Is televisie kijken echt zo slecht voor je kind?

Is televisie kijken echt zo slecht voor je kind?

Ik had er altijd wel een mening over als ik zag dat ouders hun erg jonge kinderen voor de televisie plantten, zodat ze zelf even hun handen vrij hadden. Dan zaten die ukkies met open mond gehypnotiseerd naar een felgekleurd beeldscherm te staren om daar na enige tijd hysterisch gillend vandaan getrokken te worden. Dat zou ik toch echt anders gaan doen, bedacht ik toen mijn zoon nog veilig in mijn baarmoeder baantjes aan het trekken was.

Mijn zoon zou de eerste tijd van zijn leven geen televisie in de buurt krijgen en later zou ik het tot in extreme mate weten te doseren. Toch is mijn mening de afgelopen twee jaar flink bijgesteld. Inmiddels zit mijn liefste regelmatig wel eens naar kindertelevisieprogramma's te kijken. En inderdaad: ook op momenten dat het mij handig uitkomt om mijn handen even vrij te hebben.

Advies

Er is veel onderzoek gedaan naar het televisiegedrag van baby’s om te zien in hoeverre dit een positief- danwel negatief effect heeft op de ontwikkeling. De uitslag van een grootschalig Amerikaans onderzoek was niet mals. De Amerikaanse vereniging voor kinderartsen stelden op basis van dit onderzoek namelijk een streng advies samen: plant je kind jonger dan twee jaar gewoon maar niet voor de televisie. Dit heeft twee belangrijke redenen.

Leerzaam?

Ondanks dat programmamakers er alles aan doen televisieprogramma’s voor baby’s en dreumesen zo educatief mogelijk te maken, is bewezen dat dit zeer weinig nut heeft. Kinderen tot twee jaar kunnen niet echt zien waar een programma om gaat. Ze kijken gefascineerd naar het beeldscherm, omdat de kleurtjes en geluiden ze aanspreken. Ondertussen krijgen ze niet mee dat Mickey Mouse ze voordoet hoe ze tot vijf moeten tellen. Of dat de Teletubbies de primaire kleuren behandelen. Ook wat betreft de ontwikkeling van de woordenschat blijkt televisie kijken verrassend genoeg geen (positief) effect te hebben. Baby’s koppelen de gesproken taal in televisieprogramma’s simpelweg niet aan de voorwerpen die er op het beeldscherm verschijnen.

Gebrek aan interactie

De tijd die jonge kinderen voor de televisie doorbrengen, is tijd waarin er geen interactie is met de ouders en/of andere mensen. Sommige kinderen zitten zoveel voor een beeldscherm, dat ze bij wijze van spreken schrikken als ze opeens de wereld weer in 3D zien. Juist deze interactie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Hiervan leren ze – in tegenstelling tot televisieprogramma’s – namelijk wel alles wat ze moeten leren om zich goed te ontwikkelen. De tijd die verloren gaat als je je uk voor een televisie plaatst, is kostbare tijd die niet meer in te halen is: zo zeggen de Amerikaanse kinderartsen.

Nuance

Alles bij elkaar opgeteld is het eigenlijk wel duidelijk dat je kind voor een televisie zetten niet per definitie een goed idee is. Toch wil ik – als niet-wetenschapper maar wel moeder – hier enige nuance in aanbrengen. Televisie kijken op zich is misschien niet leerzaam en gaat ten koste van de tijd die je als ouder hebt voor wel leerzame activiteiten, maar het is toch ook verrekte handig. Zo kan je je kind soms best even parkeren voor een beeldscherm, zodat je zelf even snel een stofzuiger over de vloer kunt trekken, zonder dat een dreumeshandje het ding steeds aan- en uit zet. Bovendien ben ik van mening dat het onmogelijk is om alle wakkere uren van je baby vol te stampen met informatieve- en educatieve spellen. Ten eerste omdat je baby dan stapelgek wordt van jouw constante stroom aan uitleg en ten tweede omdat je dat als ouder niet zo lang vol kan houden. Je kind continu van aandacht voorzien klinkt natuurlijk mooi, maar is er geen moeder ter wereld die niet af en toe eens met haar telefoon aan het rommelen is, zelf de televisie aan heeft staan of iets nuttigs aan het doen is terwijl babylief over de grond scharrelt? Bovendien heb ik wel eens tijdens mijn studie aan de Pabo geleerd dat ontspanning ook belangrijk is voor kinderen om te kunnen verwerken wat ze zojuist geleerd hebben. Zie het als een leer-batterij die soms even opgeladen moet worden, door goed te ontspannen.

Wat dan wel?

Bindend advies durf ik als niet-wetenschapper natuurlijk niet te geven. De televisie helemaal weren uit het leven van mijn peuter, is me niet gelukt. Maar ik heb me wel aan onderstaande, zefbedachte regels gehouden. Doe er je voordeel mee, of niet :-)

 • Beperk de schermtijd: Denk goed na over hoe lang je je kind toe staat naar de televisie te staren. Je kunt je voorstellen dat het bij lange na geen goed idee is om je kind hele dagen voor een beeldscherm te planten. Af en toe eens een kwartiertje kan echt geen kwaad.
 • Blijf in dezelfde ruimte: Het is niet heel veilig om je kind voor de televisie te laten hangen, terwijl jij een half uur gaat douchen. Blijf daarom bij voorkeur in dezelfde ruimte als je kind. Niet alleen kan je die in de gaten houden, ook is het fijn om alsnog enige vorm van interactie te houden tijdens het tv-kijken. Zo kan je soms verduidelijken wat er te zien is (“Och ja, Peppa maakt de computer van mama Big kapot, zie je dat!”).
 • Gebruik de televisie niet als schemerlamp: Heel eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik met dit punt een beetje moeite heb gehad. Vooral toen zoonlief in de fase zat tussen een echte newborn – die regelmatig in zijn box lag te rommelen – en de fase waarin hij nu zit en zichzelf goed kan vermaken, heeft onze televisie overuren gedraaid. Terwijl ik voor de zoveelste keer blokken opstapelde die hij kon omlazeren, keek ik dikwijls met een half oog naar een van de vele (vele!) programma’s die ik van de avond ervoor had opgenomen. Natuurlijk moet je jezelf ook enigszins vermaken als de interactie met je kind nog niet van dusdanige proporties is dat je echt samen spelletjes speelt, maar probeer ook voor jezelf de schermtijd enigszins in te perken. Je wilt natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Mijn regel nu: tussen 9 en 16 uur is de televisie vrijwel altijd uit.
 • Geniet af en toe bewust: Er is bijna niets fijner dan samen met mijn kleintje op de bank kruipen om met zijn hoofdje tegen me aan naar een serietje te kijken. Desnoods dus een serie waarin een slordig getekend varkentje de hoofdrol speelt.

Als vanzelfsprekend is alles waar ‘te’ voor staat niet goed. Te veel televisie kijken dus ook niet. En hoewel artsen kinderen tot twee jaar dus aanraden om überhaupt geen televisie te laten kijken, zijn wij van mening dat dit met mate nog best kan. Wat is jouw mening hierover?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Televisie begint al met 'te' dus het kan niet goed zijn.

  Zonder gekheid: de tv vult steeds minder van de totale schermtijd en naast programma's zijn er ook nog spelletjes. En ik denk dat die soms heel goed zijn (leerzaam, interactief) en ik denk dat de skill 'omgang met apparaten' een van de belangrijkste dingen is die de maatschappij van onze kinderen verlangt als ze groot zijn. Op school zullen ze er veel te weinig mee doen om er 'savvy' in te worden denk ik. Daarom mag mijn dochter (4) nu met de tablet spelen, mag ze straks haar eigen apparaat en hopelijk gaat ze er dingen mee doen waar ik als opa nog veel van kan leren...

 • Tissie

  Ons zoontje van 21 maanden kijkt dagelijks naar filmpjes op Videoland. 's Ochtends als ik moet werken en even snel wil douchen.

  ' s Avonds als ik moet koken, hij moe is en papa nog niet thuis is dan mag hij bankhangen.

  Als hij op het bedrijf is bij papa, opa en oma en hij niet meer wilt spelen en het dagdeel bijna voorbij is mag hij ook kijken.

  Hij mag het omdat het voor hem een rustmomentje is en ik wel degelijk vind dat hij er wat van op steekt. Hij danst de dansjes en zingt de liedjes mee met juf Roos. Hij koppelt gebeurtenissen uit filmpjes aan gebeurtenissen in het dagelijkse leven. En hij kan ook nog prima gewoon spelen.

 • SammyElmo

  Onze kinderen kijken bijna nooit. Een tijdje geleden een periode gehad dat ze een half uurtje tv keken terwijl ik kookte, maar al maanden niet meer, meestal zijn ze druk aan het spelen, en wil ik ze daar niet uit halen.

  Dus er gaan gerust weken voorbij waarin ze nauwelijks tv hebben gezien, behalve op school

 • Soccer-Mom

  Mijn kids kijken soms in de ochtend voor school even tv (dit doet in zijn geheel geen afbreuk aan hun concentratievermogen op school. Zelfs op school wordt tv gekeken, jeugdjournaal en zo). In de middag spelen ze vaak buiten. Aan het einde van de middag mogen ze weer even wat kijken, meestal als ik met het eten bezig ben.

 • san1985

  mijn kinderen mochten 'sochtends altijd even tv kijken, zodat ik snel wat huishoudelijke taken kon doen. Nu dat mijn oudste naar school gaat en mijn jongste 2 ochtenden naar de psz, kijken ze af en toe nog tv en regelmatig blijft het ;sochtens uit. Hangt er van af hoe vroeg ze wakker zijn, om 6.15 blijf ik liever nog even aan halfuurtje liggen dus mogen de kids in bed tv kijken, beneden blijft hij dan uit. Heel af en toe gaat de tv smiddags nog even aan als het de hele week regent en de kids verveeld raken. De tv gaat rond/na 17.00 nog even aan tot aan het eten, maar als de kids lekker aan het spelen zijn blijft hij gewoon uit.

 • Niobe

  Onze dochter is in september op school begonnen en tijdens de eerste ouder avond hebben we de uitdrukkelijke instructie gekregen tv/scherm tijd te minimaliseren en absoluut nooit al in de ochtend voor schooltijd te laten kijken. Blijkbaar zijn er ouders die dat doen. Volgens de juf gebruikt de tv alle concentratie vermogen van de kleintjes op en zijn ze daarna op school niet meer te porren om een activiteit te gaan doen. We keken hier al weinig tv, nu is het dus nog veel minder geworden (2 a 3 keer in de week, 20 minuutjes)

 • rlyblue

  Na zijn middagdutje kan onze peuter echt een ramp zijn als hij uit bed komt. Hij is dan niet te troosten, niet rustig te krijgen en alles wat we doen is verkeerd. Dit heeft hij al zo lang als hij een ritme heeft. Maar als we dan even een half uur tv gaan kijken dan kruipt hij tegen je aan, stopt zijn duim in zijn mond en wordt rustig, om daarna weer gewoon handelbaar te zijn. En inderdaad, terwijl ik dit typ, zit mijn peuter ook voor de tv met zijn boterham en zijn drinken zodat mama even wat vrolijker wakker kan worden.

 • kiwibaby4

  Met een half oog tv kijken vind ik voor de allerkleinsten minder erg dan ze laten 'spelen' met ipad of ander scherm geval. Ik zie aan mijn dochter van 17 maanden dat ze best af en toe ziet wat er op tv gebeurt (voorbeeld: laatst voor het eerst shaun the sheep gekeken, lag ze helemaal in een deuk toen shaun een krop sla op zijn kop kreeg en haar broers keken niet mee ;-) ) Terwijl als mijn schoonmoeder hier even is, vechten ze haast om haar ipad met kinderfilmpjes en spelletjes. Tijdens het tv kijken, wordt vaak gewoon wat gespeeld, maar zodra dat ding in huis is, zitten ze er echt omheen met de oogjes 100% op het scherm (en de vingertjes ook haha) Verder zet ik thuis de tv (filmpje, disney) aan voor de kids als ik eten ga koken, dan zijn ze vaak toch net wat zoeter haha Tja, alles met mate ;-)

 • lispeltuut

  Toen de jongste 2 was mochten ze af en toe kijken.

  's ochtends voor schooltijd, als ze helemaal klaar zijn (want dan schieten ze op met eten enzo....., werkt perfect!). Dat gaat om hooguit een kwartiertje.

  's-avonds ga kijken, hooguit een half uurtje.

  Dit zijn de momenten waarop ik er soms voor kies de televisie aan te zetten. De ene week staat hij bijna dagelijks aan, en dan weer een week waarin hij helemaal niet aan heeft gestana.

 • Shrimp

  Onder de 2 kijken ze ook niet echt tv hier. Ze hebben het concentratievermogen van een mug haha.

 • Sharon

  Dan betrap jij jezelf vast ook wel eens op het feit dat de tv nog op kinderkanaal staat als kids al slapen? :-)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50