Het is niet altijd makkelijk om hulp te vragen

Het is niet altijd makkelijk om hulp te vragen
  • in Moeder
  • 4
  • 2260
  • 10/06/2016

Je leest het op alle mamawebsites en ook regelmatig bij ons: vraag om hulp als je (net) moeder bent geworden. Want het is zwaar en een paar extra handen kun je heel goed gebruiken. Maar zo makkelijk is dat nog niet. Want waar is die hulp dan waar iedereen over praat?!

Schrijfster Chaunie Brusie vraagt zich dat af op Babble.com. Ze schrijft er het volgende over.

‘Ik wou dat we zouden stoppen met het laten klinken alsof het niet hebben van hulp nog een andere taak is waar moeders in falen. Alsof er grenzeloze hulp beschikbaar is als we maar onze hand uitsteken en het aannemen. Ik denk terug aan artikelen die ik heb gelezen als een nieuwe moeder, waarbij het klonk alsof mensen over elkaar heen zouden vallen voor mijn deur met het aanbieden om mijn baby vast te houden en mijn was te vouwen zodra ik uit het ziekenhuis kwam.

Uhm nee. Het werkt niet altijd op die manier.

Er zijn niet altijd hordes mensen die niet kunnen wachten om mij te helpen mijn was te doen en gratis te babysitten terwijl ik douche en een dutje doe. Of als er ze er zijn, heb ik ze zeker gemist en ben ik hen een oprecht excuus schuldig om hen niet de eer te geven om het ondergoed van mijn man te vouwen.

Het is niet zo gemakkelijk als gewoon maar het aanvaarden van hulp. Soms is hulp niet altijd makkelijk beschikbaar. Er zijn tijden geweest in mijn leven dat ik me echt overweldigd heb gevoeld, maar er geen goede oplossing was om een soort ongrijpbare balans te helpen vinden. Soms is moederschap gewoon je erdoorheen worstelen, en dat is ook oké.

Ik word zo moe van dit beeld dat we proberen te presenteren dat het moederschap het zoeken naar de perfecte balans is tussen werk en zorg - met een rustige, perfect georganiseerde moeder aan het roer van het schip onder de chaos. De waarheid is dat, soms, het leven chaos is en er geen weg omheen is. En de waarheid is: klagen over alle hulp die we nodig hebben, is eigenlijk niet bepaald nuttig. Soms heb ik namelijk het gevoel nóg meer verslagen te zijn als een moeder als ik dacht: als ik maar wat hulp met de kinderen, het huishouden, de rekeningen of de eenzaamheid kreeg, dan kom ik er wel doorheen. Maar op die momenten, als ik eerlijk ben, voelde het vinden van hulp vaak als nog een grote 'to-do' op mijn lijst; nog een andere onmogelijke taak op mijn schouders.

Maar dan zijn er andere tijden waarin ik heb gerealiseerd dat hulp soms niet altijd in grote gebaren komt. Hulp is niet altijd mensen die gratis maaltijden komen brengen aan de deur nadat ik een baby heb gekregen of het aanbieden om te babysitten, zodat ik een douche kan nemen. Soms is er hulp in de kleinste gebaren - als we bereid zijn om het te zien. Ik mag niet altijd hulp in grotere manieren krijgen wanneer ik het gevoel heb dat ik het nodig heb. Maar zoals ik groei als een moeder, begin ik ook te beseffen dat er wel degelijk hulp aangeboden wordt op een bepaald niveau.

Het accepteren van hulp kan ook iets simpels zijn als die persoon in de supermarkt, die je vraagt of je hulp nodig hebt om naar je auto te komen terwijl je een gigantische kar en vier kinderen voortbeweegt, en je directe reactie was om te zeggen: "Oh nee, het lukt wel." Het accepteren van hulp betekent ook je moeder of je schoonmoeder die aanbiedt om wat eten mee te brengen voor het verjaardagsfeestje van je kind. Het accepteren van hulp kan betekenen dat je de vrouw bedankt die de deur voor je openhoudt zonder je te verontschuldigen dat het zo lang duurt voordat je nakomelingen door de deur zijn.

Ik ben langzaam aan het leren dat het moederschap niet gaat over hoeveel je kunt doen in een periode van 24 uur. Het gaat over het begrijpen dat hulp in veel verschillende vormen komt. En dat we het soms vinden als we het nodig hebben en dat we andere keren er maar doorheen moeten en we doen wat we kunnen.

En als iemand die mythische washelpers die van deur tot deur gaan tegenkomt, stuur ze dan alsjeblieft mijn kant op.’

Wat vind jij van haar betoog? Hoe ervaar jij dit: krijg jij veel hulp aangeboden of niet?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50