Zó leer je je kind beter te luisteren
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 2
- 611
- 20/08/2024
Heb je een kind tussen de twee en negen jaar die het lastig vindt om naar je te luisteren? Opvoedcoach Annelies heeft tips die onmisbaar zijn als je wilt dat je kind beter luistert.
Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat je kind beter luistert, maar tot nu toe zonder resultaat. Want je doet echt je best, maar weet je waarom het niet werkt?
Oppervlakkige tips werken niet
De meeste tips die je op internet kan vinden richten zich op de oppervlakte. Een beloningssysteem, voor straf de iPad afpakken, op ooghoogte praten – het zijn allemaal oplossingen die zich puur richten op het gedrag dat je ziet. Terwijl je eigenlijk aan de slag zou moeten met de oorzaak. Met de achterliggende reden WAAROM je kind dat gedrag laat zien.
Zolang je dat niet doet, blijft het probleem altijd weer terugkomen. Het is alsof je een pijnstiller slikt, terwijl je arm gebroken is. De pijnstiller zorgt er eventjes voor dat de pijn naar de achtergrond verdwijnt, maar als de pijnstiller is uitgewerkt heb je nog steeds een gebroken arm.
Zodra de nieuwigheid van het beloningssysteem eraf is, blijkt dat je kind nog steeds niet luistert. Omdat je niet de oorzaak hebt aangepakt, maar je in symptoombestrijding bent blijven hangen.
Tips om je kind beter te laten luisteren
Er zijn drie dingen die echt belangrijk zijn als je wilt dat je kind beter luistert.
1. Geef je kind meer regie
Je kind heeft behoefte aan zelfstandigheid. Door je kind meer regie te geven, kom je tegemoet aan deze behoefte en geef je hem het gevoel dat je hem serieus neemt. Als je kind meer regie krijgt, heeft hij het gevoel dat hij controle heeft over zijn eigen leven, wat kan helpen om weerstand te verminderen en beter te luisteren.
2. Verplaats je in je kind
Om te begrijpen waarom je kind zich op een bepaalde manier gedraagt, moet je je in hem verplaatsen. Wat gaat er in zijn hoofd om? Wat voelt hij? Misschien is je kind moe, hongerig, of heeft hij een slechte dag gehad. Door je in te leven in je kind, kun je beter inspelen op zijn behoeften en emoties. Dit begrip zorgt ervoor dat je gerichter kunt reageren en helpt om het gedrag bij de bron aan te pakken.
3. Durf grenzen te stellen
Veel ouders zijn bang om hun kind teleur te stellen, maar het is essentieel om grenzen te stellen. Grenzen geven je kind structuur en veiligheid. Ze laten zien wat wel en niet acceptabel is. Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen. Kinderen moeten leren omgaan met teleurstellingen, en het is beter dat ze dit in een veilige thuisomgeving doen. Het stellen van grenzen helpt je kind te begrijpen wat je van hem verwacht en bevordert het respect voor regels en afspraken.
Meer weten?
Wil je weten hoe je deze principes kunt toepassen? Download mijn gratis e-book waarin ik deze drie tips verder uitleg en je praktische voorbeelden geef hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse opvoeding. Je zult zien dat je kind beter gaat luisteren wanneer je de oorzaak van zijn gedrag aanpakt in plaats van alleen de symptomen.
Lees ook:
Opvoedcoach Annelies: 'Houd eens wat vaker je mond als ouder'
Liefdevol 'nee' zeggen tegen je kind: zó doe je dat
Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast
Beeld: Canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje