Waarom je suiker het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Waarom je suiker het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap
  • in Voeding
  • 2
  • 17329
  • 01/01/2022

Suiker is de laatste tijd heel erg in het nieuws. Want hoewel het heel lekker kan zijn, is het niet echt goed voor je gezondheid. Wetenschappers vonden het tijd om ook uit te zoeken wat suiker met je ongeboren kind doet als je het eet tijdens je zwangerschap.

Tijdens mijn zwangerschap had ik juist enorme trek in zoete dingen: chocolade, vla, Bossche bollen, soesjes…Daarin kon ik me maar moeilijk beheersen. Maar misschien had ik dat beter wel kunnen doen, want wetenschappers hebben nu het effect ontdekt van het eten van heel veel suiker tijdens je zwangerschap.

Lees ook:
Foodwatch waarschuwt: kinderdrankje bevat net zoveel suiker als cola

Effect van suiker

Zo is naar voren gekomen dat hoe meer suiker de moeder eet, hoe slechter de cognitieve vaardigheden van het kind zijn.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de American Journal of Preventative Medicine. In het artikel staat dat hoe meer suiker een vrouw tijdens haar zwangerschap tot zich neemt, vooral via zoete frisdranken, hoe slechter het is gesteld met de spraak en de non-verbale vaardigheden van haar kind tussen de drie en zeven jaar. Ook kan het een negatief effect hebben op het vermogen om problemen op te lossen, de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht van het kind.

Fruitsuikers

Maar niet alle suikers zijn slecht. Zo zijn fruitsuikers wel goed tijdens je zwangerschap, want die kunnen juist weer een positief effect hebben op visuele vaardigheden en de verbale intelligentie. Let wel goed op: het gaat dan vooral om fruitsuikers die je binnen krijgt door het eten van fruit en niet door het drinken van fruitsappen.

Nederland

In Nederland krijgen we volgens het Diabetesfonds gemiddeld 30 klontjes suiker per dag binnen, terwijl het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie voor vrouwen maximaal 12,5 klontjes en voor mannen maximaal 15 klontjes luidt.

Uit het onderzoek van het Diabetesfonds blijkt dat we totaal onderschatten wat de hoeveelheid suiker is die we dagelijks binnen krijgen. Volgens de stichting is de reden dat we er niet bewust van zijn hoeveel suikers er aan producten worden toegevoegd.

Hoe zit het met jouw cravings? Heb je meer trek in iets zoets, iets zouts of iets anders?

Bron: TheBump.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Kloddervos

    Ik was tijdens mijn zwangerschappen ook een enorme zoete kauw.. Mijn kind van 2,5 heeft een beter taal- en spraak ontwikkeling dan de meeste 3-4 jaar. Dus dat is geen gegeven feit en zo word het wel gebracht in dit artikel.

  • Lady-Whistledown

    Houd toch op met het projecteren van Amerikaanse studies en gewoonten op Nederland. Dat slaat nergens op.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50