Wat zijn indalingsweeën?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 469
- 14/12/2024
In het laatste trimester van de zwangerschap kun je krampen en steken in je onderbuik voelen. Dit kunnen indalingsweeën zijn. Dit komt doordat de baby steeds dieper naar de bekken toe zakt. Wat is het indalen van de baby precies? En wat kun je tegen de pijn doen van de indalingsweeën?
Wat is het indalen van de baby?
Aan het eind van de zwangerschap kan de baby gaan indalen. Dit betekent dat het hoofdje van de baby perfect bij de bekken komt te liggen. Normaal gesproken ligt de baby bij het indalen met het hoofdje naar beneden en met het kinnetje op de borst. Zo gaat de baby het beste door het geboortekanaal. Dit is de meest geschikte uitgangspositie voor de bevalling. Deze positie wordt ook wel de achterhoofdsligging genoemd. In sommige gevallen ligt je baby met de billen naar beneden richting de bekken. Dan ligt de kleine in een stuitligging. Tenslotte zou ook nog kunnen dat je baby met het hoofdje omhoog kijkt, in plaats van naar beneden. Dit wordt een sterrenkijker genoemd. De meeste baby’s dalen vanzelf tussen de 30 en 38 weken van je zwangerschap. Als je baby al vroeg in de zwangerschap is ingedaald, betekent dat niet dat de bevalling al gaat beginnen. De baby kan gerust nog een tijd blijven zitten.
Indalen tijdens de bevalling
Sommige baby’s dalen pas in als de bevalling al begonnen is. Vaak daalt de baby bij een eerste zwangerschap van een vrouw wel al in tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat de buikspieren van de zwangere vrouw nog wat steviger zijn. Deze buikspieren helpen het kind naar beneden te duwen. Bij een tweede of derde kind is er al meer ruimte gecreëerd, wat ervoor kan zorgen dat de baby pas tijdens de bevalling indaalt.
Wat zijn indalingsweeën?
Als de baby aan het indalen is, kun je dit voelen als steken en krampen in je onderbuik, vagina en liezen. Dit zijn indalingsweeën. Doordat het hoofdje steeds meer zakt in het bekken, kan dit een naar gevoel geven. Gelukkig zijn indalingsweeën vaak van korte duur. Eén indalingswee duurt ongeveer 30 seconden. Deze indalingsweeën zijn onregelmatig en gaan vaak snel alweer weg. Dit verschilt dus erg van ontsluitingsweeën, die langer duren en regelmatiger zijn. Als je veel last hebt van indalingsweeën kun je een warme kruik tegen je onderbuik aanleggen of een warm bad nemen om de pijn te bestrijden.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Er zitten wat fysieke voor- en nadelen aan als de baby gaat indalen. Doordat je baby nu lager ligt, zullen maagzuur en kortademigheid afnemen. Je maag en je longen krijge een stuk meer ruimte doordat de baby hier niet meer op drukt. Ook is de kans groot dat je minder hoeft te persen tijdens de bevalling, omdat je baby al goed laag ligt. Helaas is het nadeel dat je nóg vaker naar het toilet moet. De kleine drukt na het indalen meer tegen de blaas aan. Ook kan het lopen moeilijker gaan en ongemakkelijker aanvoelen door de lage ligging van de baby.
Heb jij veel last van indalingsweeën?
Lees ook:
Zo voelt het volgens een ervaringsdeskundige om weeën te hebben
6x pijn afleiding tijdens de weeën
Bron: allesoverkinderen & nurturegoods
Beeld: pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)