Tips voor een fijne kraamweek

Tips voor een fijne kraamweek
  • in Baby
  • 3
  • 9327
  • 17/02/2018

Op het moment dat je in een rolstoel met je goedgevulde Maxi-Cosi door je trotse partner richting parkeerterrein van het ziekenhuis wordt gereden, is het zo ver: je kraamtijd is begonnen! Voor veel vrouwen gelukkig een klein feestje, als alles met zowel moeder als kind goed gaat. Helaas heeft niet iedereen door verschillende omstandigheden deze fijne ervaring, maar voor die gelukkigen onder ons die wel een kraamweek kunnen beleven zoals die bedoeld is: vandaag een aantal tips. 

Kraamverzorgende

Een heel belangrijk punt: je kraamverzorgende kan een kraamperiode een gouden glans geven of niet. Zorg er dus voor dat je een klik hebt met elkaar. Voel je dit niet? Dan kun je gerust naar het kraamzorgbureau bellen om te vragen voor een andere kraamverzorgende. Dat voelt misschien ongemakkelijk, maar een kraambureau vindt het vooral belangrijk dat jij blij met de service bent. Bellen dus, of - nog beter - laat je man dat doen!

Rust

Kraamvrouwen hebben nogal de neiging hun conditie te overschatten. Ik zat enkele uren na de bevalling alweer de was op te vouwen en ik heb vriendinnen die de volgende dag het huis van top tot teen aan het stofzuigen waren. Achteraf vond ik dat ik te veel had gedaan in de eerste dagen na de geboorte. Mijn lichaam was moe en dat merkte ik pas echt toen de kraamverzorgende definitief weg was. Een gouden tip dus: blijf zo lang mogelijk rustig aan doen en laat je vertroetelen nu het nog kan. Als kraamvrouw ben je zeker de eerste zes weken na de bevalling nog herstellende. Houd hier dus rekening mee.

Hulp

In het verlengde van de vorige tip: accepteer hulp. Een lieve vriendin die voorstelt een pan soep mee te nemen? JA! Je (schoon)moeder die een paar dagen vrij wil nemen om je te helpen? Graag! Iemand anders die op kraambezoek voorstelt even een stofzuiger door je woonkamer te trekken: be my guest! Vooral mensen die zelf eens in jouw schuitje hebben gezeten, snappen hoe waardevol de hulp is. Geniet er dus met volle teugen van dat iedereen zo voor je klaarstaat. Sneller dan je zou denken mag je alles namelijk weer zelf doen.

Kraamvisite

Je kunt van tevoren een heel idee in je hoofd hebben over wanneer en hoeveel kraamvisite je wilt, maar als de kraamweek eenmaal daar is, kan je mening hierover nogal veranderen. Ik vond het lastig om mensen te vragen overdag te komen, dus stond ik het toe dat de meeste visite in de avonduren kwam. Achteraf gezien was dat helemaal niet handig. De kraamverzorgende was dan al naar huis en ik moest zelf kopjes koffie zetten, beschuitjes smeren, mijn geboorteverhaal 82 keer herhalen en ondertussen mijn pasgeboren zoon in de gaten houden. Bij mijn tweede ga ik meer kraamvisite overdag plannen, als er hulp in huis is voor de koffie. 

Maak foto’s en filmpjes!

Al maak je 30.000 foto’s en filmpjes van je pasgeboren uk, je hebt later altijd het gevoel dat je te weinig beeldmateriaal hebt van je kleintje uit die periode. Want wat worden ze toch snel groot en wat vergeet je toch veel van de echte newborn-fase. Bijvoorbeeld de tevreden knorgeluidjes die ze maken, hoe die lieve babyhaartjes eruit zagen, hoe het gehuil ook alweer klonk en hoe intens klein ze waren. Schroom dus niet om een hoeveelheid foto’s te maken waar Edwin Smulders nog afkeurend ‘nee’ van zou schudden. En nu we toch bezig zijn: draag je moeder/kraamhulp/echtgenoot op om ook veel foto’s te maken van jou met de baby. Ervaring leert namelijk dat moeders vaak degenen zijn die de foto’s maken, waardoor ze er zelf dus nooit op staan.

Boodschappen-bezorgservice

Laat de plaatselijke buurtsuper de boodschappen thuisbezorgen. Klik een heel arsenaal aan beschuit, boter, muisjes in de desbetreffende kleur, een berg kant-en-klaarmaaltijden, fruit, koffie, antibacteriële handzeep, toiletpapier en kraamverband richting je digitale winkelkarretje. Je kunt er ook je lieftallige vriend op uit sturen om deze boodschappen in huis te halen, maar waarom zou je? De bezorgservice is echt gemaakt om de kraamweek makkelijker te maken!

Terug in je bubbel

Als de omstandigheden het toelaten en alles goed gaat met jou en de baby, is er niets fijner dan je lekker terug te trekken in je babybubbel. Zet je telefoon dus uit (of in de vliegtuigstand, je moet natuurlijk nog wel heel veel foto’s maken, check het puntje ergens hierboven) en geniet heerlijk samen met je partner van jullie pasgeboren frummel.

Als er geen enge complicaties zijn, is de kraamweek mogelijk de mooiste week van je leven. Probeer het in dat geval ook zo te zien. Geniet ervan zo hard je kan!

Hoe was jouw kraamweek? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50