21 tips om die zwangerschapskilo’s er weer af te krijgen

21 tips om die zwangerschapskilo’s er weer af te krijgen

Je bent moeder geworden en dolgelukkig met jullie kleine spruit! Maar tegelijkertijd ben je bekaf en uitgeput en voel je je álles behalve aantrekkelijk met die extra kilo’s die er maar niet af willen. Wij geven je wat praktische tips om ze er weer af te krijgen…

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je lichaam door de zwangerschap veranderd is. De kans dat je je oude lichaam weer helemaal terug krijgt zoals-ie was is heel klein. Dit is vaak alleen voor de Doutzen Kroeses van deze wereld weggelegd die twee keer per dag trainen. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam zoals je hem hebt teruggekregen na de bevalling er altijd zo uit moet blijven zien. Wij geven je wat handige tips die je elke dag kunt toepassen.

1. Maak je de eerste maanden nog niet druk om je extra kilo’s. Zorg gewoon dat je goed en gezond eet en laat alle zwangerschapssnacks weg. Hierdoor zul je al aardig wat kilo’s kwijtraken.

2. Als je eenmaal weer klaar bent met je kraamperiode zul je merken dat je als moeder nu eenmaal minder tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Kijk wat voor jou haalbaar is, het moet geen stressvolle boel worden omdat jij zo nodig van jezelf vier keer per week moet sporten. Je kunt wél eventueel kijken naar sportscholen met kinderopvang als je echt graag wil sporten, maar geen partner hebt of hij niet thuis is bijvoorbeeld.

3. Je kunt er ook voor kiezen om een sport als hardlopen te gaan beoefenen. Dit kun je namelijk gewoon plannen wanneer je wilt; je zit niet aan een vast uur in de week vast waarop jouw les gegeven wordt of wanneer de sportschool open is. Je bent hierdoor veel flexibeler! Je kunt er ook voor kiezen om een keer een halfuurtje weg te gaan in plaats van een uur.

4. Of installeer sport-apps waarmee je thuis voor de tv of iPad kunt sporten, terwijl je man de kleine bezighoudt of wanneer hij/zij op bed ligt.

5. Gezond eten wordt alleen maar belangrijker zodra je moeder bent. Als je je baby bijvoorbeeld zelfgemaakte fruithapjes geeft, houd dan nog wat fruit voor jezelf over zodat je zelf ook genoeg binnenkrijgt op een dag.

6. Beweging krijg je sowieso genoeg met een kind, en al helemaal als hij/zij kan lopen. Combineer ook leuke uitjes met beweging. Ga lopend met je baby/peuter naar de kinderboerderij of ga naar het bos om een flink eind te wandelen. Drie in één! 1) je baby/peuter vindt het leuk, 2) qualitytime met je gezin en 3) beweging!

7. Neem de trap in plaats van de lift als je bijvoorbeeld tot de derde of vierde verdieping moet op je werk en ga lopend of op de fiets naar de supermarkt.

8. Als je baby eenmaal een peuter is, wordt hij ook actiever. Maak hier ook gebruik van. Speel mee in de speeltuin bijvoorbeeld in plaats van dat je van een afstandje blijft kijken.

9. Ga nooit boodschappen doen op een lege maag en neem áltijd een vast lijstje mee met alle gezonde dingen die je wilt kopen. Wijk hier niet vanaf. (Tenzij er gezonde dingen in de aanbieding zijn en daarmee bedoelen we géén cola light.)

10. Vervang frisdrank door groene thee of water (met wat citroen of sinaasappel).

11. Geef borstvoeding als dit lukt.

12. Geen tijd om te koken door alle hectiek? Kies dan in plaats van de snackbar of een diepvriespizza voor bijvoorbeeld een magnetronmaaltijd of een kant-en-klare diepvriesmaaltijd van Iglo met rijst en kip.

13. Of maak af en toe expres te veel eten klaar (rijst met kip, volkorenpasta) en vries dit in voor dagen dat je minder tijd hebt om te koken.

14. Tijd om een uurtje sportschool in de week te plannen? Doe dan niet alleen cardio-oefeningen maar ook krachttraining waardoor je weer strakker wordt (bijvoorbeeld een lesje Bodypump).

15. Krijg je ’s avonds trek in zoete of hartige dingen? Haal popcorn in huis in plaats van chips en eet wat pure chocola (70%) in plaats van melkchocola. Ook nootjes zijn vaak al gezonder dan chips, maar let op met zout.

16. Wil je man of vriend ook afvallen? Ga er dan samen voor, zodat jullie elkaar kunnen motiveren en eventueel ‘corrigeren’.

17. Probeer zoveel mogelijk binnenshuis te eten omdat je thuis (als het goed is) genoeg gezonde dingen in huis hebt. Ga je ergens heen? Zorg dat je dan altijd wat gezonde dingen in je tas hebt voor als je honger hebt: een appel, rijstwafels, etc. Als je namelijk eten op stations of in winkelcentra gaat kopen is dit negen van de tien keer ongezond.

18. Ga je uit eten met je lief of vriendinnen? Geef aan dat je bezig bent om af te vallen en vraag of jullie bijvoorbeeld sushi kunnen gaan eten in plaats van naar een Grieks of Argentijns (veel vet vlees) restaurant te gaan.

19. Vermijd alcohol! Of drink twee wijntjes en ga daarna over op Spa Rood.

20. Ontzeg jezelf niet álles, want dat houd je het niet vol. Zorg dat je bijvoorbeeld één vaste dag in de week de teugels wat meer mag laten vieren.

21. En natuurlijk: lees je in over wat wel en geen gezonde vetten zijn en welke producten wel en niet goed voor je lijn zijn. Het zou tenslotte zonde zijn als je dénkt dat je gezond eet, maar dit helemaal niet het geval is.

Heb jij nog tips? Hoe ben jij van je zwangerschapskilo’s afgekomen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50