Deskundigen waarschuwen: ‘Onze kinderen veranderen in zombies’

Deskundigen waarschuwen: ‘Onze kinderen veranderen in zombies’

In Groot-Brittannië luiden deskundigen de noodklok. Uit onderzoek blijkt dat kinderen bijna vijf uur per dag achter het scherm zitten. “Onze kinderen veranderen in zombies!”

We hebben het wel vaker over ‘scherm-tijd’ op Babybytes. Is het wel goed en wat is te lang achter het scherm? In Groot-Brittannië vinden deskundigen dat er moet worden ingegrepen, want jonge kinderen zitten daar gemiddeld veel te lang achter het scherm. Uit onderzoek aan de universiteit van Oxford blijkt gedurende een generatie lang dat de tijd achter het scherm is opgelopen van net onder de drie uur naar vier uur en 45 minuten.

Lees ook:
Voor hun tweede voor het scherm zitten. Is dat echt zo slecht?

Waarschuwing

Experts waarschuwen dat kinderen die veel te lang achter het scherm zitten, grote kans hebben op slapeloosheid, obesitas en eerder slachtoffer zijn van cyber-pesten, meldt de Britse nieuwssite Dailymail.

Er wordt zo’n  twee uur en 16 minuten per dag aan een mobiel of een tablet besteed. De tijd achter een computer is met 40 minuten per dag toegenomen. Sociale media als Facebook, Instagram hebben volgens de deskundigen de levens van de kinderen overgenomen.

Was in het jaar 2000 het bezit van een mobiele telefoon nog een uitzondering, nu bezit zo’n 70 procent van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar een mobiele telefoon.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat jongens gemiddeld 50 minuten per dag computerspelletjes speelt. Meisjes doen dat gemiddeld 9 minuten. Maar meisjes gebruiken het scherm vaker tijdens het studeren en het onderhouden van contacten met vrienden en vriendinnen.

Ouders moeten ingrijpen

Volgens Dr. Angharad Rudkin van de Universiteit van Southampton moeten ouders naar aanleiding van dit onderzoek vaker ingrijpen “anders gaan kinderen steeds langer achter het scherm zitten”. Rudkin waarschuwt dat jonge kinderen last krijgen van zogenaamde ‘tech-tantrums’ als ze toegang tot een scherm wordt geweigerd.

Merk jij dat je kindje heel boos kan worden als hij niet op het scherm mag?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50