Genieten van je zwangerschap: HOE dan?

Genieten van je zwangerschap: HOE dan?

Ik heb wel vaker geschreven over genieten tijdens de zwangerschap en er lijken twee kampen vrouwen te bestaan: vrouwen die inderdaad van elke zwangere seconde genoten hebben, én vrouwen die de dagen aan het aftellen waren tot ze van de buik en hormonen af waren. Een zwangerschap verloopt lang niet altijd op rolletjes en vaak is het gewoonweg erg pittig om een echt mens uit te broeden. Toch kan je er alles aan doen om zoveel mogelijk te genieten van die groeiende foetus in je baarmoeder. 

Laat ik voorop stellen dat een zwangerschap heel heftig en onzeker kan zijn en dat - zeker als er complicaties komen kijken - het genieten ver te zoeken is. Ook als er al een heel leger voorgaande kinderen aan het springen zijn om verzorging en aandacht, is zwanger zijn een flinke opgave. Maar met een paar kleine, hele bewuste genietmomentjes, kan je er toch het beste van maken. Doe je voordeel mee, of niet! 

Besef

Een zwangerschap is vrij abstract. Vooral als je voor het eerst een kindje bij je draagt, is het bijna niet voor te stellen dat de een van de belangrijkste personen in je leven opeens ín je lichaam groeit! Om het allemaal een beetje 'echt' te maken, kun je het best het nieuws vanuit je baarmoeder op de voet volgen. Zo zijn er een aantal leuke zwangerschapsapps die je kan downloaden, met wekelijks een update. Ook via BabyBytes kan je (binnenkort) wekelijks een nieuwsbrief ontvangen met de laatste ontwikkelingen van je ongeboren kindje. Schrijf je onderaan deze pagina in voor nieuwsbrief. Je kan ook iedere week zelf even onze zwangerschapsupdates opzoeken. Het is onwijs leuk om bijvoorbeeld al te weten dat je kindje met 11 weken zwangerschap al nageltjes heeft. En dat hij of zij vrij snel daarna al geluiden van buiten de baarmoeder kan horen!

Eigen momentje

Vooral als je zwanger bent van een volgend kindje, of als je een hele drukke baan hebt, kan het zijn dat je niet heel erg bewust bij je zwangerschap kan stilstaan. Het rondsjouwen van die steeds boller wordende buik kan dan als een belemmering gezien worden. Probeer in dat geval toch iedere week (of meerdere keren, als dat lukt) een geniet-momentje in te lassen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor zwangerschapsyoga (even heerlijk rustig rek-en-strekoefeningen doen) of ga bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen. Even de deur uit zijn en de tijd voor jezelf - en je buikje - hebben, is goud waard! 

Vergeet trouwens ook zeker niet om minstens iedere dag even een half uurtje bewust op de bank of in bed te liggen met je handen op je buik. Geniet maar van die lieve bewegingen onder je huid, want dat maak je niet vaak mee! 

Feestje

Het is een voorrecht om zwanger te mogen zijn, zo zie ik dat echt. Probeer dus een aantal feestjes in te lassen ter ere van deze bijzondere periode in je leven. Kondig de zwangerschap bijvoorbeeld op een speciale manier aan (dat helpt even je ochtendmisselijkheid vergeten!) en organiseer een toffe gender reveal met alle lievelingsmensen om je heen. Hint bij je partner/beste vriendin/moeder ook op een babyshower, waarin je je lekker laat verwennen met aandacht, lekkere hapjes en wat cadeautjes. Je staat op het punt een ontzettende verandering in je leven door te maken, dus probeer hier een feest van te maken! 

Lekker eten

Ben je doorgaans erg streng voor jezelf als het op voeding aan komt? De zwangerschap is bij uitstek een momentje om die teugels iets te laten vieren. Je hoeft dan wel niet voor twee te eten (echt niet!), maar joh, geniet eens lekker. Je ziet het toch niet meteen. Een zwangerschap is geen vrijbrief voor ongezonde voeding, maar als je voldoende groente en fruit eet en keurig je zwangerschapsvitaminepilletjes slikt, dan kan een muffin of hamburger - of allebei! - op z'n tijd echt geen kwaad! Geniet er lekker van!

Foto's

Houd de ontwikkelingen in je lichaam een beetje bij. Niet alleen leuk voor je kleintje om later terug te zien, maar vooral ook voor jezelf. Maak bijvoorbeeld wekelijks een foto van je groeiende buik en schrijf hier en daar een kleine update over hoe je je voelt. Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Als je daar into bent, kijk ook eens of je geen speciale zwangerschapsshoot kan organiseren. Deze bijzondere tijd in je leven, verdient het toch wel om op een prachtige manier vastgelegd te worden. En wat denk je van bevallingsfotografie?

Wat waren jouw genietmomentjes tijdens de zwangerschap, of viel er echt weinig te genieten?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Soccer-Mom

    Had geen gender-reveal of babyshower nodig om van mijn zwangerschap te kunnen genieten. Ik genoot al van het getrappel in mijn buik.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50