Waarom je suiker het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Waarom je suiker het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Suiker is de laatste tijd heel erg in het nieuws. Want hoewel het heel lekker kan zijn, is het niet echt goed voor je gezondheid. Wetenschappers vonden het tijd om ook uit te zoeken wat suiker met je ongeboren kind doet als je het eet tijdens je zwangerschap.

Tijdens mijn zwangerschap had ik juist enorme trek in zoete dingen: chocolade, vla, Bossche bollen, soesjes…Daarin kon ik me maar moeilijk beheersen. Maar misschien had ik dat beter wel kunnen doen, want wetenschappers hebben nu het effect ontdekt van het eten van heel veel suiker tijdens je zwangerschap.

Lees ook:
Foodwatch waarschuwt: kinderdrankje bevat net zoveel suiker als cola

Effect van suiker

Zo is naar voren gekomen dat hoe meer suiker de moeder eet, hoe slechter de cognitieve vaardigheden van het kind zijn.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de American Journal of Preventative Medicine. In het artikel staat dat hoe meer suiker een vrouw tijdens haar zwangerschap tot zich neemt, vooral via zoete frisdranken, hoe slechter het is gesteld met de spraak en de non-verbale vaardigheden van haar kind tussen de drie en zeven jaar. Ook kan het een negatief effect hebben op het vermogen om problemen op te lossen, de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht van het kind.

Fruitsuikers

Maar niet alle suikers zijn slecht. Zo zijn fruitsuikers wel goed tijdens je zwangerschap, want die kunnen juist weer een positief effect hebben op visuele vaardigheden en de verbale intelligentie. Let wel goed op: het gaat dan vooral om fruitsuikers die je binnen krijgt door het eten van fruit en niet door het drinken van fruitsappen.

Nederland

In Nederland krijgen we volgens het Diabetesfonds gemiddeld 30 klontjes suiker per dag binnen, terwijl het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie voor vrouwen maximaal 12,5 klontjes en voor mannen maximaal 15 klontjes luidt.

Uit het onderzoek van het Diabetesfonds blijkt dat we totaal onderschatten wat de hoeveelheid suiker is die we dagelijks binnen krijgen. Volgens de stichting is de reden dat we er niet bewust van zijn hoeveel suikers er aan producten worden toegevoegd.

Hoe zit het met jouw cravings? Heb je meer trek in iets zoets, iets zouts of iets anders?

Bron: TheBump.com

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • DoubleVee

    Het klinkt heel logisch, geraffineerde suiker is sowieso niet goed voor je lichaam. Maar ik heb zulke cravings... MOET echt vaak iets zoet eten. Ik had het bij mijn twee andere zwangerschappen ook, en heb er ook vaak aan toegegeven. Mijn twee kindjes zijn allebei hoogbegaafd en doen het ook op motorisch vlak prima. Dus. Alles met een korrel zout nemen. En gewoon doen waar je je goed bij voelt, en niet te veel van dit soort artikels lezen!

  • mybabies

    Nou klinkt mij niet meer dan logisch. Bewerkte witte toegevoegde suiker is puur gif. Dat ontkennen is niet meer van deze tijd. Het is niet alleen slecht voor gewicht (voor de mensen die nog steeds denken dat niet dik zijn gelijk staat aan gezond zijn) maar ook voor je huid, organen en tanden. Iedere keer als je het eet vraag je je organen in overdrive te gaan. Dat kan je lichaam aardig volhouden maar op de langere termijn betekent het gewoon jonger doodgaan. Je hart is gewoon eerder op. Dat het negatieve invloed heeft op je ongeboren kind verbaast me daarom niks. We moeten ophouden suiker eten zo normaal te vinden. Het is net zo dom als roken.

  • Bunbun

    Ohjeej ben echt verslaafd aan zoetigheid deze zwangerschap

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50