Zó moe... 10x hoe blijf je wakker als (nieuwbakken) moeder?

Zó moe... 10x hoe blijf je wakker als (nieuwbakken) moeder?
  • in Moeder
  • 0
  • 720
  • 12/10/2023

Gebroken nachten, in combinatie met een gezin, huishouden en sociaal leven dat je aandacht vraagt: het kan dodelijk vermoeiend zijn. Dus: hoe blijf je wakker als (nieuwbakken) moeder? Wij hebben 10 tips!

Je weet pas wat echte vermoeidheid is als je moeder bent. En toch: je kunt niet voortdurend dutjes doen, want je moet een beetje kunnen blijven functioneren in dit drukke bestaan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met deze 10 tips helpen we je een eind op weg:

1. Frisse lucht

Een frisse neus scheppen, doet echt wonderen. Vooral als de zon schijnt, want vitamine D is een natuurlijke energiebooster. Ga met je kinderen buiten spelen, laat de hond uit, of maak een wandelingetje. Wedden dat die zware oogleden als sneeuw voor de zon verdwijnen?

2. Veel water drinken

Water is onmisbaar voor je lichaam. Vermoeidheid is een teken dat je misschien te weinig water drinkt. Dus neem altijd een flesje mee als je op pad gaat.

3. Weg met suikers

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het scheelt wel of je je vermoeid voelt of niet: probeer je suikers te verminderen. Door suiker voel je je even helemaal fijn, maar die piek daalt al snel naar een dip waarbij je het liefst je ogen even dicht zou willen doen. Dus als je trek hebt in een snack, grijp dan naar een gezonde!

4. Muziek 

Muziek geeft ook een energieboost. Dus zet je favoriete nummer op als je in je auto zit onderweg naar de kinderopvang, of tijdens het koken. En maak af en toe een dansje in de woonkamer. Je voelt je dan weer helemaal fit én blij!

5. Weg met dat scherm

Het is zo fijn om bijvoorbeeld tijdens een nachtvoeding op je telefoon te kijken of 's avonds als de kids in bed liggen. Maar al dat blauwe licht is niet bevorderlijk voor je nachtrust. En dat heb je juist zo hard nodig om die vermoeidheid tegen te gaan. Dus laat het scherm op die momenten even achterwege en pak een goed boek of luister naar een podcast of luisterboek.

6. Bewegen

Ja, daar komt ‘ie: meer beweging zorgt voor endorfine, het hormoon dat je weer wat energie geeft. Dus kijk wat bij je past, spreek af met een vriendin voor een stok achter de deur en gaan!

7. Sociale leven is zó belangrijk

Het is heel verleidelijk om een afspraak met een vriendin af te zeggen omdat je moe bent, maar juist dan is het goed om wél te gaan. Als je eenmaal er bent en je hebt weer de heerlijke slappe lach dan doet dat wonderen voor je energielevel!

8. Vroeg onder de wol

Nog een laatste aflevering en dan ga ik écht naar bed... Beter is om af en toe een keer vroeg onder de wol te gaan om genoeg uren slaap te krijgen. En zorg dat je voordat je naar bed gaat goed tot rust komt. Dus lees een boek. Waarschijnlijk merk je dat je na al een pagina lezen zware oogleden krijgt...

9. Me-time!

Ook al lukt het niet altijd, zorg dat je af en toe een rustmoment voor jezelf creëert. Ga naar de kapper, een beautysalon, boek een massage, ga naar de sauna. Het hoeft ook niet al te lang te duren, als je maar even kunt opladen. Met een beetje me-time kun je er weer helemaal tegenaan!

10. Ontbijt elke ochtend

Het is heel makkelijk om je ontbijt over te slaan, zeker als je heel druk bent om je gezin in de startblokken te krijgen. Maar door te ontbijten zorg je voor energie voor je lichaam en dus voor een goed begin van de dag. Als het er echt niet van komt, dan is het een idee om de avond ervoor al wat klaar te maken en in de koelkast te bewaren.

Hoe zorg jij ervoor dat je een beetje wakker blijft als drukke moeder?

Lees ook:

Merel: 'Ik had nooit verwacht dat ik zo moe zou zijn'
Marieke Elsinga: 'Ik pleit voor daten op zaterdagochtend'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50