Superhandig: zó maak je je iPad of iPhone peuterproof!

Superhandig: zó maak je je iPad of iPhone peuterproof!

Mijn peuterdochter speelt maar wat graag spelletjes op mijn iPad of iPhone. Dat vind ik (soms) prima, maar toch ben ik altijd een beetje angstig dat ze met haar kleine vingertjes onherstelbare schade aanricht. Dat ze foto’s verwijdert, de taal instelt op Oost-Swalinees of dat ze het toestel terugzet naar de fabrieksinstellingen. Dingen waar je niet blij van wordt, terwijl het juist fijn kan zijn als je kleine eventjes afgeleid is door een appje of filmpje op YouTube.

Begeleide toegang

Gelukkig hebben onze vrienden van Apple daar wat op bedacht. Ik ontdekte het na een tijdje zoeken en ik kwam er gaandeweg achter dat veel mensen blij verrast zijn als ik het ze vertel omdat ze het niet kennen. Daarom wil ik mijn bevindingen ook graag met jullie delen.

Het heet ‘begeleide toegang’ en daarmee kun je een app op je iPhone, iPad of iPod touch vergrendelen zodat je kind alleen in die app dingen kan doen en daarnaast niet. Als begeleide toegang aanstaat, wordt je internetverbinding ook tijdelijk verbroken zodat het niet mogelijk is voor je kind om er per ongeluk een klein vermogen aan in-app-purchases doorheen te jagen.

Verder kun je per app die je vergrendelt verschillende dingen instellen. Zo kijkt mijn dochter wel eens Teletubbies op mijn iPhone. Dan vind ik het heel prettig om het gehele scherm te vergrendelen, zodat ze niet zelf het filmpje aan en uit kan zetten en ook niet zelf een ander filmpje op kan starten. Ik vind het dan echter wel fijn als de volumetoetsen werken, zodat ik zelf het filmpje harder of zachter kan zetten zonder Begeleide Toegang te onderbreken. Maar als ze een spelletje op de iPhone speelt, dan is het wel weer fijn als het scherm aangeraakt kan worden, anders doet het spelletje niets. Gelukkig kun je dat allemaal zelf instellen. Je kunt zelfs met je vingers een vlak tekenen wat daarna inactief wordt en waar indrukken niet meer werkt.

Kortom, ideaal!

Kort op een rij. Wat kun je allemaal instellen in Begeleide Toegang?

  • Je start een app op en vergrendelt daarna je toestel zodat je kind geen ‘schade’ meer aan kan richten.
  • Je internetverbinding wordt tijdelijk verbroken zodat je kind geen aankopen kan doen. Die start overigens automatisch weer op als je BT afsluit.
  • Volumeknoppen kun je vergrendelen, maar deze kun je ook juist actief laten. Bij YouTube vind ik het handiger om het actief te laten.
  • Aanraking kun je vergrendelen. Bij YouTube vind ik het fijn als Lenthe niet zelf allerlei dingen kan aanraken, bij een appje waarbij je op een huisje moet tikken om een diertje tevoorschijn te laten komen is aanraking juist wel weer essentieel. Begeleide Toegang biedt ook de mogelijkheid om een deel van je scherm actief te laten en een ander deel te vergrendelen. Je kunt deze gebieden zelf in je scherm ‘tekenen’.
  • Verder kun je nog een tijdslimiet instellen.
  • Ook beweging (het meedraaien van je scherm als je je toestel kantelt), het toetsenbord en de sluimerknop zijn te vergrendelen.

Hoe stel je Begeleide Toegang in?

Om te beginnen moet je Begeleide Toegang aanzetten op je toestel. Dat doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen op je iPhone, iPad of iPod touch.
  2. Ga naar Toegankelijkheid en scroll helemaal naar onderen.
    Onder het kopje ‘Algemeen’ staat ‘Begeleide toegang’. Tik hierop.
  3. Zet begeleide toegang aan door het schakelaartje naar rechts te swipen.
  4. Stel een toegangscode in. Je kunt hier ook 'Face ID' of 'Touch ID' inschakelen als  je een sessie met begeleide toegang wilt beëindigen.

Als dat geregeld is, kun je Begeleide Toegang voortaan gebruiken. Dat doe je zo:

  1. Open de app die je wilt gebruiken.
  2. Druk daarna drie keer snel achter elkaar op de rond home-button als je een iPhone 8 of ouder hebt, of drie keer op de zijknop bij een iPhone X of nieuwer.
  3. Als je bepaalde delen van het scherm niet wilt laten reageren op aanraking, omcirkelt je dat met één vinger. Het is mogelijk om de cirkel te verplaatsen, vergroten en te verkleinen. De cirkel kun je verwijderen door op de 'X' te tikken.
  4. Tik op 'Begeleide toegang' en vervolgens op 'Start'. Het is ook mogelijk om de Begeleide toegang met Siri op te starten.

Als je Begeleide toegang weer wilt sluiten, druk je driemaal op de thuisknop of zijknop, voer je toegangscode voor begeleide toegang in en tik op 'Stop'. Als je Touch ID of Face ID hebt ingeschakeld voor begeleide toegang, drukt je twee keer snel op de thuisknop of zijknop.

Ik ben fan van Begeleide Toegang! Kende jij het al?

Lees ook:

Deze ver-schrik-ke-lijk-ke Youtube-video's vindt jouw peuter helaas fantastisch 
Straatvraag video: 'Hoe lang zit jouw kind op het scherm?'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50