Dringend advies nodig: Werkgever dreigt mijn zwangerschap te negeren en dwingt me tot onredelijke eisen

Ik zit echt in de knoop met mijn situatie op het werk. Ik ben super misselijk, overdreven moe en zie constant vlekken voor mijn ogen. Ik ben ook afgevallen en kan alleen maar overgeven. Ik denk zelfs dat ik last heb van hyperemesis gravidarum (HG).

De situatie is al ingewikkeld omdat ik al een tijdje thuis zit vanwege een burn-out. Nu ben ik dus zwanger en heb ik dit tegen mijn werkgever moeten vertellen, wat geen prettige reactie opleverde. Ze hebben me op een gewelddadig schreeuwende manier verteld gedreigd mijn leven zuur te maken als ik niet instem met een vaststellingsovereenkomst (VSO). (Tot 1 nov. Betaald 100% loon. Heb ik een vast contract. Maar is het slim om te tekenen dat ik niet ziek ben? Want dat moet erin staan, terwijl ik duidelijk zwaar ziek ben bovenop de hele situatie die er nu bovenop komt.)

Ik moet voor vrijdag 12 uur beslissen of ik teken, anders zullen ze hun dreigementen waarmaken. Ik voel me constant opgejaagd en heb hartkloppingen sinds het gesprek. Het was echt traumatiserend, ze schreeuwden constant tegen me terwijl ik alleen maar aan het huilen was. Ik voel me totaal niet beschermd door iemand.

Het gesprek was echt afschuwelijk, ze schreeuwden voortdurend tegen me en dreigden mijn leven zuur te maken als ik niet tekende voor het VSO. Ik ben al een tijdje thuis vanwege een burn-out, en nu willen ze me dwingen weer aan het werk te gaan terwijl ik ook nog eens zwanger ben. Ik ben de afgelopen weken constant misselijk, moe en duizelig, en ik kan niets binnenhouden vanwege het overgeven. Daarbij zijn mijn depressieve gevoelens alleen maar erger geworden sinds ik zwanger ben.

Het is allemaal zo overweldigend en ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb het gevoel dat ik geen andere keuze heb dan te tekenen.

Hoe word je als werknemer hierin beschermd / wat zijn mijn rechten?

Ze willen als ik voor 12 uur vrijdag niet toestem mij direct zien op vrijdag op hoofdkantoor waar ik al ernstige stressklachten van krijg, want hij weet dat ik daar ernstige angstklachten krijg van überhaupt al op de afdeling te komen en collega's e.d. weer onder ogen te zien. (Vorige keer met bedrijfsarts is ook afgesproken op een plek buiten kantoor, echter word ik dan dus verplicht, zegt die, en ik weet mijn rechten hierin gewoon niet. Is het om mij te breken en te tekenen. Is het slim om te tekenen?)

Ik hoop op enig advies van moeders in vergelijkbare situaties of iemand die advies kan geven over de situatie.

💕

1904 x gelezen, 2

reacties (39)


 • Deniesjeee

  Jeetje lieve vrouw, wat heftig!

  Hoe is het nu met je?

  En hoe is het vrijdag gelopen?

 • Tweede83

  Oja, en vooral niet tekenen

 • Tweede83

  Wat ik al eerder tegen je heb gezegd:

  Neem contact op met kranendonk juristen. Zij kunnen je heel goed helpen. Zal je waarschijnlijk niks kosten. Zij gaan ook het gesprek aan. Jij hoeft niks meer te doen. Dat scheelt veel spanning doordat ze het overnemen. En ga een vertrouwenspersoon inzetten.

 • Mama-van-4-wondertjes

  Wat een vreselijke situatie alles bij elkaar. Maar zwanger raken tijdens een burn out, lijkt me ook alles behalve prettig en handig. Zo word herstellen wel heel moeilijk het komende jaar. De zwangerschap, bevalling, nachtvoedingen, huilen. Heel veel sterkte ook daarmee.

  En met werkgever zou ik niets tekenen.

 • Love2019

  Direct lid worden van een vakbond als je dat nog niet ben. En hun de situatie uitleggen en er mee aan de slag laten gaan!

  Na je zwangerschap, als je weer fit ben, lekker gaan zoeken naar een fijne passende baan bij jou!

  Daar zul je echt gelukkig van worden!

  Een sws niet tekenen!

 • Knor

  Ik ken de situatie niet helemaal maar ik vind het echt verschrikkelijk wat in lees. Hoe kan je nu zo harteloos zijn. We leven in een tijd waarbij mensen alsmaar onverschilliger worden. Mensen kunnen zo wreed zijn. Het ergste van al vind ik dus ook het tekort aan begrip en steun voor zwangere vrouwen. Dit is zo slecht voor het ongeboren kind. Ik weet niet of het mogelijk is maar kan je je niet laten ontslaan ofzo? Op een uitkering gaan staan? Dit is zo moeilijk. Als het mogelijk is teken dan niets, ik denk dat ze je gewoon bang willen maken en dat ze denken zo hun zin te krijgen. Mijn werkgever kan ook psychopathisch overkomen...

 • Momoftwokids

  Als je lid bent van de vakbond, kunnen zij je (kostenloos) helpen. Zij hebben juristen in dienst en kunnen de communicatie ook van je overnemen. Ze kunnen je alles uit handen nemen zonder dat het je geld kost.

 • Lady-Whistledown

  Niets tekenen en als je voor rechtsbijstand bent verzekerd, die inschakelen. Sommigen roepen advocaat maar in het arbeidsrecht is vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht. Een arbeidsrechtjurist volstaat prima. Ik adviseer wel om rechtsbijstand in te schakelen. De jurist kan dan de contacten met je werkgever overnemen. Geef desnoods (ook) bij de bedrijfsarts aan dat je niet gaat tekenen en dat je gezien de dreigementen helemaal niet met je werkgever in gesprek wilt gaan. Je geniet hoe dan ook bescherming tegen ontslag.

 • Rupsje1995

  Ja dat zeg ik expres 😉 de juristen van de rechtsbijstand verzekeringen zijn vaak niet opgewassen tegen advocaten, advocaten zijn veel gehaaider. De advocaat (werkgever) kreeg altijd zn zin als de werknemer met een jurist aan kwam zetten, is mijn ervaring. Maar misschien werkte ik gewoon voor erg goede advocaten 🤪

  Eerste stappen zal je altijd via een jurist kunnen doen en kijken wat de werkgever doet, maar als de werkgever met een advocaat aan komt zal ik er zo snel mogelijk ook 1 gaan zoeken.

 • Lady-Whistledown

  Wat een onzin. Daarbij werken bij de rechtsbijstand ook advocaten in loondienst

 • Rupsje1995

  Mag je onzin vinden, bij ons in de praktijk was dit wel degelijk zo. Meeste particuliere mensen zijn ook niet verzekerd met rechtsbijstand.

  Daarnaast heeft alles met geld te maken. Hoe meer geld je neerleg, hoe harder een advocaat loopt. Natuurlijk relatief, maar vaak helaas wel het geval.

 • Lady-Whistledown

  Ter lering en vermaak:

  https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=ECLI:NL:RBAMS:2023:5657

  Daarbij heeft ongeveer 50% van de huishoudens een rechtsbijstandverzekering. Aardig wat lijkt mij.

 • Summer89

  Wat afschuwelijk dat je werkgever zo met je om gaat. Vreselijk! Ze zouden zich dood moeten schamen!

  Ik heb geen aanvulling op de goede adviezen die hier al gegeven worden.

 • Summer89

  Wat afschuwelijk dat je werkgever zo met je om gaat. Vreselijk! Ze zouden zich dood moeten schamen!

  Ik heb geen aanvulling op de goede adviezen die hier al gegeven worden.

 • Nien33

  Tijdens ziekte en zwangerschap geldt er een opzegverbod. Dit betekent dat jouw werkgever je arbeidsovereennkomst niet mag opzeggen. Dit betekent ook dat je verwijtbaar werkloos bent wanneer je zelf instemt met het beëindigen van je dienstverband. Je krijgt dan geen uitkering.

  Instemmen met het op papier beter melden is niet verstandig. De WW-uitkering kent een sollicitatieplicht. Als blijkt dat je niet kan solliciteren wegens ziekte wordt er onderzoek gedaan hoe lang je al ziek bent. Als duidelijk is dat je eigenlijk ziek was toen je de vso tekende, ontvang je alsnog geen uitkering. Daarbij heeft het op papier beter melden in jouw geval helemaal geen zin, omdat je zwanger bent en er ook op die grond een opzegverbod geldt.

  Kortom, niets tekenen. Als je rechtsbijstand hebt of lid bent van de vakbond is het verstandig snel om hulp te vragen. Mijn ervaring is dat veel werkgevers inbinden als ze een mail/brief krijgen van een rechtshulpverlener met uitleg, als ze weten dat er een jurist meekijkt zijn ze vaak veel voorzichtiger. En als je op gesprek moet komen, zou ik kijken of je iemand uit je omgeving mee kan nemen ter ondersteuning.

  Daarnaast kan je ook de bedrijfsarts om advies vragen mbt de verplichting om naar het hoofdkantoor te komen. De bedrijfsarts geeft enkel een advies, je werkgever mag het negeren. Maar als de bedrijfsarts een gesprek op het hoofdkantoor afraadt, sta je wel sterker.

  Sterkte, het is altijd vervelend als een werkgever zich zo opstelt.

 • Vlindermoeder

  Nooit, nooit, nooit een VSO tekenen als je ziek bent!

 • oemmiee

  Niks tekenen ! Sorry wordt hier zo akelig van. Ik zou gesprek opnemen en verdere stappen ondernemen .

 • Beukenblaadje

  Los van wat hier staat: is er een vertrouwenspersoon op je werk? Of desnoods en ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging oid? Die zou je ook kunnen inschakelen/om hulp vragen. Sterkte!

 • seonsyain

  Je hebt al veel adviezen gekregen, dus ik hoop dat je nu wel overtuigd bent om die papieren niet te tekenen.

  Wat ik mij afvraag is wat voor werk doe je? In de huidige arbeidsmarkt zitten veel bedrijven te springen om mensen. Persoonlijk zou ik daarom minder bang zijn mijn baan te verliezen.

 • lena87

  Helemaal niks tekenen.

  Je bent ziek en er zijn klachten bij.

  Straks je verlof en dan zie je wel weer verder.

 • Lia174

  Helemaal niks tekenen en zeggen dat alle communicatie vanaf nu via de mail gaat. Vraag een advocaat om de communicatie van je over te nemen. Zijn ze helemaal gek geworden

 • Assiral

  Helemaal niks tekenen hoor!

  Rechtsbijstand nemen, en anders een advocaat inschakelen.

  Je hebt gewoon recht op verlof, dus die zou ik uit zitten en dan wegwezen daar.

  Je zit nu nog in de ziektewet? Dat zou ik dan ook blijven tot je verlof.

 • Jvb

  Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zou ik rechtsbijstand zeker bellen. En anders een advocaat of jurist inschakelen

  Deze vso zou ik niet tekenen voor vrijdag. Als je tekent dat je niet ziek bent, kan je uitkering in gevaar komen. Je ww of ziektewet kan simpelweg niet worden toegekend daardoor. En je werkgever moet je gewoon betalen als je ziek bent, daar heb jij die overeenkomst niet voor nodig. Zo'n overeenkomst tekenen als je langdurig ziek bent, is eigenlijk vooral gunstig voor de werkgever. Een advocaat kan je helpen een voor jou gunstige vso of andere regeling te regelen.

  Lees hier bij punt 3:
  https://www.hbjc.nl/vaststellingsovereenkomst-tekenen-tijdens-ziekte/#:~:text=Een%20vaststellingsovereenkomst%20tekenen%20tijdens%20ziekte%20is%20niet%20aan%20te%20raden,komen%20voor%20een%20WW%2Duitkering.

  En hier bij het kopje sociale zekerheid
  https://vaststellingsovereenkomst.info/vaststellingsovereenkomst-bij-ziekte/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwk6SwBhDPARIsAJ59Gwf6VlAjikAjW1B178q3mo2yK_DMa3NJyaXW2CpML9f2Oui2-SLJYsgaAl5OEALw_wcB

  Als jij met de bedrijfsarts al besproken hebt dat je nu niet kunt werken, kunnen ze je ook niet verplichten naar kantoor te komen. En proberen ze dat wel, dan verwijs je naar die afspraken of je gaat voor een nieuw consult.

  Laat je niet gek maken door dat geschreeuw. Dat laat alleen maar zien dat ze geen poot hebben om op te staan en daarom proberen ze het met intimidatie. Ga er dus niet op in. Als ze bellen, neem de gesprekken op (kun je een app voor downloaden). Communiceer via mail zodat je dingen zwart op wit hebt. Negeer dreigementen, maar houd je wel aan eventuele afspraken, zoals bijvoorbeeld die gemaakt met de bedrijfsarts. Dan is jou niets te verwijten en kunnen zij niets beginnen.

 • JustAMom

  Niet tekenen!!!

  Sowieso ben je hartstikke beschermd als je zwanger bent. Het kost je werkgever niets als je ziek door zwangerschap bent. Dat betaalt het UWV.

  Dus zo snel mogelijk 100% ziekmelden als gevolg van zwangerschap.

  Hij mag je niet ontslaan nu, dus de VSO wordt nu puur als dreiging gebruikt.

  Niet intrappen. Rug recht, borst vooruit. Denk aan het kindje in je buik. Vecht voor hem of haar. Wees die leeuwin. En laat je niet in een hoekje duwen.

  Lees je van tevoren even in over dit onderwerp en dan het liefst op een site van het UWV.

  Succes!!

  (ik ben HR-medewerkster)

 • Lindaaaaaaaa

  Heb beetje soort gelijke situatie gezeten qua werk sfeer en ze konden niet anders dan dat ik moest blijven en ging naar een andere afdeling, waar ze later mn leidinggevende weer werd, haha

  Maar alles via een jurist gedaan en die heeft ze lekker op hun plek gezet

 • Minibeeb83

  Vanuit werk veel ervaring mee .. uiteraard geen vso tekenen als je ziek bent. Als je dan in ww komt en je zegt bij uwv ‘kan niet werken ben ziek’ dan is er genoeg jurisprudentie dat of 1) werkgever je terug moet nemen of 2) jij geen recht meer hebt op uitkering omdat je die vso niet had moeten tekenen bij ziekte.

  Wat te doen: Vragen om consult bedrijfsarts. En zeggen dat bij ziekte je geen vso ondertekent. Dat je verder geen intimidatie of agressie meer verwacht. Meer dan die 3 zinnen hoef je niet te zeggen. En juridisch advies inwinnen. Dat gezegd hebbende .. er zijn genoeg juristen die dit heel lang willen rekken maar ik vermoed dat die burn out niet is gekomen omdat het daar zo leuk is. Dus zou wel met bedrijfsarts gaan kijken hoe je plan kan maken om vanuit werk weer positieve ervaring op te doen. Je kan ook prima vanuit vrijwillligerswerk of ander werk gaan opbouwen. Voel je je weer goed genoeg kan je dan altijd die vso tekenen.

 • Rupsje1995

  Ik heb in het arbeidsrecht gewerkt en ik adviseer je een advocaat te zoeken. En echt helemaal niks te reageren op je werkgever, waarschijnlijk adviseert je advocaat je dat in eerste instantie ook. Vso afdwingen mag niet, en de sfeer is nu zo verpest dat je waarschijnlijk niet eens wil terugkeren, maar een advocaat weet er vaak een voor jou veel voordeligere regeling uit te trekken, want een ontslagaanvraag via de rechtbank zal de werkgever zeker verliezen.

 • Nien33

  In deze situatie is het onderhandelen over een betere regeling niet aan de orde vanwege het dubbele opzegverbod. Dat kan alleen als je als werknemer accepteert dat je dan geen uitkering ontvangt of wanneer een werkgever een dusdanig hoge vergoeding betaalt waarmee het verlies van een uitkering wordt gecompenseerd. Dat laatste zal een werkgever nagenoeg nooit doen is mijn ervaring. Het is heel vervelend, maar door het opzegverbod zit je aan elkaar vast. Dan is het toch de tijd uitzitten, evt re-integreren bij een andere werkgever en dan hopelijk een regeling treffen als het opzegverbod niet meer aan de orde is.

 • Rupsje1995

  Je kan gewoon een vso overeenkomen hoor. Ook als je zwanger bent of ziek. Wordt gewoon met regelmaat gedaan, werkgevers moeten dan wel een stuk dieper in de buidel tasten.

  En of die dat wil is de vraag. Verder zal je hier nooit meer normaal kunnen reïntegreren, waardoor het waarschijnlijk alsnog een vso wordt, na beter melding.

 • Nien33

  Ik kan niet op je onderste reactie reageren, dus maar even zo. Ik weet dat je altijd een vso kan overeenkomen, dus ook tijdens ziekte of zwangerschap. Mijn ervaring is dat dit niet met regelmaat wordt gedaan, alleen wanneer een werknemer situatief ziek is, is dit een optie. Anders verlies je je recht op een uitkering en dat kunnen de meeste mensen zich niet permitteren.

  Dat je vaak niet meer normaal kan re-integreren ben ik met je eens. Dan is re-integratie in het tweede spoor en uiteindelijk weg met een vso een goede optie. Maar zo te lezen is dat nu nog niet aan de orde.

 • Mimi11

  Wat ziekmakend zeg. Natuurlijk niet tekenen.. neem alle gesprekken op. Zoek juridische bijstand. En als je het aan mij vraagt... Niemand mag jou gezondheid zo op de proef stellen. Denk aan je kindje. Dus aan je eigen welzijn. Stel die voorop. Dan maak je nooit een verkeerde keuze. Geld is dan maar een bijzaak. Gezondheid en zeker je kind zijn

  dat nooit! Sterkte ❤️

 • MommyMn

  Ik heb hier geen ervaring mee, maar een paar vragen:

  * Hebben ze alleen mondeling uitingen gedaan of heb je het voorstel voor de VSO schriftelijk ontvangen?

  * Heb je je ziek gemeld en kan je zien of dit geregistreerd staat?

  * Heb je alleen gezegd dat je zwanger bent of heb je dit ook gemaild? (Of staat er ergens op schrift dat je zwanger bent?)

  Je werkgever mag je niet ontslaan: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/vraag-en-antwoord/mag-ik-worden-ontslagen-als-ik-zwanger-ben#:~:text=Uw%20werkgever%20mag%20u%20niet,dat%20u%20zwanger%20wilt%20worden. Je mag natuurlijk ook niet gedwongen worden tot een VSO.

  Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Zo niet, kijk dan of je een arbeidsrechtsadvocaat kan inhuren. Laat de correspondentie via de rechtsbijstand/advocaat lopen en neem dan zelf geen telefoontjes e.d. aan. Ga niet naar kantoor. Laat je niet intimideren om te tekenen (overigens heb je twee weken bedenktijd na het tekenen van een VSO). Je hebt ook een week de tijd voor advies en beraad nadat je een eerste voorstel hebt ontvangen: https://vaststellingsovereenkomst.info/vaak-gestelde-vragen/#:~:text=Je%20hebt%20een%20wettelijke%20bedenktijd,een%20eerste%20voorstel%20van%20werkgever

 • Linde-1

  Wat ontzettend naar zeg. Ik zou het Juridisch loket bellen voor advies in deze situatie. Sterkte

 • Chudo

  Kun je makkelijk zonder deze inkomsten? Wegwezen!! Ik zou geen seconde later verbonden willen zijn op welke manier dan ook. Wat zijn dit voor waardeloze gasten??

 • Assiral

  Nou echt hoor…

 • Jvb

  Helemaal mee eens dat het een vreselijke werkgever is. En ook dat ze op haar mentale welzijn moet letten. Maar je moet je ook niet laten naaien door zulke gasten omdat ze het hard spelen. Ze heeft een burn out en kan dus niet ergens anders gaan werken. Als ze de vso tekent terwijl ze langdurig ziek is, loopt ze straks haar ww of ziektewet mis. Dan zit ze hoogzwanger of net bevallen met burn out thuis zonder inkomen. Je weet nooit hoe je uit die burnout komt, en wat een eventuele nasleep van een zwangerschap of bevalling doet. De periode zonder inkomen kan dan heel lang worden. Als ze dit nu regelt met een jurist, kan ze het financieel goed regelen. Die werkgever pusht niet voor niets, nu tekenen is vooral voor henzelf een goeie deal maar niet voor haar. Ik zou ze dat niet gunnen en de boel voor mezelf goed willen regelen.

 • Rupsje1995

  Precies wat Jvb zegt. Echt niet te snel wegwezen, ze staat namelijk in haar recht. Wg heeft geen poot om op te staan.

 • Chudo

  Ja als het geld belangrijk is om te leven zou ik het ook zo aanpakken en zeker op die manier doen.

  Stel ze heeft een partner met goede baan en haar eigen baan is alleen maar wat extra zou ik niks tekenen maar gewoon nooit meer komen en self ontslag nemen.

  Maarja dat gun je die klootzakken ook weer niet, is ook zo.

 • Nog-even!

  Ik zou dinsdag rechtsbijstand zoeken... sterkte!