Zwangerschapsverlof: alles wat je wil weten 

Zwangerschapsverlof: alles wat je wil weten 

Als je zwanger bent en werk hebt, heb je recht op zwangerschapsverlof. Zo kan je jezelf rustig voorbereiden op de bevalling en op de komst van je kleintje. Maar hoelang heb je eigenlijk zwangerschapsverlof? Hoe zit dat bij een tweeling? En wat als je ZZP’er bent? Je leest het hieronder! 

Wat is zwangerschapsverlof? 

Zwangerschapsverlof is het verlof dat je krijgt vóór je uitgerekende datum. Je krijgt zes weken verlof maar sommige vrouwen nemen pas vijf of zelfs vier weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof. Het verlof dat je ná de bevalling krijgt, heet officieel bevallingsverlof en dat duurt tien weken. Als je vijf of vier weken zwangerschapsverlof neemt, dan krijg je elf of twaalf weken bevallingsverlof.

Uitrekenen zwangerschapsverlof 

Je hebt zwangerschapsverlof tot en met de datum van de bevalling. Je hebt zes weken zwangerschapsverlof. De start van de zwangerschapsverlof reken je uit door zes weken terug te tellen van de uitgerekende datum. Je moet uiterlijk vier weken voor je uitgerekende datum op zwangerschapsverlof. Neem je niet alle zes weken verlof dan tel je de overgebleven weken op bij je bevallingsverlof.  

Wat is bevallingsverlof? 

Bevallingsverlof is het verlof dat je ná je bevalling krijgt. Het bevallingsverlof duurt tien weken. Veel mensen noemen de totale 16 weken verlof; zwangerschapsverlof. Terwijl het dus zes weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof is.  

Bevallingsverlof in delen opnemen

Het is mogelijk om de laatste zes weken van je bevallingsverlof in delen op te nemen. Je moet de eerste vier weken aaneengesloten verlof nemen. Daarna mag je de resterende zes weken spreiden over een tijdspanne van 30 weken. Dit gaat altijd in overleg met de werkgever. Wil je gebruik maken van het spreiden van je verlof, vraag dit dan uiterlijk drie weken na de bevalling aan bij je werkgever. 

Te laat of te vroeg geboren 

Maar vijf procent van de zwangere vrouwen bevalt op hun uitgerekende datum. De kans is dus groot dat je kind te vroeg of te laat geboren wordt. Als je kind te vroeg geboren wordt, tel je de overgebleven dagen van het zwangerschapsverlof op bij je bevallingsverlof. Is je kind te laat geboren, dan blijft je zwangerschapsverlof lopen tot de geboorte van het kind, ook al heb je zes weken zwangerschapsverlof gehad. Je krijgt na de geboorte ook nog steeds tien weken bevallingsverlof. Het kan dus zijn dat je in het totaal langer verlof hebt gehad als je later bevalt dan de uitgerekende datum.  

Verlof bij een twee- of meerling 

Als je zwanger bent van een twee- of meerling krijg je langer verlof. Je hebt recht op tien weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof. In het totaal heb je dus 20 weken verlof. Je krijgt dan vier weken meer verlof dan bij een zwangerschap van één baby.  

Verlof bij adoptie of pleegzorg 

Ook als je een kind adopteert of een pleegkindje in huis neemt heb je recht op verlof. Bij adoptieverlof of pleegzorgverlof krijg je zes weken verlof. Dit vraag je uiterlijk drie weken voor je het verlof wilt opnemen aan bij je werkgever. De zes weken kan je aaneengesloten nemen of verspreiden over 26 weken. Als je een partner hebt kan je allebei verlof nemen. Dit hoeft overigens niet tegelijk te zijn.  

Extra bevallingsverlof 

Niet elke zwagerschap loopt vlekkeloos. Het kan zijn dat je kind een tijdje in het ziekhuis moet blijven. Als je baby langer dan zeven dagen in het ziekenhuis ligt, krijg je extra verlofdagen. De hoeveelheid dagen dat je baby ná zeven dagen in het ziekenhuis ligt, mag je optellen bij je bevallingsverlof. Er geldt wel een maximum van tien weken.  

Zwangerschapsverlof aanvragen 

  • Als je in loondienst werkt, vraag je uiterlijk drie weken voor je verlof het zwangerschapsverlof aan. Dat is dus uiterlijk zeven weken voordat je uitgerekende datum is. De werkgever mag dit verlof niet weigeren. Je krijgt dan 100 procent van je dagloon uitgekeerd tijdens je verlof. 
  • Als je voor jezelf werkt heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Je kan een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. ZEZ staat voor Zelfstandige en Zwanger en UWV voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering. Vraag de uitkering vier weken voor het verlof aan. Als je minimaal 1.225 uur hebt gewerkt voor het jaar dat je zwanger werd, krijg je een maximale uitkering. Die staat gelijk aan het minimumloon. 
  • Als je leeft van een uitkering, heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Je kan je zwangerschapsverlof aanvragen bij het UWV. Je hebt dan recht op een WAZO-uitkering die je in plaats van je gebruikelijke uitkering krijgt. WZO staat voor Wet Arbeid en Zorg. Deze uitkering moet je acht weken voor je uitgerekende datum aanvragen.  

 Belangrijk: 

  • Je mag niet ontslagen worden tijdens je zwangerschapsverlof. Tenzij daar echt een belangrijke rede voor is. Denk aan fraude of geweld. 
  • Het opbouwen van je vakantiedagen loopt gewoon door tijdens je zwangerschapsverlof. Je werkgever mag niet vragen je vakantiedagen te gebruiken voor je verlof.  
  • Bewaar altijd je zwangerschapsverklaring goed. Het UWV kan hier om vragen ter controle van je zwangerschap. Een zwangerschapsverklaring vraag je aan bij je arts of je verloskundige. 

 Tijdens je verlof 

Waarschijnlijk heb je tijdens je verlof enorme nesteldrang en wil je het babykamertje afmaken als die nog niet klaar is. Let erop dat je niet voor niets verlof hebt. Rust goed uit want een zwangerschap én een bevalling is zwaar en kost veel energie. Geniet vooral ook nog van de laatste momenten samen met je kleintje in je buik.   
 
Hoelang heb jij zwangerschapsverlof gehad?

 

Lees ook: 

14 dingen die gebeuren tijdens je verlof 
Tijdens je verlof gestoord worden door je baas

Bron: Rijksoverheid

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50