Bijna terug naar school - ik zie er zo tegenop!

Nog een week en dan gaan mijn kinderen weer naar school. Mijn dchtter wil heel rgaag haar vriendinnetje weer zien. Ze kijkt uit naar de juffen en naar het samenzijn met de klasgenootjes, ook al gaat de lesstof minder hard dan ze zou willen. Mijn zoon, daarentegen, ziet er als een berg tegenop. Hij heeft geen vriendjes en durft niet zichzelf te zijn op school, ook niet bij de juf. Sinds het grote vakantie is, heeft hij niet één keer buikpijn gehad, iets wat hij voorheen elke avond had. Ik wacht angstvallig af tot de eerste avond dat hij weer over buikpijn klaagt. Ik heb de datum waarop dit vermoedelijk begint al onzichtbaar gemarkeerd op mijn kalender.


Mijn zoon heeft ruim een jaar lang zijn haren laten groeien. Hij vindt die anime figuurtjes die een lange lok voor hun ene oog hebben zo stoer en hij wilde bovendien ook een staart kunnen, netzoals zijn zusje. Sinds afgelopen week is hij echter helemaal omgeslagen. Het haar verveelde hem, zat hem in de weg en moest eraf. We hebben zijn verzoek ingewilligd, maar ergens vraag ik me af of het feit dat hij een hekel had aan het borstelen van zijn haar ook de echte reden was. Ik denk dat hij zich zo bewust is van het feit dat hij anders is dan zijn klasgenootjes,dat hij zijn haren wilde laten knippen om meer te zijn zoals andere jongens. Natuurlijk helpt het niet mee dat sommige kinderen hem zeggen dat hij op een meisje lijkt met lang haar. Daar had ik hem al voor gewaarschuwd toen hij zijn haar wilde laten groeien, maar toen zat hij daar absoluut niet mee. Nu opeens is dat anders. Zijn haren moesten en zouden eraf en liever vroeger dan later. Toevallig stond voor vandaag toch de kapster gepland.


 


Het hoort bij de leeftijd om erbij te willen horen, net zoals dat het hoort bij de leeftijd dat hij amper nog met meisjes wil spelen. Toch vind ik het moeilijk. Hij was altijd de jongen die zich niets aantrok van wat andere mensen van hem vonden, die zijn eigen ding deed, die B zei als de hele klas A wilde. Dat is een eigenschap die ik zelf ook heb en een eigenschap die ik zeer waardeer in mensen, de mogelijkheid om voor jezelf te denken, ongeacht wat ieder ander zegt. Hij was zo mooi zijn eigen persoon. Dat hij dit kwijt begint te raken, hoe normaal ook op deze leetijd, doet me pijn. 


 


Het komend jaar gaat zwaar worden voor hem. hij moet weer terug naar een klas waar hij niet goed ligt. Hij weet dat we hem graag naar een andere school doen, maar dat we daarvoor eerst het één en ander willen laten uitzoeken om te zorgen dat hij op de juiste school terecht komt, dat hij niet op een school komt waar hetzelfde probleem zich voor zal doen als hier. Die testen worden pas eind dit jaar gedaan en als daaruit komt wat wij vermoeden, dan krijgen we te maken met wachtlijsten voor de scholen waar we hem graag willen hebben. Wij gaan ons best doen hem het komend jaar zo goed mogelijk te helpen, gaan zo snel mogelijk met zijn juf praten in de hoop zijn komende jaar in goede banen te leiden, maar voor mijn gevoel kunnen we zo weinig doen! Kon ik hem maar bij me houden en beschermen tegen de harde wereld die hem niet lijkt te willen accepteren. Kon ik maar kindjes creëren die net zo fantasierijk zijn als hij, die dezelfde uitdagingen zoeken als hij, die net zo denken als hij, of in ieder geval een beetje meer zoals hij dan zijn huidige klasgenootjes. Ik heb nog nooit zo opgezien tegen het moment dat mijn kinderen weer terug naar school gaan. 


 


 


 

2225 x gelezen, 3

reacties (19)


  • SammyElmo

    Heel herkenbaar.

    Kan je zelf kijken naar externe plusklasjes?

    In een aantal steden is er DayAWeekschool, maar dat is vaak aan de school(stichting) gebonden.

    Maar er bestaan ook andere van dat soort klasjes.

    Scheelt dat hij zich een dag in de week onder peers bevindt.

    Onze zoon heeft wel een klas overgeslagen op regulier onderwijs. Hoewel we dat heel spannend vonden, want hij is een herfstkind, dus al een jonge leerling, was het achteraf de beste keus.

    Overigens, voor school over versnellen begon, had ik ook al gebeld met HB onderwijs in de buurt, een van de schoolleiders die we spraken, hing niet perse aan die 130, maar keek ook naar zijnskenmerken. Maar...er was geen plek op die school. Toen hij die klas oversloeg, ging het urgente van een schoolwissel er ook een beetje vanaf. Nu gaat hij met 9jr naar gr8. IB-er zei dat hij eigenlijk al klaar is met alle stof van de basisschool, maar met 9 naar VO is écht te jong.

    Dochter is van januari, en die heeft maar 1,5 gekleuterd, ipv 2,5jr. Dat heeft heel veel geholpen. Die gaat nu naar gr5, en gaat ook héél goed.

    Waarmee ik wil zeggen, als je kind goed gezien wordt op een reguliere school, is een HB school misschien niet strikt noodzakelijk. De juffen (en enkele meester) die ze bij ons hebben, proberen echt te kijken wat onze kinderen nodig hebben, ook als het niet standaard is.

    Succes!

    Ik ken de ellende van het traject



  • Rlyblue

    Dank voor je antwoord. Onze school zit qua uitstroom onder het landelijk gemiddelde en concentreert zich dus echt op de zwakke leerlingen. Meer dan een plusboekje voor snelle leerlingen hebben ze bij mijn weten niet. Externe plusklas heb ik nog niet naar gezocht. Omdat hij ook geen vriendjes heeft (8 jongens in zijn leerjaar over 2 groepen verdeeld en de andere 7 vwillen alleen voetballen, iets wat hij niet wil), lijkt een andere school me sowieso beter. Of dat dan hb school wordt of wat anders, dat gaan we zien, maar we horen veel goede verhalen over de hb scholen van vrienden en van een collega.

    Als hij hier gelukkig was, zou ik hem hier laten. Ik heb zelf 4 basisscholen gehad ivm verhuizingen en op de slechtst aangeschreven school was ik het gelukkigst. Ik vond het vreselijk dat ik daar weg moest. Maar hij is hier duidelijk niet gelukkig.

  • Rupsie

    Bijna volledig ons verhaal, een jaar wachten is te lang, er moet gehandeld gaan worden! Je mag me desgewenst pb sturen.

  • Rlyblue

    We zitten er bovenop en een externe begeleider die onze kant goed inziet, kijkt mee op school. Maar ja, wachtlijsten kun je niet bevechten. In december testen we. Dan kunnen we hopelijk verder, als niet direct op de gewenste school (want wachtlijsten), dan kunnen ze hopelijk meekijken op deze school. En we kennen de leerkracht die hij komend jaar krijgt, zij komt ons wel over als een goede juf, en een redelijke juf ook. Hopelijk kunnen we met haar wat bereiken. Maar zolang onze zoon buiten het gezin weigert iets anders te tonen dan vrolijkheid, zal het ook voor haar lastig worden ons tehelpen.

  • 3kids1dog

    Wat heftig allemaal zeg en wat begrijpelijk dat je jouw zoon wilt beschermen. Begrijp echter een dingetje niet helemaal. Waarom moet je nog een jaar wachten voor de testen etc ivm mogelijke switch van school? Waar zijn deze tests op gericht? Misschien wil je dat wel delen ben als moeder en leerkracht oprecht benieuwd. Ieder kind verdient een veilig fijn plekje ergens in ons onderwijssysteem

  • Rlyblue

    We gaan testen op hoogbegaafdheid en nog een paar dingen (breed testen). In mijn vorige blog leg ik wat meer uit over de problemen die we ondervinden. Testen zal begin december gebeuren want er zijn wachtlijsten. Er zijn 2 scholen waar hij terecht kan als hij inderdaad hoogbegaafd is, maar beide hebben een wachtlijst. Op de school waar hij nu zit, hebben ze nogal wat minder presterende leerlingen en daar hebben ze veel aandacht voor, want de uitstroomcijfers van groep 8 zijn ondergemiddeld. Voor leerlingen die sneller zijn, hebben ze enkel een paar plusboekjes. Verrijking, plusklas, versnellen, is allemaal niet aanwezig op deze school.

  • Vlindermoeder

    Kun je hem niet gewoon vast inschrijven en de situatie uitleggen?

  • mamavananouk

    Je wil je jongste naar dezelfde school maar die is nog niet getest . Mag die als ze normaal begaafd is ook naar die school dan ?

  • mamavananouk

    Je wil je jongste naar dezelfde school maar die is nog niet getest . Mag die als ze normaal begaafd is ook naar die school dan ?

  • mamavananouk

    Je wil je jongste naar dezelfde school maar die is nog niet getest . Mag die als ze normaal begaafd is ook naar die school dan ?

  • Rupsie

    Wij zijn helemaal niet zo fan van de school voor speciaal hoogbegaafde kinderen. Hoogbegaafden zijn niet persee alleen maar slim, ze denken vooral ook anders. Na de basisschoolperiode gaan ze naar een 'gewone' middelbare school, beroepsopleiding en arbeidsmarkt en moeten ze ook kunnen omgaan met de gemiddelde mens. Vaak is sociaal al een struikelblok voor deze kinderen, door ze naar zo'n specifieke school te sturen sluit je wellicht cognitief beter aan, maar leren ze zich minder redden tussen de 'gemiddeld denkende mens'. Het is en blijft een enorme zoektocht vol met zorgen. En helaas weten we pas over heel veel jaar of we nu de juiste keuzes maken.

    Ik zou ook rond gaan vragen op reguliere scholen wat ze kunnen bieden. Succes!

  • 3kids1dog

    @Rlyblue is het geen optie ergens anders een test te laten doen? Ben zelf plusklasleerkracht en mijn neefjes zijn getest binnen een maand na aanvraag ☺️ je mag me een pb sturen.

  • Rlyblue

    @Boterbloemen: Een andere reguliere school hebben we aan gedacht, maar we zijn bang dat hij op een amdere school tegen dezelfde problemen aanloopt. Daarnaast hebben we ook nog een dochter van 5 op deze school die wel gelukkig is. Beide kids kunnen nog niet zelf naar school en 2 kinderen op verschillende scholen afzetten zou mij in een spagaat brengen iedere ochtend. Mijn man werkt van 6 tot 9 's ochtends dus die kan niet helpen.

  • Rlyblue

    @vlindermoeder helaas, ze houden keihard vast aan grens van 130 op de IQ test. Zonder dat kun je niets op die school. Plus als we hem erop doen, willen we tegelijk onze dochter er inschrijven, want zij loopt ook al anderhalf jaar voor. Voor haar heeft testen het komend half jaar echter nog geen zin.

  • Rupsie

    Wij zijn helemaal niet zo fan van de school voor speciaal hoogbegaafde kinderen. Hoogbegaafden zijn niet persee alleen maar slim, ze denken vooral ook anders. Na de basisschoolperiode gaan ze naar een 'gewone' middelbare school, beroepsopleiding en arbeidsmarkt en moeten ze ook kunnen omgaan met de gemiddelde mens. Vaak is sociaal al een struikelblok voor deze kinderen, door ze naar zo'n specifieke school te sturen sluit je wellicht cognitief beter aan, maar leren ze zich minder redden tussen de 'gemiddeld denkende mens'. Het is en blijft een enorme zoektocht vol met zorgen. En helaas weten we pas over heel veel jaar of we nu de juiste keuzes maken.

    Ik zou ook rond gaan vragen op reguliere scholen wat ze kunnen bieden. Succes!

  • La_Luz

    Wat moeilijk zeg. Zo lastig om een kind uit te leggen dat het hele goede eigenschappen zijn en dat het een top kind is. Jammer dat de kinderen uit zijn omgeving zich niet kunnen inleven in hoe hij is. Toch zullen er meer kinderen zijn zoals hij, ik hoop dat hij die gauw treft!! Succes met de testen.

  • Rlyblue

    Dank je. Wij hopen het ook.