Carolijn vertelt: Kraamhulp hemel of hel?

Carolijn vertelt: Kraamhulp hemel of hel?

Voor de eerste keer zwanger? Dan staat er over een tijdje een kraamhulp bij je op de stoep. Dit artikel (en misschien ook wel een ervaren moeder) vertelt je wat je kunt verwachten.

Een vriendin appt me ’op een ochtend een jaloersmakende foto van een cocktail. Een groot glas gevuld met een groen drankje. Het glas heeft een gesuikerd randje, met daarop een schijfje sinaasappel en om het af te maken een vrolijk rietje. Ik weet dat de cocktail alcoholvrij is want ze is twee dagen eerder bevallen. En het onderschrift bij de foto - #kraamhulp #forpresident- bevestigt mijn vermoedens: ze heeft de perfecte kraamhulp gevonden…

Twee dagen eerder, een paar uur na de bevalling, ga ik bij de bewuste vriendin op bezoek en word ik ontvangen door een vriendelijke dame van een jaar of 40. Ze neemt mijn jas aan, laat mij en mijn vriendin even alleen en komt na een uitstekende timing de kamer weer in. Ze houdt een mooi opgemaakt dienblad vol met beschuit met muisjes voor mijn neus. Ik pak gretig een beschuit en als ze weg is vraag ik fluisterend aan mijn vriendin hoe de eerste uren met de kraamhulp waren geweest.
De superlatieven zijn niet van de lucht. Ze is zo lief/beleefd/netjes enz. Mijn vriendin weet het zeker; als deze dame over een paar dagen weg gaat, gaat ze huilen.
Wat een geluk. Allemaal hebben kraamverzorgsters (volgens mij) hetzelfde takenpakket, alleen vullen ze het per persoon nét even anders in. En daar heb je dan geluk of “pech”  mee, want zelf heb ik 3 kraamhulpen gehad en in hun acties; daar zat geen enkele cocktail of geknutseld dienblad bij. Ik huilde bij wijze van spreke van geluk toen ze vertrokken.

Mijn ervaring 1

Van de oudste beviel ik hartje zomer, en zoals het kraambureau al had voorspeld bleek het nogal moeilijk om een aantal dagen achtereen dezelfde kraamhulp te krijgen. Midden in de zomervakantie was het ook voor hen nogal puzzelen met diensten. Begrijpelijk. De eerste dame zat in haar laatste weken voordat ze met pensioen ging. Ze deed wat ze moest doen, en dat deed ze prima. Maar gezellig een praatje maken  zat er niet in. Ze maakte schoon, gaf fijne en goede adviezen, en dat was het.  Na twee dagen kwam de volgende kraamhulp en het contrast kon niet groter zijn! Van een vrouw van 60+ gingen we naar een heel aardig meisje van amper twintig. Ze was net klaar met school en kon nu ‘uren maken’ in de zomervakantie.
De adviezen die de 60-plusser ons had gegeven, die werden door het nieuwe meisje onderuit gehaald. Want op school had zij het allemaal heel anders geleerd. Aangezien dit onze eerste baby was luisterden we braaf naar iemand met ervaring maar door de verschillende info raakten we wel een beetje onzeker. Het meisje was duidelijk nog zoekende in haar eerste echte eigen gezin. Moest ze nu wel of niet op mijn slaapkamer zitten, deed ze haar taken naar behoren, ze was vrij stil en het werd soms ongemakkelijk.
Bye bye kraamzorg. Zonder tranen.

Ervaringen van een ander

De eerste baby’s in onze omgeving worden geboren en dus komen de verschillende verhalen van de kraamhulpen. Het varieert van geweldig tot dramatisch. Van kraamhulpen die ontbijtjes op bed verzorgen alsof je in een vijfsterrenhotel ligt, tot kraamhulpen die een half uur eerder naar huis gaan omdat ze toch niets meer kunnen doen. Er zijn vrouwen bij die zes keer per uur vragen ‘kan ik nog iets voor de moeder doen’ tot vrouwen die beneden in de LINDA (echt!) zitten te bladeren terwijl er altijd wel iets is wat je kunt doen. Lijkt me. Er waren ouders die geen klik hadden en een nieuwe kraamhulp hebben aangevraagd tot ouders die het liefste voor altijd met de kraamhulp op vakantie zouden gaan. Aan de ouders die ik ken, en die na twee dagen een nieuwe kraamverzorgster hebben aangevraagd vroeg ik voor dit artikel: 'waarom?' En eigenlijk een logisch antwoord; de kraamtijd is uniek, daar moet je optimaal van genieten.  Maar ja, wanneer mag je klagen? Wanneer is 'geen klik' écht een probleem? En reageren alle kraambureaus hetzelfde hierop?

Mijn ervaring 2

Onze tweede is geboren op 1 januari. De eerste dag van het nieuwe jaar stond onze enthousiaste kraamhulp op de stoep. Ik lag boven in bed en hoorde haar vanaf de gang al met luide stem gezellig binnenkomen. De luide stem bleef vijf dagen aan een stuk praten. Ze was perfect voor onze zoon van drie, de baby werd goed gecontroleerd, ik werd lichamelijk goed verzorgd en mijn huis was spik en span, maar ze bleef maar ratelen. Aan een stuk door. Visite van ons grapte ‘Haalt ze tussendoor ook nog adem of wat?!’ Ook hier geen tranen bij het afscheid.

Lees ook: Tips voor een fijne kraamweek.

Conclusie

Goed. Samenvattend heb ik drie kraamhulpen gehad die prima doen wat ze moeten doen, maar verhalen van mensen die huilen als de verzorgsters vertrekken herken ik niet….
En na wat rondvragen wil ik mommy's to be meegeven; vraag goed door bij de intake hoe het werkt wanneer je geen klik hebt. Zorg ervoor dat ook jij na een week al je hormonen uit je kop jankt als ze vertrekt. Zorg ervoor dat als je kind gaat trouwen, jij op de speech van de bruiloft nog even de kraamhulp kan noemen, die ervoor gezorgd heeft dat je kind zo goed gelukt is. Gun jezelf een kraamverzorgster die een top cadeau verdient, het is namelijk gebruikelijk om een cadeau te geven als ze vertrekt...

p.s.

Die cadeaus aan het einde van de kraamhulp-tijd. Wat vinden jullie? Beetje onzin of volkomen terecht?  Ik heb drie keer een doos Merci gekocht, maar zijn er mensen die niets doen? Of die een doosje chocola nogal weinig vinden? Benieuwd!

Carolijn, 37 jaar. Getrouwd en moeder van Mats en Kaat. 
Jarenlang gewerkt in de zorg voor kinderen met ernstige gedragsproblemen, en sinds een jaar werkzaam als freelance schrijver journalist zo u wilt. 
Je kunt mijn teksten lezen op Babybytes, in Fabulous Mama, Telegraaf Vrouw, en bij een hoop zakelijke opdrachtgevers waar je niets aan hebt. 
Twee keer per maand zal ik een bijdrage leveren aan het vernieuwde Babybytes. Een column, een artikel of een ander soort tekst. 
Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Jij vraagt, ik schrijf. Onder het mom van 'vertel nog eens over...' 

Reageer op dit artikel

reacties (23) Stuur een bedankje


 • Wonder 3 op komst

  na de bevalling van de eerste hadden wij niet zn leuke kraamhulp. Ik wilde graag bv geven en dat lukte niet goed, waardoor ik erg onzeker werd.. ik ben toen na 2 dagen van proberen overgestapt op de fles want de kraamhulp had het geduldt niet om te helpen of adviezen te geven, haar voorkeur ging uit naar de fles zoals ze zelf zei. Na de bevalling van de 2e heb ik een super lieve kraamhulp gehad, ik schatte haar zo half de 50. Echt een schat van een vrouw, ze had van mij nog wel wat langer mogen blijven. We hadden bij het kraambureau met de intake van de 2e wel aangegeven dat we kraamhulp 1 niet meer wilde.

 • kez

  Ik had met mijn tweede een betere klik dan met de eerste, zoals dat gaat in het leven. Bij mijn derde bevalling woonde ik al in Amerika en dus: geen kraamzorg. Als je je bedenkt dat hier niemand kraamzorg krijgt en hoe het er hier aan toegaat als je net bevallen bent, maak je je geen moment meer druk over wel of niet een klik. Dan ben je alleen maar dankbaar dat ze er uberhaupt zijn.

 • mijn~meisje

  hier gelukkig een fijne kraamzorg gehad. Omdat ik nog bij me ouders in woonde deed ze minder in het huishouden dan normaal. Maar dit was normaal in mijn situatie. Waar ik vooral heel blij om ben is de hulp met de borstvoeding!

 • rlyblue

  Hier 2 compleet verschillende kraamverzorgenden gehad maar wel twee keer heel leuk. De eerste een wat oudere dame met veel ervaring die ons liet zien dat je ook veilig nog een stapje verder kon gaan met een baby dan wat ze ons officieel aan moest leren. Dat zorgde er inderdaad voor dat we onze baby als een mens zagen in plaats van een porseleinen beeldje. De tweede was een vrouw van mijn leeftijd, die echt super met onze oudste overweg kon en op de juiste momenten kletste en rust bood. Bij de eerste geen cadeau gedaan. Bij de tweede wilden we onze oudste een tekening laten maken voor haar. Helaas had hij na 3 strepen al geen zin meer om te tekenen dus dat werd ook niets. Ik was ook beide keren nog lang niet in staat om naar de winkel te gaan aan het eind van de maand en mijn man zou het veel te ingewikkeld vinden om wat uit te zoeken.

 • ladygodzilla

  ik heb allemaal geweldige kraamhulpen gehad! Bij de eerste liep de communicatie met het bureau sl;echt, maar degene die ze me stuurden is fantastisch. Helaas stopte ze ermee en was ze zelf een maand voor mij bevallen. Deze keer een lactatiekundige kraamzorg en een stagiaire. Fan Tas Tisch!!!! en door de proeves van bekwaamheid die de stagiaire moest afleggen, was het huis spik en span, er werd gekookt en er was een heuse strijd om wie het mooiste fruithapje maakte :) Ik heb de hele verdere dag mijn ogen uit mijn hoofd gejankt toenz e weg waren... wist ik veel dat er zoiets was als uitgestelde kraamtranen...

 • Merida

  Mijn eerste kraamhulp was zo geweldig. Vrouw van in de . 50,super ervaren. Zorgde heel goed voor mij en mijn dochter, werkte hard in huis en kookte elke dag voor ons en gooide nog wat maaltijden in de vriezer voor de dagen na de kraamweek. Ik was echt een wrak en ontzettend labiel, had mijn eerste bevalling als zeer heftig ervaren en de kraamweek ook door de hormonen. Veel last van kraamtranen en heb zoveel steun aan haar gehad. Ze nam echt de tijd, elke ochtend ontbijt op bed en dan kwam ze met een kopje koffie erbij zitten om te kletsen over hoe het in de nacht was gegaan en vanalles meer, strijken deed ze op onze kamer zodat ik wat aanspraak had. Echt geweldig was ze, heb ook echt gehuild toen ze weg ging en zij zelf ook. Grote bos bloemen gegegeven bij het afscheid.

  De tweede was weer erg fijn, heb echt geluk gehad wat dat betreft. Iets minder emotioneel betrokken wel, wat zakelijker. Maar absoluut eentje waar niks over te klagen viel. Super leuk met de oudste en ook wist wel van aanpakken. Ook hier veel veel steun aan gehad. Heb haar ook een bos bloemen gegeven om te bedanken. Als je echt tevreden bent vind ik dat je best wat mag geven ookal hoeft dat niet natuurlijk. Gewoon een blijk van waardering

 • Stella4

  Ten eerste natuurlijk verdienen ze veel respect. Ze weerken hard en het is een luxe dat wij ze hebben in ons land. Maar zoals in elk vak heeft de een meer natuurlijke aanleg dan de ander. En een klik is zowieso altijd afwachten.

  Ik heb zelf een keer een prima verzorgster gehad die haar taken goed deed, maar waar ik verder geen erge klik mee had. Ze had soms ook niet zoveel meer te doen en ik vond het sneu voor haar dat ze dan maar haar tijd zat uit te zitten...van mij mocht ze dan weleens weg gaan.

  Een ander was echt een feest, voelde precies aan wanneeer ik liever rust wilde en wanneeer een praatje, en naast alle chevk upscwas ze als bonus ook nogeens de fruitkunstenaares en superlief voor de andere kinderen. Bij haar heb ik echt vreselijk gehuild dat ze wegging.

  Zij huilde overigens zelf ook, en toen vertelde ze ook dat het echt niet zo vanzelfsprekend is dat ze bij een standaard gezellig gezin zonder spanningen komt. Vaker niet dan wel, dus dat t voor haar ook een fijn weekje was.

  Een ander nam haar werk helaas niet zo serieus, eigenlijk had ik bij haar moeten klagen. Het enige wat ze echt goed deed was de controle van mij en baby. Maar ze bleef tot vervelends toe aan mijn bed zitten. Ik was ook na eenzware bevalling echt aan bed gekluisterd. Ik merkte dat het sanitair ook niet lekker werd schoongemaakt. Als mijn moeder langskwam merkte die dat ook en maakte zij het schoon..Mijn moeder zei toen al je moet er wat van zeggen. Ik bedoel dat ze niet het hele huis poetste en de was van alle gezinsleden niet deed daar viel ik niet over, dat behoort ook niet tot haar takenlijst...

  Toen ze op de een na laatste dag in dr bh in de tuin lag te zonnen heeft mijn man vriendelijk gezegd dat ze dan maar beter naar huis kon gaan.

  Overigens heb ik ze alle drie wel iets meegegeven aan het eindvan de week..

  Nou over 1,5 uur staat de kraamverzorgster hier op de stoep voor de intake dus ik ga maar gauw nog even soppen en zuigen.

 • Barbamammie79

  Haha! Lag z in haar BH te zonnen?? Die heeft wel lef

 • Tiens

  Ik denk dat mensen een beetje hoge verwachtingen hebben van kraamverzorgers... Zeker als je ze gaat vergelijken met de mama's die het perfect lijken te hebben.

  Mijn man had een enorme schurftige hekel aan onze tweede kraamverzorgster. Ze was goed voor onze oudste zoon, heeft goeie adviezen gegeven, hield ons huis schoon en verzorgde mij en de baby goed. Als die dingen goed verlopen... Dan ga ik niet moeilijk lopen doen. Het enige wat ik lastig vond is dat ze m'n oudste zoon steeds vertelde dat hij niet hoefde te huilen want "hij was geen meisje"

  En dat heb ik haar ook verteld... Hier in huis mag je huilen, ongeacht of je een jongen of een meisje bent. Als hij jankt om niks, dan heb ik nog liever dat je hem verteld dat hij zich aan stelt dan dat je hem vergelijkt met een meisje.

  maar goed, ze verklaarde dat het een beetje een ouderwetse opmerking was, heeft ze daarna ook niet weer gedaan.

  Maar niet gezellig, praat juist te veel, luidde stem, etc. Dat zie ik allemaal als gewoon menselijke dingen. Niemand is perfect en ook de kraamzorg zijn gewoon mensen.

  Wat mij wel een hel lijkt is wisselende kraamzorg. Ik heb veel om mij heen mee gekregen van mensen die halverwege een andere kregen. En zoals in dit artikel ook erg verward raakte van de verschillende adviezen, andere aanpakken en verwachtingen van elkaar.

 • Mammalovesyou

  Bij de eerste hadden we een kraamhulp die ontzettend naar rook het leek wel alsof ze een helebus met luchtverfrisser over zich heen had gespoten ..we werden gewoon misselijk van de geur voor de rest was ze wel aardig en deed haar werk wel goed maar we waren toch wel blij dat ze weer ging na een heleweek in die lucht te hebbem gezeten hihi

  Bij onze 2e hadden we een ontzettend lieve kraamhulp

  We hadden echt een klik met haar en ze was ontzettend lief voor onze eerste dochter vond het verschrikkelijk dat ze weer ging !

  En bij de 3e echt een lieverd!

  Goede adviezen

  Het huis was ook lekker schoon

  En deed haar werk harstikke goed! Ze heeft van ons een mooie bos bloemen gekregen en van de kids een mooie tekening

 • Cadans76

  Ik heb 2 keer een perfecte kraamverzorgende (Liemers Care) gehad. Allebei zeer professioneel en prettig om om me heen te hebben. Goede informatie en tips en ze hielden alles goed in de gaten. Ik ben erg op mezelf maar ik vond het beide keren jammer dat ze gingen. Echt een fijne kraamtijd gehad en 2x geslaagde opstart vd borstvoeding.....

  Allebei bos bloemen gegeven en een dikke 10 bij de evaluatie. Een niet te onderschatten beroep.

 • Vanleusen

  Beste Carolijn, ik werk in een andere tak van de hulpverlening. Wat mij deed reageren was de zoveelste tekst waar een beroep ondergewaardeerd wordt, en lichtjes belachelijk gemaakt wordt. Ik snap dat dit soort blogs vol anecdotes uit de kraamtijd en verhalen over de kraamhulpjes lekker weg lezen .Zo kan ieder hippe moeder in spe zich al voorbereiden op wat te komen gaat.ik denk gewoon dat hulpverleners meer respect verdienen.

 • Carolijn-Schrijft

  Ik kom uit 10 jaar hulpverlening in jeugdzorg en zal als eerste erkennen dat er weinig halleluja verhalen zijn. Dat dit het zoveelste stuk is, daar ben ik het niet mee eens.

  Zoals je in dit stuk kunt lezen geef ik aan dat mijn 3 Kv prima hun werk deden en van onderwaardering is dus zeker geen sprake. Waar het in dit stuk om gaat: wat (discussie) kan en mag je wel of niet verwachten. Wanneer gaan mensen een andere Kv vragen etc. Vervelend dat je veel nare artikelen leest over hulpverlening want zonder zijn we nergens!

 • Corneeltje

  Bij sommige gezinnen huil ik ook van geluk als ik daar weg mag!

 • Carolijn-Schrijft

  Haha, dat geloof ik graag. Misschien leuk als ik jouw verhalen eens (anoniem) beschrijf? Deel 2 van dit artikel zeg maar...

 • Moekie1984

  Whahahaha corneeltje echt he 😂

 • Moekie1984

  Whahahah echt he 😂

 • Marisje1908

  Ik had een geweldige kraamhulp van naviva!! Heb me een potje zitten janken ik wist "op dat moment" niet wat ik zonder haar moest. Ze was zo lief, duidelijk en rustig. Heb dit keer weer naar haar gevraagd alleen jammer van naviva dat ze niks kunnen zeggen van ja of nee. Je moet op de dag zelf wachten totdat je weet of je dezelfde weer gaat krijgen. En ik vraag me af of hun zelf eigenlijk wel weten of er überhaupt naar ze gevraagd word.

  Maar wij hebben een doos merci gedaan met 30 euro.

  Nu zou ik alleen een bosje bloemen doen denk ik. Het gaat meer op het idee toch?.

 • Carolijn-Schrijft

  Ik weet wat de taken zijn en schrijf in dit artikel dat ze dat prima deden. Het valt me op dat kraamverzorgenden logischerwijs allemaal een heel andere draai geven aan hun vak. Daarnaast is de vraag: wanneer 'mag' je vragen om een andere? Het interesseert me hoe dat in zijn werk gaat en wanneer en waarom vrouwen een ander persoon vragen. En een clown, daar heb ik een peuter voor.

  Volgens mij ben jij kraamverzorgster? Goed punt wat je als laatste noemt! Heb ik nergens gelezen en zet eea in perspectief.

 • vanleusen

  Jammer dat je niet goed voorgelicht bent of ingelezen hebt wat is kraamverzorgende en wat ze allemaal doet.

  Ze is opgeleid om ziektes bij jou of je kind te herkennen en ingrijpen waar nodig. Ze kan levens reden. Letterlijk. Als het nodig is. Ze is niet een of andere clown die jou moet vermaken, en dat je denkt, dat je een andere kunt vragen als haar stem jou niet aanstaat....je hebt niet gehuild.maar ze ook niet....vergeet niet dat jou huis haar werkplek is. En bedenk- ga je ook zo om met de verpleegkundige in het ziekenhuis?

 • Carolijn-Schrijft

  Beantwoorden ging even mis maar zie boven

 • jemmi

  Idd het is kraamverzorgende en het is naar mijn mening niet de bedoeling dat je het gevoel heb dat je in een hotel bent. Een heerlijk bakje met fruit hoeft niet geserveerd te worden als in een hotel, ik was al dankbaar dat ze fruit maakten. En als ze 8 dagen bij je in huis druk aan het werk zijn, vind ik het echt geen probleem dat ze tussendoor even een boekje lezen of op hun telefoon zitten. De kraamverzorgenden houden geen pauzes en zijn er 8 dagen achter elkaar! Dat is best pittig. Een kado is persoonlijk, het hoeft niet maar het mag. Ik heb zelf 3x een leuke kraamtijd gehad en nee niet gehuild bij het afscheid (zo ben ik niet). En daarnaast zijn ze er altijd in de eerste plaats voor moeder en kind en als alles goed gaat dan is er tijd over voor andere dingen

 • Moekie1984

  Het is kraamVERZORGENDE geen HULP

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50