Die wil je niet, die is voor meisjes

Ik sta in de Wibra te twijfelen over welk zwaar chemisch goedje ik wil aanschaffen om mijn oven schoon te maken. Een klusje dat ik ongeveer één keer per jaar uitvoer, dus de natuurlijke milieuvriendelijke opties zijn niet meer afdoende, het zware geschut is nodig. Op het moment dat ik van alle felle onnatuurlijke kleurtjes minimaal één fles in mijn mandje heb gemieterd hoor ik opeens een man achter me in afschuw zeggen: “Nee, die wil je niet. Die is voor meisjes.”


 


Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig waar dit om gaat. Als ik me omdraai zie ik een jongetje van een jaar of vijf met een speelgoed manage in zijn handjes. Er zitten twee paardjes bij en een borsteltje om de staarten van de paarden te borstelen. Super schattig. De kleur is net iets te paars voor mijn smaak, maar ach, smaken verschillen nou eenmaal.

“Maar papa, ik wil deze!”


 


De papa, een grote, gespierde man met een Feyenoordshirt, kijkt snel om zich heen en reageert gepikeerd op zijn zoon als hij ziet dat hij de aandacht trekt in de winkel. 


“Nee. Jij bent toch geen meisje? Stoere jongens willen geen paarden. Neem de brandweerwagen maar! Die is veel leuker.”


 


Toegegeven, de brandweerwagen is inderdaad leuk. Maar klaarblijkelijk is zoonlief het daar niet mee eens. Of in ieder geval, het heeft niet zijn eerste keuze. Het jongetje zet met een sip gezicht en een wiebelende onderlip de paardjes weer terug in het schap. Papa rolt met zijn ogen.


 


"Stel je niet zo aan. Kijk. De auto maakt geluid en heeft een echte zwaailamp. Dat is toch hartstikke gaaf?" Zonder nog op een antwoord te wachten draait papa zich kordaat om en marcheert met getrokken portemonnee richting de caissière. 


 


Het jongetje schokschoudert wat en sjokt achter zijn vader aan naar de kassa. Zodra ze uit zicht zijn bekijk ik het aanstootgevende stuk speelgoed van wat dichterbij. Een paarse manage. Een bruin paard en een wit paard. Een paars borsteltje. Ik onderzoek de doos van alle hoeken. De zijkant, de onderkant, de andere zijkant. Elk klein lettertje lees ik drie keer. Maar hoe ik ook mijn best doe, ik zie niet wat die vader blijkbaar wel zag. De regel dat dit speelgoed specifiek voor meisjes bedoeld is.


 


Voor de zekerheid pak ik de brandweerwagen erbij. Ook hier staat niks over geslachtsrestricties. Misschien dat er een speciaal soort lettertype is dat alleen papa's kunnen zien?


 


Thuis aangekomen werp ik een kritische blik op het babyspeelgoed van Tess. Het is allemaal peuterspul en in diverse vrolijke, felle kleurtjes gespoten. Typisch genoeg lijkt het erop dat roze en paars vermeden zijn voor het speelgoed dat wij in huis hebben. Het zijn vooral de primaire kleuren die de boventoon hebben. Ook hier zie ik nergens aan af dat het specifiek voor een jongen of meisje zou moeten zijn. Ik trek Jasper aan zijn mouw.


"Hee, zie jij ergens staan dat dit speelgoed voor een meisje of jongen is?"


 


"Nee?" Hij werpt me een blik toe alsof hij het in Keulen hoort donderen, tot ik hem vertel wat ik in de winkel had afgeluisterd.


 


Okee, dus geen geheim lettertype.


 


Ik heb het eigenlijk nooit zo begrepen, die verdeling in speelgoed. Sommige meisjes spelen net zo lief met autootjes als sommige jongens. En sommige jongens spelen net zo graag met Barbie als sommige meisjes. Dit maakt die kinderen niet raar of vreemd. Het is geen afwijking en het is geen schande. Het is ook niet dat alle meisjes hetzelfde speelgoed leuk vinden, net zo min als alle jongens dat doen. Het is een kwestie van smaak en interesse.


 


Maar blijkbaar moet alles opeens kleurgecodeerd worden vanaf een bepaalde leeftijd en die omslag lijkt zo ongeveer rond de peutertijd te zijn. Zo zag ik onlangs online een supercoole speelgoed-"klusset". Plastic hamer, schroevendraaier, moersleutel. Heel gaaf. Blauw met rood, voor de "stoere man in het huis". 


En daaronder werd me verteld dat ze dit speelgoed ook in het knalroze hebben met diamantjes en pluis, voor "de echte klusmeiden".


Waarom kan een stoere bouwvakker niet met een roze hamer rondlopen? Een fashion statement! De hit op de bouwplaats!


 


Gelukkig is voor meiden het taboe op hun interesses de laatste jaren een stuk minder geworden. Ja, bijna alles voor meiden is roze, paars, glitter, of een combinatie van dat alles, maar (uitzonderingen daargelaten) niemand kijkt meer raar op als een meisje liever met LEGO speelt in plaats van een Baby Born. 


 


Jongetjes worden daarentegen door sommige ouders nog stevig in de jaren '20 gehouden. Jongens horen Cars leuk te vinden, niet Frozen. Alles roze/paars/glitter is voor meisjes. Alles met paarden, huishouden en uiterlijke verzorging is voor meisjes. Jongens mogen alleen met stoer speelgoed gezien worden, zoals wapens en auto’s. 


 


En het houdt niet op bij alleen speelgoed. Denk ook aan kleding en hobbies. Ik koop Tess' kleren meestal van de jongensafdeling omdat ik ondertussen kiespijn krijg van dat zuurstok- en oudroze. Natuurlijk is roze hartstikke schattig, maar ik zou het wel erg fijn vinden als het allemaal wat minder mag. Overigens is dit niet alleen voor kinderen zo! Ik probeerde laatst bij de vrouwenafdeling van een sportzaak slippers te vinden die niet roze of wit waren. Hopeloos. 


 


Maar voor jongens is iets wat gezien wordt als meisjesachtig een vies iets. En het zit zo in onze cultuur verwoven dat zelfs Jasper al eens zijn twijfels heeft uitgesproken over bepaalde hobby’s, ondanks al mijn feministische preken en invloed. 


 


"Ik zou gewoon niet willen dat hij gepest wordt omdat hij met meisjesspeelgoed speelt of op ballet gaat."


En dat is zo in en in zielig voor het kind. Daarmee geef je namelijk je kind de boodschap dat meisjesdingen stom zijn. Dat meisjes niet stoer kunnen zijn. Je geeft hem mee dat zijn interesses iets zijn waarvoor hij zich moet schamen. Waar jij je als ouder voor schaamt. 


 


Waarom is meisjesachtig toch zo verschrikkelijk? Zijn we niet stoer genoeg? Ik heb een wezen ten grootte van een watermeloen uit mijn edele delen geperst. Zonder pijnstilling, voor we dat argument krijgen. Hoeveel stoerder wil je het hebben? Vroeger droegen alleen de adellijke heren roze. Het was een mannelijke, stoere kleur! En ik weet niet of je ooit wel eens naar ballet hebt gekeken, maar mijn hemel, dat is hard werken! Cheerleading, synchroonzwemmen, alle vormen van ballet, turnen, paardrijden. Allemaal sporten en hobby’s die superstoer zijn! Maar waar mensen toch raar kijken als een jongen zegt dat hij deze sporten/hobby’s beoefent. Zo zonde.


 


Ik heb er geen oplossing voor. En aangezien Tess als een meisje geboren is, heb ik er ook weinig tot geen last van. Manlief vertelde me laatst dat hij stiekem toch wel hoopte dat Tess geen prinsesje zou worden. Ik zou nu zo een lijst op kunnen dreunen met Disney-prinsessen die stoerder zijn dan welke bouwvakker of Formule 1 coureur ook. Prinsessen die in hun eentje een heel leger Hunnen weet te verslaan. Prinsessen die een magische vloek op weten te heffen. Prinsessen die, al worstelend met depressie en rare zingende trol-stenen, een staatsgreep verijdelen. Maar nee. Onze dochter mocht vooral geen prinsesje worden. Zelfs een meisje mag al geen meisje meer zijn. En dan moet ik weer terugdenken aan dat jongetje in de Wibra. Dat jongetje dat zo graag die manege had willen hebben, maar in plaats daarvan genoegen moest nemen met stoer zijn.


 


Gelukkig liet mijn nichtje op haar verjaardag zien dat ook prinsessen stoer kunnen zijn. Ze had een mooie jurk aan met glitters. Maar óók een vrachtwagenkroon. Want ja. Dat was gaaf. En zo is het, meid. 

2330 x gelezen, 8

reacties (46)

1 2 • Rlyblue

  Ik ben het helemaal met jou eens. En toch heb ik mijn zoon toen hij twijfelde tussen een blauwe of roze kamer een blauwe kamer laten kiezen. Ook mag hij geen jurken aan en geen lange haren met staartjes wat hij graag wil. Dit doe ik om hem te beschermen tegen pesten. Jammer dat het zo moet, maar helaas is dat ook mijn taak als ouder, ook al leggen we stereotypen op.

  Overigens mag hij op gekke haren dag staartjes en speldjes en hebben we afgesproken dat hij elke vakantie nagellak op mag. Zijn zelfgekozen zonnebril is een rode met hartjes. Mijn man vond hem wel wat meisjesachtig. Tja, waar trek je de grens?

 • Teddy87

  Toch vraag ik mij af... (wij verwachten binnenkort ons eerste kindje) of iedereen toch niet stiekem als ouder z’n eigen voorkeur op z’n kind stempelt?

  Dat deed ik zelf al toen wij nog niet wisten of het een jongen of een meisje ging worden: “Schilder de box maar alvast blauw, want ik wil toch geen roze in mijn huis!”

  Van mij zou mijn knul de manege mogen hebben, want die is paars. Ik weet niet of ik roze dingen in mijn huis zou willen. Ik zal er toch ook naar moeten kijken? En veel glitters doen pijn in mijn ogen, dus als hij naar school zou willen in een roze vlinder-tutu met strass en glitters, zal ik dat toch afdoen als wansmaak.

  Mijn man was bang dat ik, in het geval we een meisje zouden verwachten, ik er stiekem een jongen van zou maken.

  Zelf was ik vroeger heel erg jongensachtig, echt tot een jaar of 16. Toch ben ik ook een redelijk normale vrouw geworden.

 • Paperdoll

  Vind het ook zo sneu voor die kinderen. Mijn schoonzus is ook zo. Haar zoon mag absoluut geen prinsessenkleed aan. Ook niet bij mij thuis terwijl mijn dochter en zoon beidden verkleed zijn als prinses.. Gisteren gingen we naar de winkel en naar goede gewoonte nemen mijn kinderen iets mee voor in de auto. Dochter had een setje stickers mee en mijn zoon had een Spider-Man pop mee én een mooi glitter tasje van Frozen. In de winkel had ik er zakdoekjes van mij ingestopt zodat het echt voor iets diende. Zo fier dat hij was toen papa een zakdoekje vroeg om zijn neus te snuiten en hij dat kon geven uit zijn mooi Frozen tasje. ☺️

 • Peepah

  Hier laatst een buurjongen die voor zijn verjaardag een super gave bal gekregen had. Wel was er een gedeelte roze dus de buurvrouw gaf hem weg, meer wat voor mijn jongens. Toppie, doe maar hier! Vooral mijn oudste vind hem geweldig. Mijn vriend heeft alles tegen jongens met poppen, dus die heb ik (stiekem) aan oma cadeau gevraagd. Nouja, die pop was 2 minuten leuk, maar hij snapt het niet.

 • Rlyblue

  Mijn zoon zat met 3 jaar in de sinterklaasgids te bladeren. Werkelijk alles met wielen wilde hij hebben. Barbie vond hij maar niks. Dat was saai, daar kon hij niets mee. Maar die felroze auto van barbie, die wilde hij wel!

 • Caroline1975

  Waarom anno 2019 een kind nog steeds niet zichzelf mag zijn maar in plaats daarvan moet voldoen aan het volmaakte beeld van de ouders. Want o jee straks wordt de zoon van die stoere Feyenoorder een mietje....wat zal hij die vader aandoen geldt meer dan wat die vader zijn zoon aan doet.

  Triest😞

 • Linder86

  Straks wordt die zoon van die stoere Feyenoorder Ajacied.... Wat zal pappa dan blij zijn

 • Freyfrey

  100% geef ik je gelijk! Op de bso hebben we ook veel 4+ kinderen. Waarvan een aantal altijd met auto's spelen en andere jongens vaker met de meisjes samen en met de barbies! Of de frozen jurken aantrekken inplaats van het dino of superhelden pak!

  En wij laten dit ook toe. Want een kind in deze leeftijdsgroep weet niet beter dan dat het gewoon speelgoed is wat ze leuk vinden.

  Er zijn 1 of 2 ouders die het totaal niet okay vinden. De rest wel.

  Mijn man zegt dat nu ook al. Een jongen moet jongens spullen krijgen?

  Wat wie moet dat? Waarom zeg je dit?

  En dan komt de aap uit de mouw. Mijn man is dan bang dat als we een zoon krijgen hij dan homo wordt?

  Nou en??? Denk ik dan. Zolang dat als onze kinderen gelukkig zijn moeten wij dat ook wezen.  Dit weet ik nu al en wij hebben nog geen kinderen. Benieuwd hoe hij er over denkt zodra er wel kindjes zijn.

 • Chudo

  Mijn man denkt ook dat een kind homo gemaakt kan wordrn waarom zouden mannen zo denken? Je word geboren als homo, je maakt iemand niet homo door frozen kleding nee tocj

  Overigens zou mijn man het jammer vinden als onze zoons homosexueel zouden zijn vanwege de strubbelingen die hij zou gaan kunnen krijgen door de maatschapij. Maar hij zou nog zeker van ze houden en er geen probleem mee hebben

 • Soccer-Mom

  De vader had zich vast niet gerealiseerd dat in de paardensport en vooral de springsport het vooral de mannen zijn die domineren. Maar ja, dat shirt zegt natuurlijk ook weer heel veel over de vader.

 • Inlovewithmybb

  Wauw... of jou antwoord wat over jou. 😶

 • Mamamadelief

  Hahahahah geweldig 🤣

 • Canimelif

  De vader had in ieder geval het juiste shirt aan.

 • china-dad

  Ik heb het ook altijd heel oneerlijk gevonden, mijn vriendinnetjes mochten altijd mijn shirts aan, maar als ik dan eens hun nachtpon wilde maakten ze het meteen uit...

 • Barbamammie79

 • Paperdoll

 • Alwina

  Ik heb altijd gezegd dat mijn kinderen met alles mogen spelen wat ze willen. Kledingkeuze in grote lijnen ook, willen ze een roze shirt prima krijg je die, doe ik niet moeilijk over.

  Mijn oudste wil altijd zijn haar laten groeien, vind ik ook prima, blijft alleen helaas tekort voor een staart waardoor het helaas in de zomer eraf moet ivm zijn haar extreem dik is en dus te warm word, en daar hij ook erg warm van zichzelf is (loopt ook altijd in een tshirt)

  Kan t niet anders.

  Verder bepaal ik eigenlijk nooit alleen voor ze en overleg ik regelmatig met hunzelf wat hun eigen mening is omdat ik dat belangrijker vind dan wat de "schapen" onder ons mensen zeggen.

  Ook heb ik altijd gezegd dat ze elke sport mogen probere wat hun willen, of het nu ballet of vioetbal is, paardrijden of wat ook.

 • Barbamammie79

  Laat die vader lekker zijn eigen kind opvoeden .

  Maak je niet zo druk.

 • Lonaargh

  Geen zorgen, zoals je hebt kunnen lezen heb ik me helemaal niet met die meneer of zijn manier van opvoeden bemoeid 😝 meningen en opvoedingsstijlen verschillen nou eenmaal. En gelukkig kan ik dit soort dingen en mijn eigen mening een keer per week heerlijk van me afschrijven en daarbij de ervaringen/meningen van anderen lezen 👍🏻

 • Barbamammie79

 • Inlovewithmybb

  Eens met barbamammie. Boeiend wat een ander zegt of doet. Je hebt een heel onderzoek ingesteld. Als hij dat vindt is dat toch zijn probleem. ;)

 • Tissie

  Mijn 2,5 jarige heeft redelijk lang haar en daar gaat regelmatig een staartje in. Net als mama zegt hij dan. Ik en vele met mij vinden het hartstikke stoer en met dat warme weer is het wel zo lekker dat haar uit je nek. Maar dat betekend helaas dat onbekende er ondanks zijn stoere leren biker jack en echte jongens kleding er dan ook maar direct vanuit gaan dat het een meisje is😒 En dit dus ook met enige twijfel uitspreken ipv gewoon bv kindje te zeggen tegen/over hem. Wij reageren daar tegenwoordig op met, het is een hij en hij heeft een man bun. Heel normaal tegenwoordig😅 Maar helaas kan opa er de laatste tijd ook wat van met zijn opmerkingen als: je moeder had een meisje moeten krijgen😓 Heel fijn, tegen een peuter die dingen letterlijk nemen.

  En toen gebeurde het dan ook dat we, na verschillende opmerkingen, op een vroege ochtend meneer zijn haar aan het kammen waren en ik in ene op verzet stuitte. Mama, ik hoef niet een staartje hoor, zegt mijn tweejarige, ik ben niet een meisje. Waarop ik reageer dat ik staartjes niet alleen voor meisjes vind. Maar ik hoef ook geen man bun mama, was de reactie 🙁

  Mijn hart brak echt dat ik dat hoorde. Niet omdat hij geen staartje wilde, maar wel omdat hij nu dus al bezig is met dit is voor jongetjes en voor meisjes en hij dus letterlijk wat mee krijgt van dat soort opmerkingen.

  En ik merk het niet alleen met zijn haar, maar met meer dingen. Mijn schoonmoeder koopt ook alles roze voor zijn nichtje en blauw of groen voor hem terwijl hij soms graag de roze variant zou willen hebben. Maar nee, dat kan niet, roze is voor de meid dus roze is voor zijn nichtje zegt hij zelf al . Ook zijn pop en wagentje zijn dus reden om opmerkingen te maken😓

  Ik vind het oprecht jammer dat zelfs een kind van 2,5 al zo beïnvloed word door zijn omgeving. Daarom was ik zo enorm blij met de opvang vandaag. Hij kreeg eerst complimenten over zijn mooie staart die hij vandaag wel weer eens in wilde en hij heeft heerlijk de hele ochtend in een soort knalroze balletpakje gelopen met een tutu. Want mama, daar kan je zo mooi in dansen😍

  En toen we vanavond boodschappen gingen doen ging zijn baby, in een knalroze pakje, gezellig mee. Apetrots liep hij met zijn baby in het karretje. Zoals het hoort, nog steeds met een staart in zijn haar😍

  En ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf helemaal niet van het roze ben. De babykamer werd jeans blauw ongeacht het geslacht. Net als de kinderwagen. En ik was enorm blij dat mijn kinderen jongens waren. En ook nu tijdens de tweede zwangerschap ben ik stiekem blij dat het geen meisje is. Niet omdat ik een meisje niet leuk zou vinden, maar omdat ik weet hoe het hier zou gaan met de schoonfamilie. Er heerst geen gelijkheid of het een jongetje of meisje is. En ondanks mijn aversie tegen roze heeft mijn zoontje heeft roze speelgoed, hij heeft roze kleding, hij draagt soms een staart, speelt met zijn keukentje en poppen omdat hij dat leuk vind, wilt of mooi vind. En ik geniet van dat blije bekkie als hij er trots op is. Voor hem accepteer ik alle kleuren van de regenboog😍

 • MNAZ

  Ieder zijn opvoeding....ik heb 2 jongens en ze mogen van mij een keukentje met alles erop en eraan en paardjes etc.maar zou niet een barbiepop voor hun halen of nagellak of rok aantrekken.Mijn mening is dat sommige ouders ook doordraven in het genderneutraal gedoe.

  Kind heeft ook begeleiding en duidelijkheid nodig.

 • Barbamammie79

  Eens

 • Momtini

  Vind ik ook 👍

 • Alwina

  Hoezo duidelijkheid? Je kan een kind nog wel zo opvoeden na hoe die geboren is, en toch kan het best zijn dat hij toch meer meisje is, of zij toch meer een jongentje, dat ze op hrt ander geslacht vallen of wat ook voor interesses krijgen die in volksmond niet bij hun geslacht hoort.

  Een kind moet in grote lijnen zelf kunnen bepalen welke richting hij of zij op wilt, en het niet opgedrongen krijgen omdat we allemaal schapen zijn en ja 1 schaap over de dam.....

 • MNAZ

  Dat mogen ze op een gegeven moment zelf bepalen maar ik ga mijn zoontje niet een roze jurkje aantrekken en nagels laten lakken omdat het hip is tegenwoordig om een je kind genderneutraal op te voeden.Dat vind ik weer een een kuddegedrag.

  Voor de rest ieder zijn mening en opvoeding gelukkig maar ook...

 • NewBaby2018

  Helemaal mee eens..

  Ik kan het woord genderneutraal niet meer horen.. 🙄

  Een roze jongens shirt koop ik best, maar ik ga niet omdat mijn zoon een meisjes shirt wil met een eenhoorn, dat shirt kopen. Want ja, dat vind ik voor meisjes.

 • Trotsemama<3

  Eens!!

 • JTI-GL

  Ook mee eens!

 • Yune

  Het kind in een hokje plaatsen en een genderrol geven begint al vanaf het begin als ouders willen weten wat het geslacht van kindje wordt. Want ja, er moet toch rekening gehouden worden met de inrichting (girly voor meisjes en stoer voor jongetjes) daarom ben ik ook niet voor om je kind of roze of blauw te kleden. Er zijn nog meer kleuren die staan bij kindjes vooral als ze jong zijn zoals geel, wit, beige, grijs, zwart, groen enz, plus het is nog unisex ook, dan kan je de kleding zeker nog eens hergebruiken. Daarom hoef ik ook niet persé te weten wat het zou worden, ik hou het liever op een verrassing.

  Ik vind het uiteindelijk zielig voor 't jongetje dat ie niet gewoon het speelgoed heeft gekregen waar die in eerste instantie voor gekozen heeft.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Ja het is er zo ingebakken. Ik probeer erop te letten het niet te doen.

  Laatst had mijn zoontje ook nagellak op, ik was het aan het doen en hij wilde ook. Nou prima toch. Papa vond het raar. En oma zei letterlijk 'wat heb jij nou, je bent toch geen meisje'. En bedankt.

  Mijn zoon heeft wat unisex speelgoed, maar ook typisch jongens speelgoed. Maar het meeste koos hij zelf. Hij is ook fan van Cars, maar dat kwam ook uit hemzelf, zo van de een op andere dag.

  Wél heeft hij de Zoef zoef Boomhut, schijnbaar de meisjes variant van Toet toet auto's. Ik vind zelf de dieren leuker dus waarom niet.

  Ik heb wel mijn poppen van vroeger erbij gepakt maar daar speelt hij niet mee.

 • Tallie1

  Hier twee jongens. De jongste is echt een stoere jongen en de oudste is zachter. Loopt graag in zijn rokje. Speelt graag met poppen maar dan echt zorgzaam. De jongste wil weten wat er gebeurd als je hem van boven naar beneden van de trap gooit en de oudste flesje geven naar bed brengen en lekker tutten. Nagels lakken vind hij geweldig. 1 keer rokje over zijn kleren aan gehad naar school. Hem al voorbereid dat anderen het misschien raar vinden. Maakte hem niet uit. Nou heeft nogal wat stof doen opwaaien. Boeide hem niks. Maar mij wel. Dus naar school doen we hem denk ik niet meer aan. Hij is fel roze en zwiert zo leuk als hij rondjes draait. Nu wil hij zijn haar laten groeien. Vind hij mooi. Prima geen probleem. En zegt uit zichzelf als ik het niet mooi vind dan knippen we het af en kunnen ze het opsturen naar kindjes die geen haar hebben. Ooit eens een filmpje gezien van stichting haarwensen. Ik vind het allemaal goed kind. Doe waar je je prettig bij voelt. Het zegt niks over hem. Krijgen wel eens de vraag of hij zo een kind is wat in het verleerde lichaam zit. Euhm pardon omdat hij een rokje aan heeft? En zo een kind? Hoezo zo een kind? Is gewoon een kind en niet zo een kind. Nee vind hij gewoon leuk. En voor nu os dat gewoon zo en als blijkt dat hij dat wel zo voelt dan is dat ook goed. Zien we dan wel weer hoe we dat gaan oppakken. Als me kind maar gelukkig is. En of het nu met een rokje aan en nageltjes gelakt in bomen klimmen is of met poppen spelen of met Lego bouwen. Het zal me een rotzorg zijn. De maatschappij legt die verdeling zo op en ja ik doe er ook aan mee. Want naar school doe ik hem geen rokje aan. Want wil hem beschermen. Maar ja van wat dan eigenlijk. Maar bij kinderen van 4 zit het er al ingebakken. Dat wat wel voor jongens is en wat niet. Dus ik zoek de grens op tussen hem beschermen en zijn gang laten gaan. Das soms best lastig. En ja misschien moet ik het loslaten. Maar dat is lastig. Vervelend om te horen dat hij word uitgelachen en anderen het raar vinden. Maar ook dat boeide hem niks.

 • MamaJL

  Onze dochter houdt inderdaad van ruimtevaart, techniek, auto's, treinen, etc... Tot een paar jaar terug was daar voor meiden ook niet veel in te vinden. Wat kleding betreft ook. Jongens hebben mooie shirts met afbeeldingen van echte raketlanceringen erop en meiden getekende sterretjes. Twee jaar terug besloten modemerken daar wat aan te doen en kwam er leuke meidenkleding. Maar inmiddels is dat weer ver uit de schappen verdwenen. Toch vervelend als al je vrienden wel star wars shirts hebben en jij dat ook graag wil. Dus ja, dan toch van de jongensafdeling.

  Onze jongste haalde overigens afgelopen week een Barbie uit de doos. Met mooi roze jurkje. Maar was niet glitter genoeg, moest een complete galajurk aangetrokken worden. Liep hij de hele dag trots met die pop rond. Hij had hem immers van zijn zus gehad die er nooit naar om had gekeken.

  Ach, wat maakt het ook allemaal uit. Als een kind iets wil ontdekken zullen ze daar ontwikkelingstechnisch wel baat bij hebben.

 • B756

  Hier gaan de kinderen zelf heel erg voor speelgoed dat bij het geslacht 'hoort'. Er zijn altijd poppen in huis geweest, maar de dochter speelt er daadwerkelijk mee en de oudste twee jongens hebben er vrijwel niet naar omgekeken. Met autootjes wordt door beiden gespeeld, maar de jongens spelen achtervolgingen, crashes en reddingsoperaties en de dochter rijdt rondjes van 'huis' naar 'school'.

  De jongens interesseert het geen klap wat ik ze aantrek, als er maar ergens een auto op staat ofzo is dat een mooie bonus. En de dochter is pas anderhalf en nu al een duidelijke voorkeur voor roze en prutsers op kleding. En ik vind dat zo lelijk 🙈 Er zit ook wel wat in die stereotypes, als ik zo het gedrag van mijn kinderen vergelijk.

  Aan de andere kant houdt de dochter ook heel erg van de brandweerhelm en het gereedschap uit de verkleedkist, en de jongens dansen op Frozen. Het is niet dichtgetimmerd , ik vind dat ook nergens voor nodig. En toch begrijp ik Jasper wel. Ik wilde ook geen prinsesje, want bah al dat roze en getut, vreselijk. En ik denk ook wel eventjes 'ooh jongen toch', als hij midden in de klas verkondigd dat de roze regenboog unicorn van zijn klasgenootje 'zijn nieuwe lievelings' is en ik de andere jongetjes zie lachen. Maar gelukkig tut mijn prinsesje met een brandweerhelm op en merkt de zoon nog niks van jongens en meisjes gedoe of interesseert het hem niks.

 • Feria

  Arm jochie...

 • ~mie~

  Haha, ik moet denken aan mijn zoontje van bijna 5 die vandaag met een staartje in zijn haar en een roze ballet maillot een spiderman-masker had laten schminken en vervaarlijk met een kermis-geweer stond te zwaaien. Het mag toch ook gewoon zo, niet?

 • Myrtheflower

  Ik ben niet heel moeilijk, een jongen mag met een pop spelen, een meisje mag met de graafmachine, maar heb wel mn grenzen. Voor jongens geen nagellak en oorbellen, en voor meisjes ben ik op dit moment nog nergens tegen aangelopen denk ik (hoewel ik twee keer zou slikken bij bijv spiderman schoenen hahaha )

 • MamaJL

  Oh, ik heb echt geen moeite met spiderman schoenen voor mijn dochter hoor. Die kiest ze echter niet. Maar ze heeft heel wat superhelden shirts. Ze vindt dat geweldig. Als ik ergens iets tegenkom van wonderwoman ofzo neem ik het standaard voor haar mee. Vind dat dan toch wat vrouwelijker dan batman ofzo.

 • babyeend

  Heel herkenbaar, is ook allemaal een grote marketingstrategie, zelfs babyspeelgoed wordt al steeds meer roze of blauw. Koop je voor dochter de roze, zul je voor later een zoon een blauwe moeten kopen want die laat je toch niet met een roze pratende beer rondlopen? Lego voor meiden? Prima maar dan wel de paarse dozen met meisjespoppetjes erin. Mijn zoontje van 2 praat amper maar sorteert speelgoed op kleurtinten en zegt dan tegen groen/blauw 'mij' en bij roze/rood de naam van zijn zus.. Roze stoeltjes voor zus, de blauwe voor hem.. Half jaar geleden kwam dochter (5jaar) uit school, helemaal verdrietig. Ze had een heel schattige jumpsuit aan offwhite met kant en roesjes onderaan, maar hoorde vandaag niet bij de 'girlys' want ze had niks rozes aan.. Wij zijn zelf erg vrij daarin tuurlijk heeft onze meid meisjeskleding en heb ik voor mijn zoontje eigen kleren gekocht, want hij hoeft natuurlijk ook niet met een jurk over straat. Maar ze spelen met dezelfde lego, hadden dezelfde loopfiets, eten allebei k3 hagelslag want die is zo vrolijk haha, maar het wordt van alle kanten zo gestimuleerd..

 • MamaJL

  Ik denk dat je daar een punt hebt. Vriendin van me heeft vier meiden. Alles daar in huis is roze. Als ze een vijfde krijgen en het is een jongen dan zullen ze toch nieuwe spullen moeten kopen. Terwijl je toch eigenlijk alles in huis hebt met een vijfde.

 • Fijne-mie

  Herkenbaar.. mijn zoon toen 2 wilde een thee service..voor dat ik ja kon zeggen werd er door een wildvreemde bijna gegild..DAT IS VOOR MEISJES!!!!Nou ik zij neem maar mee..hij heeft ook een pop..mijn dochter speelt ook met zijn auto's..ik maak me er niet druk om vind je het nu leuk prima..mijn zoon kijkt al niet meer om na de pop😉en dochter speelt nog steeds met autos

 • MamaJL

  Alsof een kindje van twee zich bewust is van die rollen.

 • NewBaby2018

  Onze zoon heeft ook een thee servies, maar niet een roze 😅

 • Valerie85

  Tsja aan de ene kant heb je gelijk hoor, de tijdens zijn heel erg veranderd in vergelijking met vroeger. Toch stiekem omdat ik nu zwanger ben ga je wel naar andere kleuren kijken dan alleen roze of paars voor meisjes, of voor jongens blauw en groen. Toch blijven de meeste meisjes toch echt prinsessen en voorkeuren hebben voor barbies, ik denk dat het per meisjes sowieso verschilt qua interesses. Maar soms kunnen ouders ook doorslaan vindt ik. Het kind weet soms best wat het leuk vindt of niet. Het is vervelend als kinderen gepest worden die bepaalde speelgoed voorkeuren hebben.

 • MamaJL

  Vraag me af of je daarmee kunt voorkomen dat een kind gepest wordt. Als je een kind zoveel mogelijk zichzelf laat zijn dan verzamelen ze vriendjes om zich heen die ze accepteren zoals ze zijn.


1 2