groot mogelijke kans op een zwangerschap. Ik vind dat erg.”

Zo  is de kans op onder andere vroeggeboorte, groeivertraging, neurologische afwijkingen, sterfte en zwangerschapsvergiftiging bij de moeder groter. Maar ook bij eenlingen kleeft er een verhoogde kans op geboorteafwijkingen bij een IVF-behandeling.

De gynaecoloog is blij dat artsen in Nederland de richtlijn hanteren om stellen die het nog niet goed genoeg hebben geprobeerd om nog een tijdje zelf door te gaan. “IVF is een zware en risicovolle behandeling, waarom zou je eraan beginnen als het ook anders kan?”

Heb jij een vruchtbaarheidbehandeling ondergaan? Hoe heb jij dat ervaren?

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Wonder 3 op komst

  Wij zijn dankzij ivf trotse papa en mama geworden van een dochter... 2 zwangerschappen daarvoor gehad en geen problemen... we wilden samen voor nog een 3e kindje en na 1.5 jaar was ik nog steeds niet zwanger.

  De huisarts heeft ons door gestuurd en zo zijn we in de mmm beland.

  Uiteindelijk met het hsg onderzoek kwam eruit dat mijn beide eierstokken erg waren verkleefd en een operatie meer kwaad zou doen dan goed.

  Voor ons was de enigste optie ivf.

  We prijzen ons gelukkig dat bij de eerste ivf terug plaatsing ons dotje is blijven plakken. En sinds 15 augustus is ze bij ons.

 • Hartewens08

  Ik zeg gynaecoloog begin met een uitgebreid en degelijk onderzoek. In NL was ik uitbehandeld.

  In Antwerpen kreeg ik uitgebreide onderzoeken waaronder een MRI van de baarmoeder, hysteroscopie, men ontdekte dat er van alles mis was in mijn bm. Verder blijkt dat de vruchtbaarheid wel degelijk is afgenomen anno 2017, met name bij de mannen. Mobieltjes in de broekzak, laptop op je schoot en ook dat er mensen zwaardere medicijnen krijgen voorgeschreven. Ik vind het artikel kort door de bocht, prima om te zeggen dat je een langere periode zelf moet proberen maar doe dat pas bij onbegrepen onvruchtbaarheid.

 • Lovis

  Hartewens, heb je het over het artikel op babybites of over het oorspronkelijke artikel?

 • XCiinndy

  Hier na 3 mislukte iui's, een kijkoperatie waar endometriose werd verwijderd, nog 3 mislukte iui's en 2 afgebroken iui's geluk gehad met onze eerste ivf. Van de zes eicellen maar 1 bevruchting. Dus zonder was onmogelijk geweest. Nu een gezonde pittige dreumes van bijna 13 maanden.

  Het traject was loodzwaar, geen idee of we dat ooit nog aandurven.

 • strelitzia

  Ik had gelukkig slechts ovulatie-inductie nodig om zwanger te raken, maar ik had het echt wel nodig.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

12 leden zijn nu online
Aanmelden