Oeps: kinderen tussen 0 en 2 jaar leren niets van tablet

Oeps: kinderen tussen 0 en 2 jaar leren niets van tablet

Ondanks dat wel eens anders wordt gedacht, is een tablet voor een kind tussen de 0 en 2 jaar oud helemaal niet leerzaam. Het kind moet namelijk zijn lichaam gebruiken om iets te leren en dat gebeurt niet bij het gebruik van een tablet. 

Héél subtiel sloop het gebruik van een tablet er bij mijn dreumeszoon in. Ik was zwanger van zijn zusje en heel soms stond ik het toe dat hij op de iPad een filmpje keek tijdens de lunch, zodat ik vast kon opruimen. Als hij dan zijn dutje ging doen, kon ik even uitpuffen. Dat 'heel soms' werd 'soms' en al snel 'regelmatig'. Toen mijn zoon ouder werd, zocht ik naar apps die hem lieten zoeken naar Dikkie Dik, die hem de kleuren leerden of leerden tellen. Onze afgedankte iPad wordt sindsdien met enige regelmaat gebruikt. 's Morgens mogen ze er even op en 's avonds voor het slapengaan. Een prima balans, leek me.

Lees ook:
Super handig: zó maak je je iPad of iPhone peuterproof!

Leren door te doen

Maar tablets zijn dus helemaal niet leerzaam, zo blijkt. Baby's en dreumesen leren namelijk door te dóen. Door te bewegen en iets met hun handjes aan te raken. Wat er op een 2D-scherm gebeurt, kunnen ze niet vertalen naar de 'echte' wereld, zo blijkt. De vrolijke kleurtjes en geluidjes spreken ze aan, maar meer hebben ze er dan ook niet aan.

Dan komen we weer uit bij dezelfde vraag: moeten we smartphones en tablets dan helemaal weghouden bij onze kinderen? In restaurants, in de wachtkamer bij de huisarts of zoals in mijn voorbeeld is het soms dus wel heel fijn als je kind even vermaakt wordt door een apparaat. Het advies luidt dan ook: even zoet houden kan best, maar houd in gedachten dat je kind hier niets aan heeft. Zorg naast - heel beperkte - schermtijd dan ook voor voldoende vermaak en leerzame activiteiten in de 'echte wereld'.

Wat dan wel?

Zing daarom regelmatig voor je kind, lees prentenboeken voor, speel met speelgoed of andere materialen en klets er gezellig op los over dingen die je doet en ziet. Hier heeft je kind veel meer aan. Wil je toch even dat je kind naar een filmpje kijkt? Door er sámen naar een filmpje kijken, waarbij jij als ouder uitlegt wat je ziet, heeft dat in ieder geval wel meerwaarde voor de taalontwikkeling. 

Hoe vaak maakt jouw ukkie gebruik van een scherm?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50