Beslissing genomen, start BAM-traject

De laatste weken heb ik mij bij heel veel mensen geïnformeerd. Vragen gesteld, oplossingen gezocht, (medische) opinies gevraagd, onderzoeken ondergaan, informatie opgevraagd en geluisterd naar wat vrienden vonden van mijn idee om BAM te worden rekening houdend met mijn medische situatie. En dat alles samen heeft tot een beslissing geleid... ik ga ervoor! Super spannend maar ik ben er meer dan klaar voor! Dit is alles behalve een snelle beslissing gezien mijn kinderwens al jaren heel erg aanwezig is. In 2012-2013 was ik zelfs ongeveer een jaar bezig om zwanger te worden samen met mijn ex (toen nog mijn partner uiteraard).


Vorige week maandag ben ik bij de gynaecoloog geweest. Deze was een andere dan ik gewoon was omdat mijn vorige op pensioen is, hij zette mij 33 jaar geleden op de wereld. Maar deze gynaecoloog stelde mij direct op mijn gemak en was onmiddellijk bereid om mij te begeleiden in mijn traject. Hij wou mij ook uitleggen wat het traject inhield maar ik was blijkbaar net iets beter voorbereid want hij sloeg de stappen door elkaar... (hihi) Na een gesprek volgde het fysieke onderzoek en dat bleek allemaal goed. Rechts zag er goed uit (mijn eileider & eierstok zijn verwijderd), baarmoederslijm zag er prima uit voor de tijd van mijn cyclus en links zat er een eitje. Alleen was dat eitje deze maand niet gesprongen en was het behoorlijk groot. Ik dacht eerst dat er geen was maar dat kwam omdat het zodanig groot was dat het tegen de rand van de eierstok zat. 2 Dagen later kreeg ik een erge kramp dus ik vermoed dat het toen wel is gesprongen want 2 dagen daarna kwamen mijn maandstonden erdoor. Na het onderzoek is hij met mij meegegaan naar de balie om een afspraak vast te leggen voor een intakegesprek bij de fertiliteitskliniek: 01/09 is de dag! 


De dag erna ben ik naar UZ Leuven gemoeten voor wederom een opinie van een andere neuroloog. Die zag er net zoals mijn eigen neuroloog geen probleem in dat ik zou zwanger worden. Uiteraard moet al mijn medicatie stopgezet worden maar mits goeie begeleiding is dat geen probleem.


Zaterdag ben ik na mijn opname in het ziekenhuis voor mijn baxter langs gegaan bij mijn beste vriendin en mijn metekindje. Ik heb hier echt zoooo van genoten! We hebben goed kunnen bijpraten en de avond afgesloten met hapjes en de film 'Encanto'. Omdat ik zo trots ben op wat mijn metekindje de laatste maanden heeft gepresteerd (dansoptreden, rol in een musical, goeie punten op school, operatie aan haar oortje waarna ze 6 weken niets actiefs mocht doen...) heb ik haar de K3-pop van Julia, K3-stickerboek en een K3-dagboek cadeau gedaan. Op het einde van de avond schreef ze in haar dagboek "Ik hou van mijn metie en van mijn mama. Het is hier leuk." Wat een heerlijk kind!


Op psychisch vlak had ik vandaag ook weer een gesprek met mijn psychologe en zij staat ook volledig achter mijn beslissing. Zij zei dat ze ziet dat dit vooruitzicht er duidelijk voor zorgt dat ik me veel beter in mijn vel voel. Iets wat al heel wat andere mensen mij hebben weten te zeggen. Ik voel me ook echt beter in mijn vel en kan ook veel beter relativeren sinds ik weer zicht op een toekomst heb. Ik blijf wel bij haar in begeleiding (net zoals de verpleegkundige die aan huis komt) omdat ik het belangrijk vind mijn therapie niet zo maar af te breken nu ik voel dat het goed gaat maar ook omdat ik zo wil vermijden dat ik een postnatale depressie zou krijgen eens ik ben bevallen. Ja ik kijk al een eindje in de toekomst want ik weet nog helemaal niet of ik werkelijk in het traject zal mogen stappen maar ik ben liever op zo veel mogelijk voorbereid. 


Vandaag is mijn kinesiste ook weer voor de eerste keer in meer dan 1,5 jaar langsgekomen. Vooral omdat ik binnen mijn mogelijkheden fysiek zo sterk mogelijk wil zijn om de zwangerschap te dragen (en er na). Ook haar reactie op mijn plan was erg positief. Ze kon wel zien dat ik een tijdje niet veel oefening had gehad maar met 2 sessies per week zou dat wel weer op niveau moeten raken.


Ivm mijn plan om te verhuizen, wel die zal ik nog een tijdje moeten opbergen. De wachtlijst voor een sociale woning is minimum 8 jaar en op de privémarkt kan ik niet huren. Wat is dat allemaal zo ontzettend duur tegenwoordig! De enige reden waardoor ik voorrang zou kunnen krijgen is als ik geen dak boven mijn hoofd zou hebben. Maar mijn ouders zullen me wel niet op straat zetten. Mijn beste vriend stelde voor dat als het echt niet lukte hier dat ik dan maar met mijn meest nodige spulletjes bij hem en zijn vrouw moest intrekken in afwachting van een sociale woning. Ik was echt ontroerd dat zij dat zouden zien zitten maar voorlopig zal ik het proberen hier. Ik wil hen niet te veel tot last zijn. Eens ik zwanger ben en ben bevallen zal ik nog genoeg op hen moeten rekenen. Al staan al mijn vrienden achter mij keuze en willen ze mij allemaal helpen.


Zondag verwacht ik een 12-tal mensen van de backstagecrew (van een festival) waar ik deel van uit maak, waaronder 4 kinderen geboren tijdens corona. Ik kijk er naar uit om nog eens wat mensen en kindjes over de vloer te hebben. Lekker kletsen, herinneringen ophalen en plezier maken. Hopelijk hebben we een beetje goed weer en kunnen we buiten zitten!


X


Ik wil ook nog even de mensen die op mijn vorige blog reageerden bedanken. Ik heb op de meesten geantwoord maar wil even laten weten dat ik al jullie bedenkingen, vragen en tips heb gelezen en heb meegenomen in mijn overweging. De meeste vragen en bedenkingen had ik namelijk zelf ook al voor mezelf gemaakt. Ook bedankt aan de BAM's die ik hier op het forum heb aangesproken en die me hebben geholpen met wat antwoorden op mijn vragen!


 


Effe aanvullen: Ik merk inderdaad dat mijn blog's best wel positief overkomen maar ik wil ook even zeggen dat ik bij heel veel dingen heb stilgestaan. Om maar aan te tonen dat ik al een 10-tal pagina's heb vol vragen & bedenkingen van mezelf, vrienden, professionele omkamdering, mensen hier op bb... met de antwoorden die ik er al op heb gevonden. Na 22/08 komt mijn begeleidster van CAW uit verlof en met haar zal ik ook nog de overige praktische zaken overlopen. Mijn professionele omkadering en vrienden zijn lang niet 100% positief hoor. Ze hadden hun vragen en bedenkingen maar ze steunen me wel in mijn beslissing nu ze zien dat ik er best wel intensief mee bezig ben en goed geïnformeerd ben.


 

3675 x gelezen, 11

reacties (36)

1 2



  • mamaDDD

    meske zoek hulp.. In 2011 schreef je zelfs al dat je het al goed overwogen hebt om BAM te worden.. Hopelijk ga je eerst aan jezelf werken want ik lees enkel in je verhalen ik ik ik en hulp krijgen en nog eens ik..

  • Aka-chan

    Ik wist als kind al dat ik later moeder wilde zijn. Toen ik in mijn adolescentie jaren worstelde met een angststoornis en depressie, begon ik te twijfelen of met mijn mentale staat het wel verstandig was om kinderen te nemen, en stortte dat me bijna nog dieper in een depressie; mijn kinderwens die mogelijk niet vervuld zou worden?!

    Ik heb ik me hier toen ingeschreven, en mezelf voorgehouden dat ik toen toch geen kinderen kon krijgen vanwege leeftijd + geen partner, en nam mezelf voor dat als ik met 30-35 jaar kinderloos zou zijn, ik BAM zou worden. En ik hield me daaraan vast; ik was toen misschien mogelijk niet geschikt als moeder, maar ik had nog meer dan 10 jaar om aan mezelf te werken. Ik las hier ook zoveel mogelijk om mezelf alvast voor te bereiden op een kind. Soort van. Het hielp in ieder geval.

    Ik ben 30 jaar, en in de loop van de afgelopen jaren besef ik me dat ik niet meer 'ten koste van alles' een kind wil. Ik ben gastouder al een paar jaar, daarvoor au pair, en had de afgelopen bijna 2 jaar 2 eenoudergezinnen... De struggles die zij hadden qua opvang vinden, dat vrienden/familie de hoeveelheid hulp die ze nodig hadden niet meer trokken en dit aangaven bij de ouders, en hoe de kinderen er onder waren dat hun ouders gescheiden/out of the picture waren... Heeft me genezen van BAM zijn. Ik besefte me dat een goed netwerk essentieel is, maar moeilijk te bewerkstelligen, en dat ik misschien niet meer depressief ben, maar ik ben lang niet emotioneel/psychisch sterk genoeg denk ik om 100% van de tijd 100% aan een kind te kunnen geven. En vooral met situaties zoals de afgelopen 2 jaar. Hoe vaak ze me niet last minute voor allerlei dingen vroegen. En dan werkten ze beiden niet 5 dagen in de week, met merendeel schoolgaande kids.

    Ik werk in de kinderopvang, dus kom zo aan mijn 'baby fix' haha; kinderen helpen opgroeien, maar ze aan het eind van de dag weer met hun ouders mee kunnen geven, 's avonds voor mezelf en lekker uitslapen in het weekend. Mocht ik nog wel een partner vinden, zie ik dan wel weer. Maar een BAM besef ik nu zal ik niet trekken; en daar heb ik nu ook vrede mee.

    Mocht een partner ook niet in de toekomst op mijn pad komen, wil ik mogelijk nog pleegouder worden, of me op een andere manier inzetten dan kinderopvang voor kinderen. Misschien kan je daarvoor kijken?

    Lichamelijk heb ik overigens geen klachten. Het is echt het mentale vlak waar ik denk dat ik het niet zal trekken. Ik kan me nu voor 110% geven voor andermans kinderen, en daarna helemaal voor mezelf na werk.

  • Mijndraakjes

    Kijk, zo moet je er in staan. Wat knap dat jij je eigen belang niet boven het belang van je ongeboren kind hebt gezet. Een voorbeeld voor TS. Wat mooi dat je nog naar alternatieven zoekt die voor jou wel werkbaar kunnen zijn.

  • Wrongturn

    Wat vreselijk dapper. Respect

  • Wrongturn

    En nog even dit, je zit toch niet al in een traject? Waarom gaat die gynaecoloog meteen kijken hoeveel eieren je hebt? Sorry maar ik geloof er geen biet van, steeds minder. Ik hoop echt met heel mijn hart (hoe ziek dat ook is) dat je een beperkt bent. Ookal heeft die man je op de wereld gezet, volgens mij duiken ze niet meteen in de eivoorraad. Maar ik heb er geen ervaring mee.

  • snoezelke

    Nee ik zit nog niet in het traject. Maar ik veronderstel dat als jij naar jou gynaecoloog gaat op controle dat hij jou toch ook fysiek onderzoekt o.a. uitstrijkje en kijken of alles goed verloopt naar gelang je cyclus. En zo zag hij dat er een eitje zat. En als je mijn blog goed leest zie je dat dit niet de gynaecoloog is die mij op de wereld heeft gezet (die is nu in pensioen) maar een andere.

  • Wrongturn

    Toevallig ga ik volgende week gewoon naar de huisarts voor een uitstrijkje en ik weet heel zeker dat die dan niet toevallig op wat eieren stuit. Maar goed, ik snap dat als er al iets niet helemaal jofel zit in de vrouwelijke delen je naar de gynaecoloog moet, maar dan nog blijft een uitsrijkje een uitstrijkje en dat is zonder camera. Maar goed. Het zal wel.

  • Annanm

    Nou inderdaad. En opeens kan alle medicatie worden gestopt zodat ze zwanger kan raken? Lijkt me toch dat ze eerst eens moet stoppen en een lange periode moet kijken hoe dat gaat. Alsof ze je dan al gelijk naar een fertiliteitskliniek sturen in deze situatie. 😵‍💫 hoop ook dat ze dit verzint maar t engste vind ik nog dat dit soort figuren gewoon zich kunnen laten bezwangeren, ookal zou dit traject er niet van komen. Poeh😫

  • Wrongturn

    Ja ook dat nog eens ja.

  • snoezelke

    Ik ben al altijd gewoon geweest dat het normaal is om ieder jaar op controle gaan bij de gynaecoloog voor een uitstrijkje en een echo.

  • flierefluiter

    Groot verschil tussen NL en BE. Hier in NL gaan we pas naar een gyn als er iets is. Genoeg dames die hun leven lang geen gyn zien. Uitstrijkje doet de huisarts gewoon. Echo’s krijg je niet zo maar

  • ils2327

    Borderline

  • Pinkl@dy

    Ik heb alle 27 reacties gelezen en ik sluit me er volledig bij aan.

    Jij hebt psychische en fysieke problemen en hoopt dat die wonderbaarlijk verdwijnen als je een kindje krijgt. Daarbij heb je geen eigen woning, je krijgt een uitkering en hebt geloof ik weinig financiële middelen om überhaupt een kind groot te brengen.

    Een kind krijgen is zo'n gigantische verantwoordelijkheid. Niet voor een uurtje, inclusief het kopen van een cadeautje maar 24 uur per dag. Je probeert het voor jezelf goed te praten, door toezeggen dat je een leuke meter bent. Dat zegt helemaal niets.

    Bij wat jij omschrijft met al die hulp die JIJ nodig hebt, is er helemaal geen plek voor een kind. Je verwacht van iedereen dat ze jou wel willen helpen. Dat zal misschien een keer een uurtje zijn, maar een kind heeft jou constant nodig.

    - Kan jij je kind 24 uur lang alle liefde, ondersteuning etc bieden?

    - hoe diep beland jij in een depressie als je een huilbaby krijgt, een tweeling of een kind met lichamelijke of geestelijke afwijking?

    Kan je daar überhaupt voor zorgen?

    - Kan je 2 jaar of meer met super weinig slaap? (want hey, er zijn genoeg kindjes die jaren slecht slapen)

    - kan je je kind optillen de komende 6 jaar

    - kan het bed 3x verschonen per nacht en je kind 3x onder de douche zetten bij buikgriep?

    - Kan je speciale voeding, luiers en andere levensmiddelen kopen?

    En de belangrijkste:

    KAN JIJ JOUW BELANG ONDERGESCHIKT MAKEN AAN JOUW KIND?

    sorry, maar ik geloof dat jij dit niet kan. Je enorme lap tekst gaat alleen over jou jou jou (en je vorige blogs ook). Jij moet jou kind gelukkig maken, jij moet voor jou kind zorgen, jij moet jou kind opvrolijken. En zeker niet andersom.

    Ik hoop eerlijk gezegd dat je fake bent en dat je nu heeeeeeel veel aandacht krijgt i.p.v. dat je zo omgaat met het leven ven een kindje.

  • 3Blessings

    Ik krijg al een knoop in mijn maag als ik eraan denk hoe dit voor het kindje zal zijn. Je leunt op een baby voor jouw eigen geluk. Het krijgen van een kind is geen rozengeur en maneschijn. Het is al zwaar voor een gezond persoon laat staan voor iemand met zulke zware medische als psychische klachten zoals jij beschrijft. Daarnaast kan je niet rekenen op alleen professionele hulp en vrienden om het voor elkaar te krijgen. De grootste verantwoordelikheid ligt nog altijd bij jou en je moet je eigen belangen ondergeschikt maken aan die van je kind. Kan je dat? Of zadel je je kind van jongs af aan al op met een enorme lading waardoor je kind uiteindelijk voor jou zal moeten zorgen?

    Mijn moeder is psychisch en fysiek ingestort toen ik ongeveer 17 was waardoor de moeder/dochter rol volledig werd omgedraaid. Ik moest voor haar zorgen, huishouden regelen, met haar naar de dokter gaan en ik was radeloos over hoe ik om moest gaan met haar psychische klachten, want de juiste professionele hulp is niet makkelijk te vinden. Ik wens niemand dat gevoel van onmacht en radeloosheid toe. Het heeft mijn relatie met haar verstoord en mij een trauma gegeven waar ik nog steeds niet helemaal overheen ben.

    Daarnaast was mijn moeder een single mom (geen vader in beeld, geen contact met familie en voedde mij alleen op) en was ik haar enige kind. Alles kwam dus al van jongs af aan op mijn schouders terecht en ik kan je zeggen dat het erg zwaar was. Als kind besef je het al snel wanneer jij en je moeder op elkaar aangewezen zijn. Kinderen merken en voelen alles aan. Dit brengt veel angsten met zich mee, want wat gebeurt er met je kind als jij ernstig ziek wordt, niet in staat bent om voor je kind te zorgen (zowel fysiek als mentaal) of in het ergste geval je komt te overlijden? Een kind krijgt alles mee en denkt over zulke dingen na. Neem het maar van mij aan dat dit traumatisch kan zijn voor een kind, dat was het voor mij wel namelijk.

    Een kind gaat ook vergelijken met andere kinderen: kan je leuke (actieve) dingen gaan doen met je kind? Kan je kind meedoen aan een sport? Kan je kind vriendjes en vriendinetjes uitnodigen?

    Uit eigen ervaring en vanuit het perspectief van een kind raad ik je daarom af om (in elk geval op dit moment) dit traject in te gaan. Je romantiseert het, maar de werkelijkheid is dat een kind er niet bij gebaat is om in zo een situatie op te groeien.

    Ik wil niet gemeen zijn of jou kwetsen. Het is belangrijk om alles mee te nemen in de overweging en ik weet hoe het is voor een kind om op te groeien in een situatie waarin kind en ouder volledig op elkaar aangewezen zijn (incl. medsiche zorgen) en ik weet wat erbij komt kijken wanneer je een ouder bent.

  • Mijndraakjes

    Met alles wat je hier hebt verteld over je medische aandoeningen, kan ik me simpelweg niet voorstellen dat jouw psycholoog groen licht geeft om alleenstaande moeder te worden. Mijn conclusie is dan ook dat jij of hier de boel aandikt en het in werkelijkheid wel meevalt. Of dat jij hier de antwoorden en conclusies van je artsen mooier neerzet dan ze in werkelijkheid tegen jou gezegd zijn. Of je hebt (een) ontzettend slecht(e) arts(en).

    Ik ben, net zoals de meesten hier, heel hard hierin. Jij wilt een kind om jou gelukkig te maken. Dat gaat een kind niet lukken. Dat kan een kind niet. Die verantwoordelijkheid mag jij een kind niet opdragen. Het is egoïsme in zijn puurste vorm zonder rekening te houden met je kind. En het lijkt me dat jij jouw kind op nummer 1 wilt zetten. Dat kan jij niet. Jij zet jezelf op nummer 1. Wat logisch is, want anders leef je niet meer. Er past in jouw leven geen eigen kind. In ieder geval niet in het leven dat jij hier beschrijft.

    Je gaat hier ook echt geen medestanders vinden. Je gaat geen lovende reacties krijgen. Ik vind het pure kindermishandeling zoals jij bedenkt dat je een kind op de wereld kan zetten. Dit kind gaat voor altijd voor zijn moeder moeten zorgen. Dit kind gaat geen kindertijd kunnen hebben. Ik vind je erg kinderlijk kijken naar het krijgen van een kind. Je kijkt hier niet als volwassen vrouw naar.

  • Wrongturn

    Ik ben zo blij dat onderstaande reacties er zijn. Ik heb al eerder gezegd doe het niet, een kind is er niet om jouw toekomst in te vullen, maar andersom. Ik hoop ook stiekem dat je profiel niet echt is. Dit kan en moet je niet willen.

  • Florien84

    Och meis begin er niet aan. Ik heb zelf een hartafwijking en mijn lichaam heeft de laatste zwangerschap maar net getrokken en dan was er geen sprake van een hartaanval. Mijn cardioloog heeft een nieuwe zwangerschap niet per se afgeraden maar raad het zeker niet aan. Ik ben daarnaast wel geestelijk stabiel en heb een partner. Jij mist die twee dingen. Een kindje kan echt wel pittig zijn en als je dan zelf geestelijk niet stabiel ben dan is het niet de vraag of het goed gaat maar dan is het de vraag wanneer het mis gaat.

  • kez

    Mijn wijze vader zei altijd: begin NOOIT aan een kind, als je denkt en wilt dat het jou gelukkig maakt.

    Begin aan een kind als je weet dat jij je eigen geluk ondergeschikt aan je kind kunt maken en er in alle opzichten voor kunt zorgen ( lichamelijk, emotioneel, financieel). Ook, wanneer het kind niet gezond is of afwijkt van de norm. Ook wanneer het een tweeling blijkt.

    Een kind op de wereld zetten met een opdracht, namelijk de moeder perspectief bieden en gelukkig maken, is wat mij betreft echt niet ok. Zeker niet wanneer daarbij ook nog eens de wens een generatie wordt opgeschoven: van kinderwens naar vaderwens.

  • MNAZ

    Een kind op de wereld zetten is geen rozengeur en maneschijn.Het vraagt veel op lichamelijke en geestelijke vlaktes.En als jij op deze beide niet stabiel bent en daarnaast alles alleen moet doen,weet ik niet of dit een goed idee is..

  • Niempje92

    Ik hou niet van kritiek geven en zwijg meestal gewoon, maar dit raakt me echt. Ik denk dat je het zo enorm onderschat en dat je kindje daar de dupe van gaat worden.

    Alles alleen doen is al heel lastig voor een (excusez moi) gezonde moeder, laat staan voor jou..

    Ik stel serieus een reborn pop voor, en ga daar al eens een aantal weken alles mee doen wat een baby nodig zou hebben. Dan zie je het wat realistischer mss.

  • bloempies

    1. Je slikt 21/22 tabletten per dag en pijnpleisters.

    2. Je hebt een spier/zenuw aandoening, onbekend welke..

    3. Je zit in een rolstoel, vaak nog afspraken in ziekenhuis.

    4. Je woont afgelegen en komt weinig buiten.

    5. Je band met je ouders/broers/zussen is niet echt goed..

    6. Je bent psychisch niet stabiel.

    7. Je hebt een hartaanval gehad.

    Hoe wil je dit straks allemaal doen met een kindje? Alleen, zonder partner, zonder 100% back up? Hoe ga je je kindje verzorgen/helpen/opvoeden als jijzelf in de knoop zit met je lichaam/depressie etc. Hoe denk je dat dit straks voor je kindje is als jij niet 100% zelf voor je kindje kan zorgen, maar uiteindelijk dat jouw kindje voor jou moet zorgen? Jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid is niet optimaal. Zo jong een hartaanval krijgen is al heel wat..

    Ik zie heel eerlijk gezegd alleen maar rode vlaggen.. Dat iedereen (alle disciplines) het “goed keurt”, snap ik heel eerlijk gezegd niet. Maar zullen ze vast een reden voor hebben, misschien durven ze je geen nee te verkopen.

    Bekijk het eens vanuit het perspectief van het kindje ipv alleen vanuit je eigen kant. Ik vind hoe je situatie nu op het moment is, het mega zielig voor het kindje. Ik zou eerst alles stabiel hebben, kijken hoe het gaat zonder alle medicatie en pijnstillers. Een eigen woning, lichamelijk en geestelijk stabiel zijn.

    Maar wie ben ik? 😉

  • Nog-even!

    "Wie ben ik?" Ik denk dat je iemand bent met een nuchtere en realistische kijk op het leven, ipv iemand die volledig afhankelijk is van anderen en hoopt dat een kind haar plezier brengt, zonder te zien dat een kind haar een fulltime job oplevert waarvoor ze niet fulltime anderen in kan schakelen. Cadeautjes kunnen kopen, maakt niemand een moeder.... En romantische dromen over een zwangerschap en kindje, maken een kind niet gelukkig, wanneer een moeder niet in staat is om een kind te verzorgen.

  • Jvb

    Met name de psycholoog dan. De gyn, de fysio, de verpleegkundige, ze hebben allemaal.niets echt iets te zeggen over deze keuze natuurlijk. Ze kunnen alleen iets zeggen over de fysieke kant van zwanger raken en zijn. Als het fysiek kan, dan moeten ze dat zeggen. Maar van een psycholoog zou je meer verwachten. Ook al brengt een kinderwens nu misschien perspectief en een kindje heus een hoop vreugde, in zo'n fragiele situatie met alle beperkingen een kind moeten grootbrengen, dat kan toch niet opwegen tegen de opleving nu. Het is niet realistisch of eerlijk tegenover topic opener én kind. En dan inderdaad nog het stukje dat dit kindje de moeder van een depressie moet 'redden'. Het klinkt echt niet als een gezond advies, of de psych moet niet alle info hebben. In beide gevallen niet de beste psycholoog. De vrienden zijn ook maar weinig kritisch lijkt het.

  • Jvb

    Ik krijg net als de vorige keer het gevoel dat je het erg romantiseert en niet realistisch bekijkt. Je wil dit zo graag dat je voor alles een uitweg vindt, maar de zaken écht afwegen, dat lees ik nu weer niet. Ook kijk je nog steeds niet echt verder dan zwanger raken en de eerste babytijd, terwijl dit gaat over minstens 18 jaar. De oplossingen voelen daardoor wankel.

    Dat vrienden willen helpen is heel mooi, maar ga er echt vanuit dat er in de praktijk veel minder van terecht komt. Je kunt daar niet je hele plan op bouwen, ze zijn je niets verschuldigd en in de praktijk zal echt een deel van de belofte of gorde wil niet ingelost worden. Dat gaat niet eens bewust, maar iedereen heeft een eigen leven, eigen werk, een eigen gezin. Als jij op een bepaald moment hulp nodig hebt, dan heb je grote kans dat iedereen druk is. Een keertje oppassen kan vast prima, maar direct komen als de baby in bad moet omdat alles onder gespuugd is of als jij midden op de dag teveel pijn hebt of omvalt van de slaap, wordt al een stuk lastiger. Als je kind ziek is en alles onder spuugt, of als jij ziekt bent, gaat er dan iemand vrij nemen om de hele dag bij jullie te zijn? En elke maand een paar dagen oppassen als jij voor je medische dingen weg moet is ook nogal wat, niet iets dat je zomaar jaren doet. En je kindje elke keer bij een ander brengen is voor je kind weer niet fijn. En we hebben het over jarenlang, misschien verhuist er wel iemand, krijgt zelf een kind, etc.

    Kijk, bijna niemand doet het helemaal zonder hulp, maar je moet er wel klaar voor zijn het (bijna) zonder hulp te kunnen doen. Je familie draagt al niet echt bij, er is geen partner die de boel kan opvangen. Afhankelijk zijn van vrienden is gewoon riskant.
    Dat ze er allemaal zo achter staan, voelt ook weinig realistisch vanuit hun kant. Van vrienden zou je een kritische noot verwachten. Dat doet vermoeden dat hun hulpaanbod ook niet echt doordacht is.
    Intrekken bij je vriend en zijn vrouw lijkt misschien een lief aanbod, maar is totaal niet realistisch. Je zit in een rolstoel, kan dat wel in hun huis? En je moet nu nog jaren op een sociale huurwoning wachten. Dan ga je jarenlang samenwonen daar, zit je er straks nog met een kind van 6, wil je dat, willen zij dat en is daar ruimte voor? Je verpleging komt ook mee. En zij moeten je dan overal bij helpen, want daar komt het toch op neer als je in 1 huis zit, zijn ze daar oké mee, en willen ze met een newborn in huis hun nachtrust opgeven? Wat als zij zelf in die jaren een kind krijgen? Lijkt me toch niet dat hij dat beeld had bij zijn aanbod.

    Ik begrijp dat je psych het over perspectief heeft, en ook dat je daar aan vastklampt. Misschien dat je mentaal ook best een kind aan kunt, maar fysiek en praktisch is het zó'n ander verhaal, ik begrijp niet dat jullie het niet over meer realistische stappen hebben. Van dit naar een kind voelt echt als van 0 naar 100 in 3 seconden.

    Misschien is het je enthousiasme waarin je je blog schrijft waardoor je alleen positieve dingen opschrijft, misschien zit er veel meer achter en krijgen we hier alleen het zonnige beeld. Maar op basis van wat je schrijft zegt mijn gevoel: neem alsjeblieft meer tijd, maak een realistisch plan en wees, hoe moeilijk het ook is, kritisch en eerlijk: is dit een goed plan, voor jou en voor het kindje?

    Aanvulling. Ik heb je blogs nog eens rustig terug gelezen. Ik lees een nog altijd onbekende spier- en zenuwaandoening die steeds maar erger wordt, 20+ pillen per dag en 3 dagen per maand in het ziekenhuis voor ketamine infuus en dan nog dagelijks pijn, rolstoel, traplift, steunkousen, verpleegkundige, huishoudhulp, poetshulp, jarenlange depressie incl. 3 opnames, traumaverwerking bij psycholoog, hartaanval, normaal al geen steun van familie maar familie staat ook niet achter keuze voor een kind, eenzaam, weinig bezoek, geen partner, geen geld om eigen huis te huren... Hier valt echt geen plan tegenop te maken, hier valt niet tegenop knokken met liefde. Het is keihard. Maar een kind heeft meer nodig dan liefde, goede wil en plannen om op vrienden te leunen. En jij hebt als moeder ook meer nodig dan dat.

  • Dame68

    Ik wens je veel succes toe. 🍀

  • Amatullaah

    Oh ik vind het lastig om te reageren.. ik snap je wens echt heel goed. Ik dacht al sinds klein kind om kinderen te krijgen, dat was mijn droom!

    Ik heb gelukkig geen medische en licht psychische klachten, maar zelfs die licht psychische klachten merk ik achteraf nu bij mijn kinderen. Het was echt niet gezond om te leven naar de toekomst, om mama te worden.

    Ik heb gemerkt sinds ik aan mezelf ben gaan werken dat de meeste mensen die claimen vrienden te zijn, ook allemaal mooi weer speelden. Ik en ook jij dus redeneren uit onze positieve realiteit, maar de negatieve laten we even achterwege.

    Ik denk nog steeds dat het beter is om eerst aan jezelf te werken, om gelukkig te zijn ook zonder deze wens. Dan pas als er die rust is, aan een kind te denken.

    Het boek "the power of showing up" is een boek over opvoeding, waarin ook jij aan bod komt. Wat voor hechting heb jij gehad, misschien zie je dan ook waar het mis is gegaan in je jeugd.

    Succes verder.. snap dat het erg veel pijn doet om al deze reacties te lezen terwijl je zo graag wilt.

  • Nog-even!

    Het blijft jammer dat er niet aan een kind gevraagd kan worden of het onder deze omstandigheden geboren wil worden, om een vrouw hoop te geven, maar niet van moeder te kunnen krijgen wat het nodig heeft. Kun je zelf een kindje optillen en verzorgen? Tot 4 jaar? Nachten wakker zijn met een ziek kind of een jaar niet meer dan 3 uur per nacht slapen, omdat je kind blijft huilen?

    In jouw verhaal sta jij nog steeds centraal. En dat maakt mij bezorgd. Alle personen met wie jij hebt gesproken, hebben geredeneerd vanuit jouw perspectief, niet vanuit: wat is een gezonde situatie voor een kind.

  • Annanm

    Precies. Dit is vragen om problemen. En het kindje is de dupe ervan om op te groeien in deze situatie. Zonder vader, en als de moeder dan ook nog allerlei psychische problemen heeft.. zielig gewoon voor het kind dat niet gevraagd heeft om geboren te worden. 😭

  • Nog-even!

    En hoogstwaarschijnlijk uit huis moet worden geplaatst omdat moeder het niet aankan... Dit wordt een gevalletje voor de Belgische kinderbescherming, vrees ik...

  • bloempies

    Ik kan mij heel eerlijk ook niet voorstellen dat al die disciplines hebben gezegd dat dit een goed idee is gezien haar lichamelijke en geestelijke gezondheid en alles er om heen.. 🥲 En ik vind inderdaad dat er ook écht niet vanuit het punt van het kindje gekeken wordt.

  • Nog-even!

    Wat mij betreft zou onverantwoord gedrag idd niet aangemoedigd moeten worden door welke arts dan ook. Het gaat hier niet om een puppy dat naar het asiel kan, wanneer het tegenvalt...

  • Scheirischa

    Als de private markt niet lukt, hoe lukt het dan om BAM te worden? Die rietjes enzo kosten ook veel geld hoor. Maar nog niks vergeleken met een kind. Ale heel cru door de bocht hoor.. maar wij bv hadden echt pech. 3 flesjes omeprazole per maans (33 euro per fles). 1 doosje voeding van 400gr kostte nog voor we goedkeuring hadden 43 euro. Dus hele eind uit eigen zak moeten betalen. Elke 2 dagen was een pot erdoor. Begin maar te rekenen 🙈🙈. We hadden nu echt wel dikke vette pech met een huilbaby met kma en reflux. Maar kan je een worstcase scenario aan gezien je medische en psychologische, maar ook financiele situatie?

    Je zal ze ongetwijfeld zelf al over nagedacht hebben en een plan hebben. Als alles goed uitgedokterd is door alle partijen komt het vast wel goed hoor! Hopelijk lukt het afbouwen van de medicatie probleemloos. Zou wel fijn zijn als je bv na de zwangerschap evt minder medicatie zou moeten slikken omdat je merkt dat het gaat met minder. Want 21 pillen. Wos. Ocharme je maag! Ocharme jij 🙈

    Sowieso heeeeel veel succes! Hopelijk mag alles voorspoedig verlopen!

  • Assiral

    Ik wens je heel veel succes

  • flierefluiter

    Laat ik voorop stellen dat ik noch jou, noch je medische geschiedenis ken. Maar wat ik me wel afvraag, als je dagelijks 21 pillen slikt en pijnpleisters neemt, hoe zien ze het voor zich dit te stoppen dan? Ik neem aan dat je die allemaal niet voor je lol slikt, en medisch noodzakelijk zijn? Heeft de neuroloog een inschatting gemaakt hoe lang dat afbouwen/stoppen gaat duren? Lijkt me fijn een soort van termijn in je hoofd te hebben ☺️


1 2