Dit wijst erop dat je als moeder tegen een burnout aan zit (en dit kun je doen)

Dit wijst erop dat je als moeder tegen een burnout aan zit (en dit kun je doen)
  • in Moeder
  • 1
  • 48359
  • 02/11/2022

Het zijn tropenjaren als moeder van kleine kinderen: gebroken nachten, borstvoeding geven of talloze flesjes maken, luiers verschonen, honderden wasjes draaien. Misschien werk je daarnaast ook nog, wil je je partner aandacht geven en je sociale contacten onderhouden. Het is niet zo gek als je als moeder soms helemaal tureluurs wordt van alles. Maar wat als het iets verder gaat dan dat? Wat als je als moeder tegen een burnout aan zit?

Alle moeders (en vaders) hebben soms het gevoel dat het ouderschap hen soms even teveel wordt. Niemand wordt vrolijk van langdurige gebroken nachten, zeker als je zelf niet lekker in je vel zit. Toch blijven veel moeders stug doorgaan met alles wat ze altijd doen. Moeten ze er niet aan denken om hulp te zoeken, want dat kan een teken zijn van zwakte: dat ze het moederschap niet aankunnen. Zonder dat ze het weten stevenen ze af op een burnout. En daar is niemand bij gebaat natuurlijk: niet de moeder, maar ook niet de omgeving.

Lees ook:
Relax! Stress voor je zwangerschap heeft al invloed op je baby

Wat wijst erop dat je als moeder tegen een burnout aan zit?

1. Vergeetachtigheid

Tijdens je zwangerschap had je er al last van; vergeetachtigheid, iets wat vaak te wijten valt aan je veranderende hormoonhuishouding. Maar als je je als moeder constant dingen vergeet of dingen kwijtraakt dan is het tijd oven stil te staan en je af te vragen of het echt wel goed met je gaat. Zeker als vergeetachtigheid niets voor jou is.

2. Moe, moe en nog eens moe

Moeder zijn, is behoorlijk vermoeiend. Het hoort er een beetje bij. Maar als je ‘s avonds je ogen niet meer kunt open houden en de volgende ochtend net zo moe wakker wordt. En in het ergste geval: je steeds langer in bed blijft omdat je echt niet meer vooruit te branden bent. Dat kan wijzen op een burnout!

3. Snauwen tegen je kinderen en partner

Herken je dit: dat je tegen je kinderen schreeuwt en achteraf denkt: “Was dat nu echt nodig?” Of dat je partner zegt dat je de laatste tijd niet te genieten bent? Oh, oh, dat lijkt wel een burnout…

4. Niet meer de moeder die je was

Speelde je altijd fanatiek mee met je kinderen en lukt het je nu niet eens om van de bank te komen om tot actie over te gaan? Of zorgde jij altijd minstens voor drie gezonde maaltijden per dag, maar zeg je nu dat ze zelf maar iets moeten pakken als ze trek hebben? Als jij afwijkt van hoe je eigenlijk als moeder was, misschien is er dan iets mis? Kan het een burnout zijn?

Wat kun je ertegen doen?

Herken je je in bovenstaande punten? Misschien dat het tijd is om er iets tegen te doen!

Er zijn een paar dingen die in je leven kunt aanpassen om de druk als moeder te verminderen. Hier een paar tips:

1. Zeg vaker nee

Dit blijft een moeilijke. Vrouwen hebben nu eenmaal meer de neiging dan mannen om overal ‘ja’ op te zeggen en zich aan iets te binden terwijl dat helemaal niet in je schema past, maar als je ‘nee’ zegt dan voel je je weer schuldig. Nu je denkt dat je tegen een burnout zit, is het toch verstandiger om vaker ‘nee’ te zeggen. Gewoon doen!

2. Laat die telefoon liggen

Door af en toen je telefoon opzij te leggen, zul je merken wat een rust dat brengt. Ongemerkt zorgt je mobiel voor heel veel stress: heb ik nog mailtjes, appjes en wie heeft wat gepost op Facebook of Insta? Door de hele tijd op dat scherm te kijken, word je alleen maar drukker in je hoofd. Laat je telefoon dus af en toe gewoon in je tas zitten!

3. Hulp vragen

Iedereen heeft het af en toe nodig om bij te tanken. Schroom dus niet om hulp in te schakelen. Zoek een betrouwbare oppas, vraag familie of vriendinnen of ze een paar uurtjes op je kind(eren) kunnen passen. Gebruik die vrije uurtjes om iets te doen waar je energie van krijgt of om tot rust te komen: lekker sporten, een massage, een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, shoppen etc.

4. Stel je verwachtingen bij

Als moeder wil je het liefst alles perfect doen. Je stelt hoge eisen aan jezelf om aan dat beeld te kunnen voldoen. Toch is het niet erg om het iets meer los te laten. Nu hoeft dat niet te betekenen dat je de boel de boel laat, maar het hoeft echt niet allemaal perfect. Wees niet zo bang om fouten te maken.

5. Eet je wel gezond?

Het is natuurlijk fijn om jezelf te belonen met iets zoets, iets lekkers, omdat je het zo zwaar hebt. En omdat het zo druk is, neem je misschien niet echt de tijd om een gezonde maaltijd voor te bereiden. Toch kan ongezonde voeding zijn weerslag hebben op je lichaam en hoe je je voelt. Probeer op je voeding te letten.

6. Beweeg!

Bewegen? "Wanneer dan en ik word al moe als ik eraan denk!" zul je vast denken. Toch zorgt beweging voor meer energie. Dus ga even naar buiten voor een kleine wandeling, spreek samen met een vriendin af om samen naar de sportschool te gaan of ga thuis aan de slag onder begeleiding van een Youtube-filmpje, er zijn genoeg online sportievelingen die lesjes geven!

Professionele hulp 

Mocht je het gevoel hebben dat je burnout klachten niet verminderen, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Ga naar de huisarts voor een doorverwijzing. Heus, je bent echt niet de eerste en de enige moeder die dat doet!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Mijn tip stap zo snel mogelijk naar de huisarts...waarom? De wachtrijen in de ggz zijn enorm.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50