Het leed dat tandenpoetsen heet

Het leed dat tandenpoetsen heet

Hoera! Het eerste tandje is door! Moet je dit ene mooie blinkende tandje nu gelijk gaan poetsen? Ja, dat is wel verstandig. Het glazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen is namelijk nog erg kwetsbaar. De fluoride in tandpasta zorgt ervoor dat het glazuur van de tanden en kiezen beter bestand is tegen gaatjes en tanderosie. Dat is natuurlijk wat we willen!

De eerste twee jaar kom je nog weg met één keer per dag poetsen. Zodra je kindje twee jaar is, mag je echt aan de bak...twee keer per dag poetsen is de norm. En dan wordt er ook nog aangeraden om in ieder geval na de laatste maaltijd/fles te poetsen, omdat het anders weinig nut heeft. Ga er maar aanstaan, een moe kind en tandenpoetsen. Misschien dat onderstaande tips het nét even wat makkelijker maken.

Lees ook:
Vorige blog van Annelies: '5x je peuter beter leren begrijpen'

  1. Neem je kindje mee naar de winkel en zoek samen een tandenborstel uit. Geef je kindje een keuze uit twee borstels om het overzichtelijk voor hem te houden.
  2. Poets op een vast tijdstip, zodat het een herkenbaar onderdeel van de dag wordt. Voorspelbaarheid is belangrijk voor kinderen, het geeft hen veiligheid en vertrouwen.
  3. Vertel je kindje wat je gaat doen. Zo overval je je kind niet en weet hij wat er komen gaat. Zorg er verder voor dat je rustig en zachtjes poetst.
  4. Poets samen! Neem de tijd en laat je kindje ook eens jouw tanden poetsen (zo kun je gelijk ervaren hoe het is als een ander jouw tanden poetst). Laat je kindje ook zelf poetsen. Peuters willen graag alles zelf doen. Wel is het verstandig om ‘na te poetsen’, omdat je kindje simpelweg nog niet over de motoriek beschikt om het zelfstandig te doen.
  5. Er bestaan veel leuke boekjes over tandenpoetsen. Je kunt ter voorbereiding een boekje voorlezen.
  6. Maak het leuk! Zing tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld een liedje over tandenpoetsen of doe een wedstrijdje ‘aaaaaaaaaa’ roepen.
  7. Laat je kindje in de spiegel kijken tijdens het poetsen, zodat hij kan zien wat er gebeurt.
  8. Laat een lievelingsknuffel een handje helpen. Je kindje vindt het vast fantastisch als zijn grote vriend zijn tanden poetst.
  9. Maak er een spelletje van en poets alles van de dag weg. ‘Hier zit nog een stukje brood en daar nog een stukje banaan.’
  10. Wij zijn thuis fan van Talking Ginger! Een leuke app die jouw kindje (en jou!) helpt bij het poetsen. De poes praat en poetst en als je hem kriebelt begint hij te spinnen. De gratis app heet Talking Ginger en is zowel verkrijgbaar voor IOS als Android.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Annelies (34) is pedagogisch expert. Zij woont samen met haar vriend Arjan en is mama van hun dochter Pip (2016).

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50