Blog 4: `ongelukje`?

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik een hekel aan de term 'ongelukje'. Een ongeluk impliceert voor mij een niet-gewenst nadelig resultaat als gevolg van een bepaalde actie. Het verkleinwoord 'je' er achterplakken maakt het er wat mij betreft niet beter op. Men bagatelliseert daarmee hetgeen is mis gegaan op vaak kinderlijke wijze. Dat mensen deze term gebruiken ben ik door de jaren heen gaan accepteren. Dat er mensen zijn die deze term gebruiken om over een kindje te praten, vind ik niet kunnen. Iedereen heeft ooit een vorm van seksuele voorlichting gehad. Is het niet van de ouders dan werd het op school wel vertelt. Iedereen kent de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen. Je bent er daarnaast zelf bij op het moment suprême en kan er nog iets tegen doen. Hoe kan je in dit soort gevallen dan spreken van 'ongelukjes'?

Ja er zijn situaties waarin het niet ideaal is om kinderen groot te brengen. Ook weet ik maar al te goed dat kinderen soms op vreselijke manieren verwekt worden maar in zulke gevallen vind ik de term 'ongelukje' absoluut de lading niet dekken. Toch zal dit waarschijnlijk de stempel zijn die mijn toekomstige kindje gaat krijgen en die realisatie maakt dat ik er tegenop zie om mensen over deze zwangerschap te vertellen.

Afgelopen week heeft mijn man zijn werkgever in vertrouwen genomen en hem ons geheimpje vertelt. Zijn eerste reactie? 'Dat was zeker niet gepland?'. Nee inderdaad waren wij nu niet van plan om een derde kindje te krijgen en hadden wij liever nog iets meer quality time gehad met onze 2 jongens maar dit guppie heeft besloten om deel te willen uitmaken van ons gezinnetje. En daar zijn wij maar wat trots op. We vinden het een leuke ervaring om ook eens in 1 keer zwanger te zijn ipv de maanden die het geduurd heeft bij onze twee jongens. Toch heb ik in mijn achterhoofd dat ik mij zometeen constant moet gaan verdedigen tegenover mensen die het dichtst bij ons staan.

Ons kindje valt niet in de categorie 'ongelukjes'. We waren er immers allebei bij toen ons kindje gemaakt werd en we wisten dat dit zou kunnen gebeuren. Als men er dan toch zo graag een naampje aan wil geven dan kies ik voor 'aangename verrassing'. Klinkt in mijn oren toch heel wat positiever..

Hoe gingen jullie om met negatieve reacties op de zwangerschap?

2721 x gelezen, 4

reacties (48)

1 2 • PatriciaOV

  Voor mij valt de term ongelukje niet zo zwaar. Toch was de reactie van mijn man en ik bij de positieve test: oeps!

  En toen we het mijn ouders vertelden dat ik weer zwanger ben. Viel het even stil. Ik zei toen ook; oepsie!

  Nu we er eenmaal aan gewend zijn, vinden we het hartstikke leuk. Toch moest het bij onszelf ook eerst even landen. Wij hebben het niet over een ongelukje, maar dat deze uk niet gepland is, maar zeer gewenst. na twee meiden, verwachten wij nu een knul. Wat het uiteraard wel weer extra leuk en spannend maakt.

 • gewoonmoeders

  wij verwachten nu een verrassingskindje. en ja dat was een ongelukje.. want wij hebben wel degelijk voorbehoedsmiddelen gebruikt, maar ergens is er iets fout gegaan?? ik vind het woord ongelukje niet verkeer. want ja het was niet de bedoeling om zwanger te worden, maar eenmaal zwanger en van de eerste schik bekomen is het kindje meer dan welkom! het kind zelf is dus geen "ongelukje". maar eerder een geluk bij een ongeluk? want ondanks dat ik onverwachts zwanger raakte is het kindje zelf een klein liefdevol wondertje.

 • mum-me

  Onze reactie; het is geen ongelukje, maar een cadeautje van de liefde

 • Tweety24

  Ik noem mijn derde ons wondertje. Mijn cadeautje. Klinkt veel beter dan ongelukje

 • johannesen

  Je kan ook veilig vrijen en toch zwanger worden ....Dat overkwam ons toen ik 39 en mijn man 45 was,Bij ongeplande zwangerschappen had ik voor die tijd ook voor ogen dat dat jonge meiden gebeurde die het niet zo nauw namen met anti conceptie maar ook ons dus.Wij spreken altijd over ons verrassingskindje,zelfs op zijn geboorte kaartje hadden we een foto waarop t net lijkt of hij in badje ging in een surprise ei.En ongelukje is misschien een rot woord maar vaak is het niet negatief bedoeld,zeker niet als ouders dit woord gebruiken,ze bedoelen dan gewoon dat het niet de bedoeling was dat er een zwangerschap zou ontstaan maar dat dit toch per ongeluk gebeurd is,dat wil niet zeggen dat het kind daarom niet gewenst zou zijn of dat ze minder blij zijn met dit kind.Ik til iig niet zo zwaar aan het woord.En verder wat andere mensen zeggen of denken dat zal je toch zeker een worst zijn,jullie zijn blij met de a.s gezinsuitbereiding en dat is wat telt.Dus haal je schouders op bij in jouw ogen negatieve opmerkingen en geniet van je zwangerschap !

 • Moedervanmooieknullen

  Gelijk heb je! In feite noemen ze dan een kind een ongelukje. 🤔 Maar vind ik ook met, was het gepland? Het is geen boom ofzo. 😂 Een kind plan je niet en is nooit een ongelukje. Het is een geschenk zeg ik altijd. Noem het meer, onverwacht. Dat was bij onze middelste. Hij was er ineens geheel onverwacht maar zeer welkom! En gewenst natuurlijk. Kwam erachter met 8 weken. Ja ik schrok wel even. Ook bang voor de reacties zo snel na de eerste. Maar hey hij is nu bijna 4 jaar en had hem niet willen missen.

 • mybabies

  poeh. Interesseert me weinig eigenlijk. Mijn moeder kon zich bij de eerste 2 gelijk zorgen maken. Dan zei ik "mam wees nou maar blij, want het zit er toch al". Maar wat anderen denken boeit me niet. Overigens ben ik zelf een ongelukje. En ja, echt een ongelukje want mijn ouders hadden gewoon voorbehoedsmiddelen gebruikt. Ze hebben gesproken over een abortus aangezien ze allebei student waren (ik ben ook op een studentenflat geboren) maar besloten mij te houden. Ik heb het nooit erg gevonden dat ik een 'ongelukje' was. Ze hebben toch echt voor mij gekozen. Ik heb me nooit minder gevoeld, nooit het gevoel gehad dat ze hadden gewild dat het nooit gebeurd was. Ook al heeft hun huwelijk geen stand gehouden. Ik heb me altijd geliefd en gewenst gevoeld. Daar zorgen je ouders voor, anderen hebben daar geen invloed op. Ik zou er ook altijd eerlijk over zijn tegen mn kind. "je was niet gepland maar daardoor des te mooier! Echt een cadeautje!" Je kind zal altijd meer waarde hechten aan jouw mening dat die van een ander. En als je het gaat verzwijgen en het komt later uit, dan zullen ze zich afvragen of anderen dan dus gelijk hebben. Maak je geen zorgen, je kind zal er geen last van hebben hoor!

 • mijn~meisje

  hier was het ook wel duidelijk dat het niet gepland was, maar wij waren daar wel duidelijk over ook. Ja klopt was niet gepland maar het is nu zo dus we doen het er maar mee. Het is zeer welkom. Ik heb iig weinig gemerkt van roddels etc. Ooo en ondanks dat iedereen wel weet dat onze dochter ook een 'ongelukje' was is het iets wat nooit meer benoemt word etc. Het is voor mijn dochter ook niet duidelijk volgens mij.

 • Sito

  We deden er zelf heel luchtig over, daardoor werd het niet zwaar beladen.

  We zeggen nog wel eens het was een geluk bij een ongeluk.

 • Sito

  We deden er zelf heel luchtig over, daardoor werd het niet zwaar beladen.

  We zeggen nog wel eens het was een geluk bij een ongeluk.

 • Yune

  Ik zou op dit moment heel blij zijn met een gepland gelukje

 • 2kids1217

  Helemaal mee eens! Datzelfde vind ik over de term 'gepland'... je kan heel veel plannen in het leven maar kinderen worden je gegeven! Het is nl niet voor iedereen vanzelfspreken dat het allemaal maar zomaar lukt.

  Ik noem onze oudste dochter altijd ons cadeautje als het ter sprake komt.

 • JMLL

  Nou ik gebruik die term heel simpel; op mijn 15e stond een zwangerschap niet gepland, maar bij de tweede ben ik bewust gestopt met anticonceptie. Dus ik snap het probleem niet zo met de term gepland.. haha

 • JMLL

  Ik ben het met je eens, máár iemand die ongepland zwanger raakt hoeft niet persé onveilige seks gehad te hebben natuurlijk.

  Mijn eerste zwangerschap was niet gepland, we waren toen pas 15 en 18.. maar we hebben nooit over een ongelukje gepraat. We vinden het zelf ook een vreselijke term. En inderdaad we waren er allebei bij, maar je verwacht op je 15e niet zwanger te raken, ook al weet je dat het kan.

  Daarbij.. ene oor in, andere weer uit. Jij hoeft je helemaal niet te verdedigen toch, is helemaal niet nodig.

 • MMM.*)

  Ene oor in en andere weer uit.. wij hebben ook de eerste 2 dicht op elkaar, lees 13 maand.. en kregen ook veel reacties van heb nu alweer en de gebruikelijke reacties als je snel weer zwanger bent. En het grappige is dat de meeste die het zeiden nu zelf of vlak daarna precies hetzelfde mee maakten.. wij hebben nu 3 kinderen en mensen zeggen al oh dan is het nu ook wel klaar zeker. Dus ik hou mijn hart vast voor de reacties die we gaan krijgen als we van een 4e wondertje in verwachting mogen zijn.. want ja die wens hebben we wel.

 • 3in3jaar

  Soort van karma die dan werkt bij dat soort mensen he 😉

 • Amatullaah

  Ik heb totaal geen probleem met het woord ongeluk. Per ongeluk kan je eten ook superlekker worden terwijl je daar niet op had gerekend. Het is gewoon niet expres, zoek er verder geen negatieve gedachte achter.

  Ik heb ook 3 kids bijna en de laatste 2 waren niet geplant zeg ik altijd maar zou voor mn gevoel ook ongelukjes kunnen zeggen, twee positieve ongelukjes waar ik heel blij mee ben.

 • Taartje

  Waarom kun je ze dan niet vertellen dat het geen ongelukje was en het juist zeer welkom is? Men hoeft toch niet alles te weten...?

  Ik ben 5.5 maand na mijn bevalling weer zwanger geworden van ons tweede moppie. Men was verrast (wij zelf ook want volgens de gynaecoloog was de kans heel klein dat het spontaan zou lukken. En wij wisten dat die hele kleine kans bestond dus we dachten we zien wel) en ook wij hebben die vraag gehad maar of ik het vervelend vond.. Nee niet echt. Ergens begreep/begrijp ik de reacties ook wel. Als ik het uitleg, snappen ze het, naar mijn idee, vaak wel. Zo niet, dan niet. Wij zijn er onwijs blij mee en kunnen niet wachten om de 2e spruit te verwelkomen!

  Bij een vriendin van mij was het bijna hetzelfde, die is 4 maanden na de bevalling weer gepland zwanger geworden en zij heeft het wel een paar keer gehoord. Van wildvreemden! Dat vind ik wel een beetje raar..

 • 3in3jaar

  Als mensen er naar vragen kan je het uiteraard uitleggen. Helaas wonen wij in een dorp waar iedereen zijn/haar eigen conclusies trekt en wordt er veel geroddeld...

 • Boes

  Die vraag of het gepland was kregen wij ook en we zijn ruim een jaar bezig geweest om zwanger te worden dus ja wel gepland 😂. Dus daar moet je je niks van aantrekken. Je kunt ook zeggen dat een kindje welkom is. 😍

 • Sharon

  Mee eens dat de term vreselijk is, maar ondanks alle bescherming gebeuren er wel degelijk ongelukken...maakt niet dat het hard klinkt.

 • Shrimp

  Hpor eigenlijk nooit iets negatiefs. Gekste wat ik tof nu toe gehoord heb was een vrouw in het Zwembad. Begon met een compliment " zo jij hebt je lijntje mooi gehouden" en toen bleek dat er naast de twee die ik bij mij had, nog 2 van mij waren ( waren met mn man) zegt ze " zo dan ben je nu zeker klaar, twee jongens en twee meisjes" .....ehm..!? Dus ik zei maar " nee hoor" haha. Geen idee, zou nog wel meer kids willen als het gegeven is.

 • MamaD1988

  Ooh wat klinkt dit bekend!

  Bij mijn dochtert was ik net van school en woonden we net samen. Toen zeiden de mensen ook ooh ongelukje? Dan zei ik nee een aangename verrassing😊

  Nu heb ik twee kindjes een meid en een jongen. Toen werd gezegt ooh nu heb je alles wat je kunt wensen nu ben je klaar! Ja dat waren we ook. Maar daar dacht de kleine frummel in buik anders over!( dus weer een aangename verassing😊) Die is ons gegunt en iedereen ziet kinderen krijgen maar als zoiets normaals! Maar in mijn omgeving zie ik anders! Twee vriendinnen waar het niet lukt en een na andere mk en mij schoonzus waar het niet gaat! Het zijn geschenken! Of je nu 1-2 of meer kinderen hebt ze zijn allemaal bijzonder! En ben blij dat je ze hebt mogen krijgen😊

  Sorry voor mijn lange reactie😅

 • duivelse-badeend

  Ik riep en roep heel hard dat mijn oudste kindje een kadootje is! Zomaar gekregen zonder er om gevraagd te hebben! Zeg nou zelf.... dat is toch de definitie van een kadootje??? 😉

 • Fijne-mie

  yep hier net zo!leuk geschreven😉

 • mamavnmj

  Als jij er echt moeite mee hebt dat je kind met die stempel rond gaat lopen waarom zeg je dan niet gewoon dat het niet zo is. Of je zegt; hij/zij kwam wat sneller als verwacht maar het was geen ongelukje.

 • Happyfamily!

  Ik vind het ook een vreselijke term. Ik ben nu zwanger van de 5e. Niet gepland, dus noem het meer een verrassings zwangerschap. (Zo beschreef een mede mama het) Vind die term veel beter. Het is inderdaad een complete verrassing dus niets verkeerds mee gezegd. En al moet het nog steeds een beetje landen bij manlief en mijzelf, ook dit kindje is ontzettend welkom.

 • Jjm

  Mijn kinderen stonden ook niet allemaal in de planning. Schrikken, bijkomen van de schrik, iedereen het blijde nieuws vertellen, negatieve reacties incasseren en weer door met je leven.

  Eenmaal geboren ziet de omgeving ze niet meer als ongelukje, maar als een eigen persoontje dat er volledig bij hoort :) ik hoor er nu niks negatiefs meer over, ze horen er allemaal bij :)

 • Happyfamily!

  Ik vind het ook een vreselijke term. Ik ben nu zwanger van de 5e. Niet gepland, dus noem het meer een verrassings zwangerschap. (Zo beschreef een mede mama het) Vind die term veel beter. Het is inderdaad een complete verrassing dus niets verkeerds mee gezegd. En al moet het nog steeds een beetje landen bij manlief en mijzelf, ook dit kindje is ontzettend welkom.

 • Jessplus1

  Omdat ik 18 ben en dit nog erg jong is om moeder te willen worden, noemen mensen mijn kindje ook een ongelukje, terwijl mijn kindje gewoon een gepland kindje is. Het is echt zo kwetsend en vervelend. Ben zo bang dat mensen later tegen me kindje gaan zeggen dat hij of zij een ongelukje is, en dan wordt me kindje super erg gekwetst voor niks want hij of zij is geen ongelukje. Heb het er echt moeilijk mee.

 • Jessplus1

  Omdat ik 18 ben en dit nog erg jong is om moeder te willen worden, noemen mensen mijn kindje ook een ongelukje, terwijl mijn kindje gewoon een gepland kindje is. Het is echt zo kwetsend en vervelend. Ben zo bang dat mensen later tegen me kindje gaan zeggen dat hij of zij een ongelukje is, en dan wordt me kindje super erg gekwetst voor niks want hij of zij is geen ongelukje. Heb het er echt moeilijk mee.

 • Thalie

  Ik denk niet dat mensen het woord "ongelukje" als negatief bedoelen. Mijn baby was ook een verrassing, een cadeautje, een ongelukje... En kan me niet zoveel schelen wat een ander er van denkt. Ben er open over... Ze was niet de bedoeling, ik schrok me rot dus in die zin kan je wel spreken van een ongelukje.. Maar oh wat is ze leuk en lief... Ik neem aan dat niemand naar haar kijkt en zich dan bedenkt dat ze het resultaat is van een wilde vrijpartij waarbij even niet is nagedacht. En als ze dat wel denken dan vind ik dat best wel een hilarische gedachte. Maak je niet druk en geniet van je kleine verrassing! En als jij niet wil dat mensen dat zeggen, dan moet je direct zeggen dat je dat niet prettig vind. Zal je zien dat ze er ongemakkelijk van worden omdat de ander je vast niet wilde kwetsen met dat woord.

 • 3in3jaar

  Ik snap je reactie op de zwangerschap. Hier zat het iets anders. Ik wist al dat ik ooit een derde wilde. Daarom was de schok iets minder groot waarschijnlijk. Bij de 2 personen die het nu weten hebben wij inderdaad gelijk aangegeven dat het gebruik van die term niet gewaardeerd word.

 • Peepah

  Ik ken iemand die na 3 kinderen nog niet wist hoe het werkte en nummer 4 was net als de andere 3 een ongelukje. Ik heb ook een hekel aan het ongelukje, het is toch niet zo dat je over een bananenschil uit glijdt je pardoes zwanger bent, nee daar waren 2 mensen bij, die allebei zelfstandig kunnen nadenken. Maar waarom verdedigen?? Iets wat spontaan komt is vaak nog veel leuker!

 • Nx4

  mijn 1ste was niet gepland en kwam er pas bij bijna 18 weken zs achter dat ik zwanger was, onze 2de hebben we via de mmm jaren over moeten doen. toen ook te horen gekregen dat ik op een natuurlijke manier niet meer zwanger kon raken, na paar jaar wouden we toch heel graag een 3de dus de afspraak stond al gepland bij de gyn. op.de dag van de afspraak kwam ik er achter dat ik zwanger was, dus dat was echt een verassing. en nadat ik de hoop had opgegeven diende verassing nr 4 zich aan haha.

  gefeliciteerd met je zwangerschap , ik heb heel.wat negatieve reacties gehad bij de 3de en bij de 4de al helemaal , want 4 kinderen dan ben je echt gek en ik moest maar abortus doen. ik ben Iemand die me daar makkelijk over heen kan zetten gelukkig en gaat ene oor in en andere oor uit.

 • 3in3jaar

  Wauw dat zijn wel hele heftige reacties zeg! Ik zou degene dis sie opmerking maakt echt niet meer willen aankijken. zeker niet als het iemand is die dicht bij ons staat. respect dat je er zo mee om kan gaan.

 • Nx4

  het was mijn moeder die die opmerking maakte , ik was er ook best boos om maar had her al verwacht van haar. en ja ergens doet het je zeker wel iets maar ik heb haar er verder niet meer bij betrokken alleen als ze zelf iets vroeg gaf ik antwoord. eind van de zwangerschap draaide ze wel bij, maar onze band is niet zo sterk , gelukkig heb ik de beste schoonfamilie die ik maar wensen kan.

 • Mamaearth

  Hier 2 keer een kadootje. Een keer door de pil heen, en met mirena!

 • Florien84

  Ik vind cadeautje nog beter eigenlijk. Mijn oudste is niet gepland maar het mooiste cadeautje wat er is.

 • tredde-poppe

  Onze derde was een verrassing, geen ongelukje

 • Nola82

  Ik zou mensen lekker laten denken wat ze denken. Voor jullie is het geen ongeluk(je) maar voor andere stellen is een “niet-gewenst nadelig resultaat van een actie” wel een ongelukje. Of dat nu betekent dat ze met hun auto ergens tegenaan gereden zijn of dat het condoom geknapt is. Klinkt misschien heel direct maar zo zie ik het.

  Niet iedereen denkt hetzelfde over de gevolgen van een onveilige vrijpartij en spreekt meestal tegen anderen zoals ze het zelf voor ogen hebben. Iedereen heeft daarbij dus zijn/haar eigen gevoelens en mening. Als ik jou was zou ik me ook niet willen verdedigen als je de vraag krijgt of het een ongeluk was. 😉

  Gefeliciteerd trouwens!

 • 3in3jaar

  Iedereen mag er over denken hoe hij/zij wil. Ik vind vooral de gedachte dat ons kind met deze 'stempel' rond gaat lopen heel erg jammer. Mede doordat er zo'n negatieve lading aan zit. Maar ik begrijp heel goed dat mogelijk niet iedereen dat zo ervaart..

 • Nola82

  Dat is inderdaad vervelend dat mensen er zo over kunnen denken en kan ik zeker begrijpen.

 • Bambi84

  Ik heb ook zo een kadotje gekregen in me buik ❤️Alleen wel door de pil heen.

 • 3in3jaar

  Kadootje klinkt ook zo veel leuker dan ongelukje!😊

 • Bambi84

  Ja dat vindt ik nou ook


1 2