Tweedehands babyspullen: zo kun je geld besparen

Tweedehands babyspullen: zo kun je geld besparen

Als je eraan toe bent om een de babyspullen te kopen die op je babyuitzetlijst staan, kom je erachter hoe duur sommige producten zijn. Volgens het Nibud kost een babyuit gemiddeld € 1.846. Met tweedehands babyspullen kun je een hoop geld besparen. 

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kind, maar dat hoeft niet te betekenen dat je alles nieuw hoeft te kopen. Er zijn genoeg babyspullen tweedehands te verkrijgen die nog prima een ronde mee kunnen. 

Tweedehands babyspullen 

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de (toekomstige) ouders in Nederland weleens tweedehands spullen voor hun baby koopt. Maar liefst 64 procent doet dat om geld te besparen, maar ook duurzaamheid is een belangrijke beweegreden (47%). Op Marktplaats blijkt dat de kinder- en babycategorie een van de populairste categorieën is. 

Welke babyspullen? 

Voor meubilair en vervoersmiddelen behoren tot de populairste tweedehands babyspullen. Dit zijn de vijf meest gezochte babyspullen: 

  1. Buggy 
  2. Commode 
  3. Kinderwagen 
  4. Kinderstoel 
  5. Box 

Deze producten zijn vaak maar kort nodig en kunnen dus van prima kwaliteit zijn, zelfs als je ze tweedehands koopt. Volgens Maaike Veeling, woordvoerder bij Marktplaats: “Mensen schaffen vaak onnodig veel aan, waardoor veel spullen ongebruikt en onbenut blijven. Hoe mooi is het dat deze producten ook gewoon een nieuw leven krijgen.” 

Sommige babyspullen liever niet tweedehands kopen 

Er zijn ook babyspullen die je liever niet tweedehands wil kopen. Denk vooral aan spullen waarbij de veiligheid van je kindje vooropstaat, zoals autostoeltjes. Zo kunnen sommige stoeltjes niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen of kan een stoeltje zijn veiligheid verliezen door bijvoorbeeld een defect aan de riemen of gespen. 

Andere manieren om geld te besparen 

Maar er zijn ook andere manieren om geld te besparen op babyspullen: 

Omgeving 

Kijk in je directe omgeving of er mensen zijn die nog babyspullen over. Je vrienden, je familie, buren... Er zijn altijd mensen die nog wel iets op zolder hebben staan dat niet wordt gebruikt en dat nog heel goed een ronde meekan. 

Beurzen 

Overal in het land worden beurzen georganiseerd waar je tweedehands babykleding kunt scoren. Houd Facebook-groepen in de gaten van je woonplaats of het lokale suffertje. 

Babyspullen huren 

Veel producten heb je maar voor een korte tijd nodig. Denk bijvoorbeeld aan wieg, een box, een kinderwagen. Dus waarom die babyspullen huren voor de periode dat je ze nodig hebt? Het kan per product, maar je kunt ook hele pakketten huren, vaak middels een abonnement. 

Wasbare luiers 

Ook op luiers kun je besparen door te kiezen voor wasbare luiers. Volgens het Nibud ben je met wegwerpluiers per maand € 35 kwijt, dat is € 420 per jaar. Door voor wasbare luiers te kiezen bespaar je niet alleen veel kosten, maar is dat ook goed voor het milieu. Wij vroegen de BabyBytes-lezeressen waar zij voor kiezen. En dít is waar zij voor kiezen.

Lees ook:

Deze babyspullen heb je helemaal niet nodig
Dit kun je doen met de oude kleertjes van je baby

Welke spullen voor je baby heb jij tweedehands gekocht?

Bronnen: Marktplaats, Factsnapp, Nibud

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50