Voor hun tweede voor het scherm zitten. Is dat echt zo slecht?

Voor hun tweede voor het scherm zitten. Is dat echt zo slecht?

Het is zo makkelijk als je je handen even vrij wilt hebben: je dreumes of of peuter voor het scherm zetten. Ik beken: ik deed het regelmatig, vooral de Teletubbies waren de perfecte oppas. Toch waarschuwen experts om je kleine kind niet teveel achter het scherm te zetten. Oeps!

Amerikaanse deskundigen adviseerden voorheen om kinderen onder de twee jaar weg te houden van alle schermen: televisie, tablet, mobiele telefoon, laptop. Nu hebben ze de leeftijd teruggebracht naar 18 maanden. Voor kinderen die tussen 18 en 24 maanden zijn is een klein beetje schermtijd wel oké, als ze maar iets kijken wat van een educatieve kwaliteit is. En niet geheel onbelangrijk: zolang ouders maar met hun kind meekijken, zodat ze er met hun kind over kunnen praten en dingen kunnen uitleggen.

Lees ook:
Oeps, kinderen van 0 tot 2 jaar leren niet van tablet

Hoe slecht is het scherm?

Maar is het echt zo slecht om je kind dat jonger dan twee is achter het scherm te zetten? Volgens Dr. Danelle Fisher hangt het af van de leeftijd van je kind en hoe je ermee omgaat. “Beelden kunnen soms snel gaan op het scherm, sneller dan de hersenen van een jong kind kan verwerken.” Volgens Fisher kunnen kinderen onder twee meer leren van speelgoed en boeken.

Meekijken

Maar volgens een andere expert, Dr. Gene Beresin is het bijna niet te doen om alle schermen te vermijden. Want schermen zijn nu eenmaal overal. Maar hij vindt het wel van belang dat ouders met hun kind meekijken. “Schermen kunnen soms worden gebruikt als ‘oppas’, vooral voor hele jonge kinderen. En het is voor ouders natuurlijk lekker om even tot rust te komen.” Maar het is volgens Beresin niet de juiste manier waarop ouders met hun kind een hechte band met elkaar kunnen ontwikkelen.

Hij adviseert om ouders samen met hun kind te kijken en de reacties van hun kind goed te bekijken. Soms kunnen kinderen overgestimuleerd of agressief worden. “Het is belangrijk dat ouders het zien als hun kind niet goed reageert op wat ze aan het kijken zijn.” Hij vindt het belangrijk dat ouders hun kind wijzen op bijvoorbeeld kleuren en voorwerpen die in het programma te zien zijn. “Door van het ‘scherm kijken’ een interactieve ervaring te maken, wordt het scherm iets positiefs en dat is heel wat anders dan je kind alleen voor het scherm te zetten.”

Geen nieuws

Verder adviseert hij ouders om bijvoorbeeld geen programma’s met schokkende beelden te bekijken, zoals het nieuws. “Laat het nieuws even voor wat het is als er kinderen in de buurt zijn.” Ook is tijd heel belangrijk. Beresin adviseert niet meer dan 30 minuten te kijken. “Dat is lang genoeg voor kinderen onder twee jaar, want hun concentratieboog is dan nog kort.”

Toch zijn de experts het over een ding eens: het is het beste om jonge kinderen weg te houden van het scherm. Maar het is niet erg als ze een beetje meekijken met bijvoorbeeld een oudere broer of zus.

“Wees in ieder geval bewust hoe je met het scherm omgaat”, zegt Fisher.

Hoe denk jij erover? Mag jouw kind van nog geen twee op de tablet of televisie kijken?

Bron

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • mama van A-M-Z-R

  Ik begrijp alleen uit het artikel niet echt waarom het nou precies slecht zou zijn. “Ze leren er niks van” dat is niet iets waar ik me zorgen over zou maken. Kleintjes leren hele dagen door...

  En wordt gezegd, geen nieuws. Dat zou schokkend zijn. Maar ook daar zijn meningen over verdeeld. Kinderen die ergens mee opgroeien vinden het normaal. Heb ik het niet over enge onthoofdingsfilmpjes natuurlijk, maar het gewone nieuws overdag is weinig spannends aan.

  Series zijn vaak veel schokkender, die savonds worden gekeken met kinderen erbij...

  Ben het wel eens dat kleine kindjes en zelfs ook grotere kinderen , tieners beperkt zouden moeten worden met tv, computer, tablet enz...

  Maar om andere redenen. (Zelfs in tekenfilms voor kleintjes komen dingen voorbij die ik verre van gepast vindt voor kinderen bijv)

  Artikel vond ik niet erg informatief helaas.

 • nog-even!

  Mijn neefje ging pas praten toen zijn ouders hem niet meer zoveel met de smartphone filmpjes lieten kijken....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50