Waarom te weinig zelfliefde na je bevalling slecht is voor je relatie

Waarom te weinig zelfliefde na je bevalling slecht is voor je relatie

Je slaapt slecht, je kind eist alle aandacht op, je mamaknot zit wel goed en die legging ook... Ondertussen heb je het idee dat je niet gelukkig bent met jezelf en ook als partner schiet je naar jouw gevoel tekort. Een beetje zelfliefde doet wonderen, maar hoe doe je dat? 

Het ouderschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. De zorg voor je kind kan behoorlijk z'n tol eisen en dat zorgt ervoor dat je te weinig aandacht aan jezelf én je partner geeft.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de stellen hun relatie binnen drie jaar na de geboorte van het kind slechter worden. Vooral vrouwen klagen over hun relatie en nemen vaak het initiatief om de relatie te verbreken. Binnen vijf jaar na de geboorte van het kind gaat 40 procent van de stellen uit elkaar. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de kans groot is dat een huwelijk anderhalf jaar na een bevalling al strandt.

Gebrek aan zelfliefde

Het blijkt dus dat een kind een behoorlijke aanslag op je relatie kan betekenen, maar ook op jezelf. Je bent misschien oververmoeid en gaat daardoor als een ware zombie op de automatische piloot door het leven. Je verwaarloost je uiterlijk, hebt weinig zin om iets te ondernemen, hebt last van een slecht humeur en soms betrap je jezelf erop dat je naar je een scherm zit te staren zonder dat je doorhebt wat je nu eigenlijk aan het kijken bent. Het lijkt wel alsof je als moeder tegen een burnout aan zit te hikken of het al hebt. Het gebrek aan zelfliefde valt niet meer te ontkennen.

Tijd om aan jezelf te werken

Dit alles is van invloed op je relatie. Want zolang je niet van jezelf houdt, is het behoorlijk lastig om van iemand anders te houden. Want voor een goed gesprek heb  je geen puf meer, laat staan een avondje uit met je lief.

Tijd om aan jezelf te werken! Maar hoe pak je dat aan?

Blijf in beweging

Door drie keer per week een half uurtje te bewegen, kun je de kans op een depressie al met 70 procent verminderen. Wandel, ren, zwem... door dit te doen, voel je langzaamaan je energie terugkomen en heb je minder trek in ongezonde snacks.

Daag jezelf uit!

Een hele serie bingen is heerlijk om te doen, maar voor je geest niet echt stimulerend. Geef je kinderen een goed voorbeeld door interesse in andere dingen te tonen dan je scherm. Bezoek een museum, doe een kookworkshop of ga iets creatiefs doen. Doe iets waardoor je je intellectueel, emotioneel en op creatief vlak wordt uitgedaagd.

Investeer in vrienden

Als moeder kun je zo opgeslokt worden door het moederschap dat je wereld soms heel klein kan worden. Blijf vriendschappen onderhouden en spreek regelmatig af, want het is zo lekker om af en toe even niet alleen maar moeder te zijn.

Maak tijd voor je partner

Kon je voordat de kinderen er waren spontaan een avondje uit met je partner, nu is het echt een kwestie van plannen. Het klinkt misschien wat minder romantisch, maar als jullie er samen op uit gaan of tijd aan elkaar spenderen, doet dat wonderen voor je relatie!

Lees ook:

Dit wijst erop dat je als moeder tegen een burnout zit (en dit kun je ertegen doen)
Lisa (34) heeft ernstig slaaptekort: 'Niemand neemt ons serieus'

Bron: PsychologyToday.com
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50