Waarom vooral de eerste zwangerschap magisch is

Waarom vooral de eerste zwangerschap magisch is

Je hebt er misschien al jaren naar uit gekeken, en dan is het opeens zo ver: je hebt voor de allereerste keer een positieve zwangerschapstest in handen. Niet iedereen is even gelukkig met een zwangerschap: er kunnen complicaties optreden of je kunt extreem veel last krijgen van kwaaltjes. Maar als dit niet het geval is, kun je rekenen op een magische periode. Want de eerste zwangerschap is een tijd van eerste keren. Dit is in ieder geval waarom ik zo ontzettend heb genoten van - met name - mijn eerste zwangerschap:

Eerste keer

Ik stond te trillen op mijn benen toen ik voor het eerst een positieve test in handen had. Was dit echt? Wat moest ik nu doen? Zou alles wel goed komen? Ik googelde me suf en ondanks dat het best even onzeker was, heb ik de gehele eerste zwangerschap een zekere vorm van gezonde spanning ervaren. Elke dag was bijzonder, want ik maakte alles voor het eerst mee. Voor het eerst naar de verloskundige, voor het eerst koude gel op mijn buik, voor het eerst een bewegende witte blob op het beeldscherm, voor het eerst een geslachtsbepaling, voor het eerst mijn broek niet meer aan krijgen, voor het eerst mijn veters niet meer kunnen strikken... Ik heb écht van iedere eerste keer genoten. 

Hét Grote Nieuws

In mijn geval stonden beide toekomstige opa's en oma's al tijden te trappelen van ongeduld om een keer een kleinkind in handen te mogen houden. Ik verheugde me dan ook verschrikkelijk om ze het goede nieuws te mogen vertellen. Beide keren konden we op flink wat tranen van geluk rekenen. Ook in onze vriendenkring, bij collega's en familieleden werden we geknuffeld alsof ze de foetus er eigenhandig probeerden uit te drukken. Begrijp me niet verkeerd: bij de tweede zwangerschap waren de reacties zeker net zo blij, maar toch waren minder tranen van geluk. 

Lees meer: 10x wat er anders is bij een tweede zwangerschap

Levensveranderende gebeurtenis

Als je voor het eerst zwanger bent, sta je op het punt een levensveranderende gebeurtenis mee te maken. Was je eerst vooral met jezelf bezig, straks heb je een kleintje om voor altijd voor te zorgen. Dat gaat je hele leven op z'n kop zetten. Tijdens je eerste zwangerschap bereid je jezelf daar langzaam op voor, maar hoe het écht is, dat weet je pas als je een aantal slapeloze nachten met een huilend kind erop hebt zitten. Die toch wel heerlijke (toch wel ietwat naïeve) fase van fantaseren over hoe je je kleintje in al die schitterende babypakjes gaat hullen, krijg je nooit meer terug. Een tweede zwangerschap is ook bijzonder (want je hebt weer een prachtig nieuw leventje in je buik groeien), maar je leven zal door dit tweede kindje niet meer zo op z'n kop gezet worden als door de eerste. Geniet er dus maar van! 

Focus

Ik heb mijn eerste zwangerschap heel bewust meegemaakt. Ieder moment vanaf de eerste zwangerschapstest dacht ik: wauw, ik ben gewoon met z'n tweetjes! Ik was gefocust op ieder schopje, verslond elk zwangerschaps- en moedertijdschrift, volgde de artikelen over de zwangerschapsweken op de voet, was tot het obsessieve af bezig met alle veranderingen in mijn lichaam en ik genoot overal van. Heerlijk om tijd te hebben gehad om zo ondergedompeld te zijn in de zwangerschap. Dat was de tweede keer - toen ik een dreumes had om achteraan te rennen - toch echt wel anders...

Nieuwe spulletjes

Het was toch wel echt een feest om de eerste keer helemaal los te mogen gaan in babywarenhuizen. Van de kinderwagen tot aan de meubeltjes voor in de babykamer. Echt alles kochten we nieuw voor ons kleine mannetje. Uiteraard wilde ik alles het liefst voor de twintigste week al in huis hebben, zodat ik iedere dag stiekem even met mijn handen fantaserend langs het nog lang niet gebruikte babybedje kon gaan. Toen ik zwanger was van mijn tweede - een dochter - kon ik lekker losgaan met roze kleertjes, maar verder was alles er al wel. 

Heerlijke verlofweken

Of je het nu zwaar hebt tijdens je eerste zwangerschap of niet: feit is dat je in ieder geval voor niemand anders hoeft te zorgen. Je kunt - als je werk dat ook enigszins toe laat - zo veel uitrusten als je wilt. Je kan boeken lezen, op de bank hangen, lange wandelingen maken, kopjes koffie gaan drinken en mijmeren over de tijd die gaat komen. Vooral als je verlof is aangebroken, kan je het zo rustig aan doen als je zelf wilt en nodig acht. Bij iedere volgende zwangerschap is dat anders. Je hebt namelijk al een gezin om voor te zorgen en je eerdere kinderen hebben er geen boodschap aan dat mama het zwaar heeft. 

Ik ben zo ongelofelijk blij dat ik mijn eerste zwangerschap - toen ik werkeloos was en geen enkele complicatie had, dat heeft waarschijnlijk ook geholpen - zo schandalig heb genoten van ieder moment. Het was echt een periode met een gouden rand en ik gun iedereen die.

Hoe hebben jullie je eerste zwangerschap ervaren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50