Zo word je in het nieuwe jaar een nog betere moeder

Zo word je in het nieuwe jaar een nog betere moeder
  • in Moeder
  • 0
  • 3453
  • 05/01/2019

Je bent natuurlijk al een geweldige moeder, maar misschien kan het nog beter? Met deze tips word je in het nieuwe jaar een nog betere moeder.

Iedereen doet zijn best om een goede moeder te zijn, maar heel soms komt er een beetje de klad in. Misschien heb je even je dag niet, ben je moe of heb je een drukke dag achter de rug. Omdat we nu met een nieuw jaar zijn begonnen, is het misschien tijd om de touwtjes weer wat strakker aan te trekken. Dus hier een paar tips om dit jaar een echte super moeder te worden!

Lees ook:
Weg met de stress! Zo word je een super moeder!

1. Leg die telefoon even weg!

Ik betrap mezelf er wel vaker op: ik leg mijn kinderen strenge regels op wat betreft schermtijd, maar zelf maak ik er een potje van. Ik kijk vaker op mijn mobiel dan nodig is. Als ze me betrappen zeg ik altijd ‘Is voor mijn werk’, maar ondertussen zit ik alleen maar social media te checken terwijl ik met een half oor naar de verhalen van kinderen luister. Schandalig! Dus ik ga me ook wat vaker aan ‘schermtijd’ houden en zo nog meer echt contact met mijn kinderen te maken.

2. Laad jezelf weer even op

Soms ga je als een razende trein maar door met je dagelijkse bezigheden: je verzorgt je gezin, doet boodschappen, hebt het razend druk op je werk of met het helpen op school, brengt iedereen netjes op tijd af bij speelafspraken, sportwedstrijden en andere clubjes. Eigenlijk ren je jezelf voorbij. Uiteindelijk heeft niemand er wat aan als je totaal uitgeblust raakt. Dus gun jezelf een momentje om op te laden. Regel een goede oppas en ga er even op uit. Ga naar de kapper, maak een wandeling, ga sporten, verwen jezelf met een shopmiddagje. Doe iets waar je echt van geniet en dan kun je er weer tegenaan!

3. Plan niet alles vol

Mijn weekenden zijn altijd helemaal volgepland. Soms word ik al moe als ik in mijn agenda kijk. In het nieuwe jaar ga ik het anders aanpakken: iets meer lucht voor het hele gezin. Dus niet alle familieverjaardagen aflopen, dan maar even geen oefenwedstrijd of toernooi, geen inhaalles dansen doen. Ik denk dat ik ga proberen om het bij maximaal één activiteit per dag te houden. Wordt iedereen blij van.

4. Het hoeft allemaal niet zo perfect

Veel moeders willen alles perfect doen: de mooiste traktaties maken, bij alle uitjes van school aanwezig zijn, altijd klaarstaan voor je werkgever, je man verwennen, het huis spik en span, een luisterend oor zijn voor je vriendinnen. Hallo zeg, dat is nogal wat hoor. Stel niet zulke hoge eisen aan jezelf (en ook niet aan anderen). Het is niet erg als je een kant en klare traktatie in de winkel koopt, dat je huis een beetje rommelig is… Dat niet alles perfect moet zijn. Heus, je voelt echt meer ontspannen als je dingen ook even los kunt laten.

5. Je kind kan soms meer dan je denkt

Soms heb je de neiging om dingen van je kind over te nemen, vooral als je haast hebt. Laat mij maar je kleding uitkiezen gaat sneller. Ik pak je tas in, want gaat sneller. Ik ruim wel op, want anders blijft het weer liggen… Niet doen: je kind kan echt meer dan je denkt en als jij het telkens van hem overneemt, dan gaat ‘ie er straks op rekenen. Dus delegeren!

6. Wees er echt voor je kind

Als je samen met je kind bent, wees er dan ook echt voor hem. Ga niet altijd maar weer even opruimen, of toch even achter je laptop kruipen voor werk, of zoals in punt 1 al besproken, laat die mobiel lekker liggen. Maak tijd voor je kind om leuke gesprekken te voren, samen een spelletje te doen of te spelen. Voor je het weet gaan ze uit huis…

7. Vraag hulp

Zorg dat je een goed netwerk om je heen bouwt, zodat je af en toe om hulp kunt vragen. Want je hoeft echt niet alles alleen te doen en ook niet alles hoeft niet op de manier waarop jij dat graag wilt. Zo voorkom je dat je oververmoeid raakt.

8. Eigen tradities maken

Maak je eigen familietradities. Organiseer jaarlijks een dag waarop je kind mag beslissen wat jullie die dag gaan doen, maak vrijdag patatdag, of koop elk jaar samen met je kind een nieuwe kerstbal. Dit zijn de dingen die je kinderen voor altijd bijblijven.

Heb jij nog leuke tips om een super moeder te worden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50