Zo voorkom je verstikking bij je kleintje!

Zo voorkom je verstikking bij je kleintje!
  • in Kinderen
  • 0
  • 21822
  • 30/09/2021

Je moet er niet aan denken dat het je overkomt! Toch zijn lang niet alle ouders op de hoogte van de, op het eerste gezicht onschuldige, etenswaren die makkelijk tot verstikking kunnen leiden. Mamablogger en pedagogisch expert Annelies geeft advies.

Wat zijn nu de grootste boosdoeners?

  • druiven/cherrytomaten
  • hele noten/pinda’s of popcorn
  • knakworstjes/hotdogs
  • marshmallowspekjes

Het zijn dus vaak de zachte producten die gevaarlijk zijn (al zou ik ook nog even wachten met harde snoepjes). Dit komt omdat deze producten makkelijk vervormen. Dat gebeurt op zo’n manier, dat ze de luchtpijp helemaal kunnen afsluiten en vervolgens vast komen te zitten. Met alle gevolgen van dien.

Lees ook:
De vorige blog van Annelies: 'Het leed dat tandenpoetsen heet'

Hoe dan wel?

Snij druiven en cherrytomaatjes altijd in de lengte door en het liefst in vieren. Ook een knakworstje snij je in de lengte door om daar vervolgens kleine stukjes van te maken. Wanneer je in de breedte snijdt, heeft het weinig nut. Het voedsel kan dan nog steeds vast komen te zitten, omdat het dezelfde breedte heeft als de luchtpijp van een kind.
Pinda’s en noten kun je het beste vermijden tot een jaar of 5. Op deze leeftijd is de kauw- en slikfunctie beter ontwikkeld. Verslikt je kindje zich voor die tijd? Dan bestaat de kans dat er een stukje noot vast komt te zitten in de longen, wat kan leiden tot een longontsteking.

Wist je dat...
 Wanneer je kind met zijn ene arm over zijn hoofd heen het andere oor kan aanraken, hij nootjes kan eten? De luchtwegen zijn dan breed genoeg, zodat het verslikken geen levensbedreigende situatie meer wordt.

Andere gevaarlijke voorwerpen

Niet alleen etenswaren kunnen gevaar opleveren. Ook huis-, tuin-, en keukenspullen, zoals knoopcelbatterijen (die vind je bijvoorbeeld in je afstandsbediening), ballonnen, munten, kralen, klein speelgoed en andere kleine voorwerpen zijn erg gevaarlijk. Het is dan ook verstandig om deze voorwerpen buiten het bereik van je kindje te houden.

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar weet jij wat je moet doen bij verstikking? Ja? Super! Nee? Een cursus EHBO bij kinderen biedt je de juiste handvatten. Door veel zorgverzekeraars wordt een cursus tegenwoordig vergoed en ook online zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden.

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Annelies (34) is pedagogisch expert. Zij woont samen met haar vriend Arjan en is mama van hun dochter Pip (2016).

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50