Liefdevol ‘nee’ zeggen tegen je kind: zó doe je dat
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 0
- 590
- 07/08/2024
Soms is het lastig om ‘nee’ te zeggen als ouder, maar je hoeft nu eenmaal niet altijd toe te geven als ouder. Maar hoe kun je ‘nee’ zeggen op een liefdevolle en positieve manier? Opvoedcoach Annelies heeft tips.
Eerst even di: laten we het woord ‘nee’ uit de taboesfeer halen. Je bent geen slechte ouder als je ‘nee’ zegt. Zelfs niet als je er niet eens een goede reden voor hebt. Geen zin of geen tijd is namelijk ook een heel geldig excuus om ‘nee’ te zeggen. Vinden dat je kind gewoon even zélf moet spelen, is ook heel legitiem. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen.
De Kracht van Nee
Je hoeft jezelf niet weg te cijferen en alles in het teken van je kind te stellen. Je hoeft niet alles uit je handen te laten vallen, omdat je kind nu iets van je wil. En toch maar toe te geven, omdat je kind anders verdrietig wordt. Laten we afstappen van het idee dat kinderen alles maar leuk moeten vinden. Kinderen moeten nog leren omgaan met een nee als antwoord en dat kan alleen als we ze daar af en toe mee laten oefenen.
In de echte wereld zal je kind ook vaak genoeg een nee te horen krijgen. En jouw nee van vandaag helpt hem om met de tegenslagen van de toekomst om te gaan. Maar je kunt wel nee zeggen op een positieve manier.
Praktische voorbeelden van liefdevol ‘nee’ zeggen
Stel een alternatief voor:
“Ik vouw deze was even op, daarna kom ik kijken bij wat je aan het knutselen bent.”
Hiermee geef je aan dat je tijd voor hen zult maken, maar dat het even moet wachten.
Wees eerlijk over je eigen wensen:
“Ik heb niet zo’n zin om met de auto’s te spelen, als je iets samen wil doen kunnen we wel een spelletje doen.”
Je toont dat je ook eigen voorkeuren hebt, terwijl je een alternatief biedt dat jullie beiden leuk vinden.
Geef een duidelijke tijdsaanduiding:
“Ik ben nog 10 minuten bezig voor mijn werk, daarna heb ik tijd om te luisteren naar wat je te vertellen hebt.”
Dit helpt je kind te begrijpen dat jouw tijd ook waardevol is en leert ze te wachten.
Plan het in voor later:
“Ik heb daar nu geen tijd voor, na het eten wil ik wel een boekje met je lezen. Zoek jij er vast één uit?”
Je erkent hun behoefte, maar stelt het uit naar een later moment.
Het belang van grenzen stellen
Het is cruciaal om grenzen te stellen, niet alleen voor je eigen welzijn, maar ook voor de ontwikkeling van je kind. Door duidelijk en liefdevol nee te zeggen, leer je je kind waardevolle lessen.
Ze leren dat het leven niet altijd draait om hun onmiddellijke behoeften en wensen. Dit bereidt hen voor op de realiteit waarin ze ook zullen moeten omgaan met afwijzing en teleurstelling.
Daarnaast helpt het hen te begrijpen dat anderen ook hun eigen tijd en ruimte nodig hebben. Dit bevordert empathie en begrip, belangrijke vaardigheden voor hun sociale ontwikkeling.
Conclusie
‘Nee’ zeggen tegen je kind is niet alleen oké, het is noodzakelijk. Het leert ze omgaan met teleurstellingen en helpt hen te groeien tot empathische en begripvolle volwassenen. Door liefdevol en duidelijk ‘nee’ te zeggen, geef je je kind de kans om te leren en zich aan te passen aan de realiteit van het leven.
Dus, voel je niet schuldig als je ‘nee’ zegt. Zie het als een kans om je kind waardevolle levenslessen mee te geven. En onthoud: het is niet jouw taak om altijd ‘ja’ te zeggen. Soms is een liefdevol nee precies wat je kind nodig heeft.
Lees ook:
Opvoedcoach Annelies: houd eens wat vaker je mond als ouder
Hoe krijg ik mijn kind uit de speeltuin?
Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalenpodcast
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)