Opvoedcoach Annelies: ‘Houd eens wat vaker je mond als ouder’
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 1
- 669
- 23/07/2024
Opvoedcoach Annelies vindt dat we als ouders tegenwoordig veel te veel praten en analyseren als onze kinderen een driftbui hebben of fouten maken. Haar advies: houd eens wat vaker je mond als ouder. In haar nieuwe blog legt ze uit waarom.
Heel eerlijk? We praten tegenwoordig veel te veel met kinderen. Iedere driftbui moet worden geanalyseerd. Ieder foutje moet worden gecorrigeerd en we pluizen het helemaal uit om te voorkomen dat het de volgende keer weer gebeurt. Iedere misstap leidt tot een uitgebreid opvoedkundig gesprek. Allemaal met de allerbeste intentie, want we willen dat ons kind ervan leert. Maar weet je... stop maar met al dat praten.
Waarom praten niet werkt
Ten eerste, het helpt helemaal niet. Zeg eens eerlijk... hoe vaak hebben jouw preken al geleid tot een significante gedragsverbetering? Precies. Je praat en je praat, maar de boodschap lijkt niet echt door te dringen. Kinderen luisteren misschien wel, maar begrijpen ze echt wat je bedoelt? En zelfs als ze het begrijpen, verandert hun gedrag dan?
Kinderen leren door te doen
Een kind leert niet door te praten, een kind leert door te doen. Dus laat hem ervaren wat er gebeurt als hij een fout maakt. Dat is 1000 keer leerzamer dan een gesprek. Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘Ervaring is de beste leerschool’ en niet ‘Correctie is de beste leerschool’. De meest waardevolle lessen komen niet van wat wij zeggen, maar van wat kinderen zelf ervaren.
Natuurlijke gevolgen werken beter dan straf
Wanneer een kind een fout maakt, is het vaak veel leerzamer om het natuurlijke gevolg van die fout te laten ervaren. Bijvoorbeeld, als je kind met zijn speelgoed gooit, zet het speelgoed dan weg in plaats van hem op de gang te zetten of iets dergelijks. Zo leert hij dat zijn acties directe gevolgen hebben, zonder dat jij een uitgebreide preek hoeft te geven.
Praktische tips voor minder praten en meer doen
- Houd je uitleg kort en simpel: als je toch iets moet uitleggen, houd het dan kort en krachtig. Kinderen hebben een korte aandachtsspanne en lange preken werken vaak averechts.
- Gebruik natuurlijke gevolgen: laat de gevolgen van hun acties de lessen leren. Dit helpt kinderen te begrijpen dat hun gedrag directe consequenties heeft.
- Wees consequent: kinderen leren door herhaling. Als je consequent bent in het toepassen van natuurlijke gevolgen, leren ze sneller wat wel en niet acceptabel gedrag is.
- Geef het goede voorbeeld: kinderen leren veel door observatie. Laat zien hoe je met situaties omgaat en wees een rolmodel voor het gedrag dat je van je kinderen verwacht. Kinderen doen namelijk niet wat jij zegt, kinderen doen wat jij doet.
Conclusie: minder woorden, meer acties
In plaats van eindeloos praten en corrigeren, focus je op het laten ervaren van de gevolgen van acties. Kinderen leren door te doen, niet door te luisteren naar preken. Door minder te praten en meer te doen, krijgen je kinderen de kans om echt te begrijpen wat wel en niet werkt. Probeer het eens: minder woorden, meer daden. Het resultaat zal je verbazen!
Volg je me trouwens al op Instagram? Daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker én makkelijker te maken. Inmiddels zijn er al 22.000+ ouders die me volgen, ben jij de volgende?
Lees ook:
Hoe krijg ik mijn kind uit de speeltuin?
Samen spelen, samen delen? Opvoedcoach geeft advies
Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje