Zwangerschapscravings: wilde jij zoet of zout?

Zwangerschapscravings: wilde jij zoet of zout?

Het Engelse woord ‘craving’ betekent zoiets als ‘hunkering’. Je kent het misschien ook wel als tijdens je zwangerschap jezelf volstoppen met producten die je daarvoor nooit at of dronk. Een raar fenomeen en zelfs wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit hoe het nu werkelijk exact zit. Uiteraard heeft het iets te maken met hormonen, maar heel veel meer heb ik er ook niet over kunnen vinden. 

Ondanks dat er geen bewijs voor is geloof ik wel degelijk in zwangerschapscravings. Een ex-collega van mij, die normaal gesproken een mok met koffie aan haar hand had vastgegroeid, lustte opeens geen koffie meer. Zelfs de geur kon ze niet verdragen! En een vriendin van mij heeft negen maanden lang cassis gedronken, terwijl ze dat nooit maar dan ook nooit dronk. Weer een andere vriendin herkende niks van deze verhalen. Ze at wel wat meer, maar dat was het enige verschil. Vreemd toch?

Tompoezen

Ik heb bij de eerste zwangerschap wekelijks minimaal vier tompoezen gegeten.  Zelfs hoogzwanger reed ik rond zeven uur 's avonds nog naar de supermarkt om er eentje te scoren. Was het ook nog mijn geluk dat het Nederlands elftal hartstikke ver kwam op het WK voetbal en de winkels dus wekenlang tompoezen in de aanbieding hadden. Ik vind die dingen ‘zwangerloos’ echt niet te vreten, maar dat ik destijds niet geel ben uitgeslagen van al die room mag een wonder heten. Eigenlijk ben ik een liefhebber van hartige hapjes. Chips, kaas, nootjes zijn een beetje mijn valkuilen. Maar chocola, gebak of snoep kan ik gemakkelijk laten staan. Behalve die negen maanden, dus. Een paar weken na de bevalling was de zin in tompoezen zo snel als hij op kwam zetten ook weer verdwenen. Helaas gold dat niet voor de extra kilo’s. 

Lees ook: 21 tips om de zwangerschapskilo's er weer af te krijgen

Bij mijn tweede zwangerschap was het eigenlijk van hetzelfde laken een pak, maar dan nu met appelflappen. Ik, die een hekel heeft aan koken en bakken, heb mijn oven nog nooit zoveel gebruikt als die tijd want ik bakte ze het liefste zelf. Hormonen doen rare dingen met mensen hoor.

Gekke combinatie's

Van velen heb ik toch wel gehoord dat ze ergens opeens enorme trek in hadden. En tompoezen, appelflappen of cassis (alle drie zoet, toeval?) zijn niet zo gek. Maar het schijnt zo te zijn dat er ook vrouwen zijn die hele gekke combinaties gaan eten. Denk aan chocoladerepen dippen in guacamole. Of haring met slagroom, schijnt ook voor te komen.
Aanstaande vaders worden door sommige zwangeren om tien uur 's avonds nog naar de snackbar gebonjourd om een milkshake te regelen en weer andere dames moeten spontaan overgeven van de geur alleen al. 

Uiteraard heeft die onbeheersbare drang ook een groot nadeel, genaamd ‘aankomen.’
Dat je tijdens je zwangerschap aankomt is natuurlijk logisch en goed, maar door sommige cravings vreet je er zo onnodig tien kilo bij. En dat moet er dan ook weer af, iets wat mij nog steeds niet helemaal gelukt is (mijn jongste is bijna drie…) maar ik heb dan  ook niet per se een voorliefde voor sporten en ben ook niet echt een Sylvie Meis wat betreft discipline.

Kortom een raar fenomeen die hunkeringen. Een klein onderzoekje start ik dus maar eens hier. Hadden jullie ook 'last' van cravings en zo ja; zoet of zout?
O ja, zijn er ook vrouwen die negen maanden lang bijvoorbeeld broccoli of iets anders gezonds opeens wilde eten? Ben benieuwd!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Carolijn, 37 jaar. Getrouwd en moeder van Mats en Kaat. 
Jarenlang gewerkt in de zorg voor kinderen met ernstige gedragsproblemen, en sinds een jaar werkzaam als freelance schrijver journalist zo u wilt. 
Je kunt mijn teksten lezen op Babybytes, in Fabulous Mama, Telegraaf Vrouw, en bij een hoop zakelijke opdrachtgevers waar je niets aan hebt. 
Twee keer per maand zal ik een bijdrage leveren aan het vernieuwde Babybytes. Een column, een artikel of een ander soort tekst. 
Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Jij vraagt, ik schrijf. Onder het mom van 'vertel nog eens over...' 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50