5x dit kun je doen met de oude kleertjes van je baby

5x dit kun je doen met de oude kleertjes van je baby

De kasten van allebei mijn kinderen puilen momenteel uit met stapels kinderkleding in maten waar ze niet meer in passen. Van kleding waar ik keer op keer verliefd naar blijf staren, tot kleertjes die om wat voor reden dan ook nauwelijks gedragen zijn.

Hoe dan ook is het allemaal kleding die best een tweede bestemming kan gebruiken en aangezien ik niet meer van plan ben om me - in ieder geval op korte termijn - voort te planten, ben ik op zoek naar een mooie manier om er vanaf te komen. De boel in een grote vuilniszak stoppen om die vervolgens in de container op de hoek van de straat te dumpen, is dan ook geen optie. Maar wat wel? Ik besloot eens op onderzoek uit te gaan!

Lees ook:
Het internet ligt in een deuk om deze papa-outfit

Verkopen

Met name tweedehands merkkleertjes kunnen online nog wat opleveren, maar ook kleertjes zonder noemenswaardig merk zijn eventueel het verkopen waard. Maak een pakketje (bijvoorbeeld: “zomerkleding jongens maat 50-62”), een paar mooie foto’s en zet ze online. Het is niet altijd heel veel, maar in sommige gevallen toch genoeg om weer nieuwe kleertjes van bij elkaar te shoppen voor je uk.

Sprei

Als je daar de tijd voor hebt, kan het een tof idee zijn om van alle babykleertjes gelijke vierkantjes te knippen en deze aan elkaar te naaien, zodat je een originele sprei krijgt. Ik heb op Pinterest wel eens naar voorbeelden hiervan gezocht en het is erg leuk om te zien. Geen zin om zelf te gaan knutselen, of is het project bij voorbaat gedoemd te mislukken door je twee linkerhanden? Als je er wat budget voor over hebt, kan je dit ook laten doen. Hier zijn online mensen voor te vinden.

 

Subtiele herinnering

Minder werk en het is wat subtieler dan een sprei, maar desalniettemin erg leuk om te bewaren. Maak een mooi schilderijtje van wat kleine stukjes stof uit de leukste babykleertjes. Of maak er een mooie boom van, waarbij je de leukste geprinte kleertjes gebruikt als blaadjes. Op die manier zal je altijd die leuke printjes blijven onthouden.

 . 

Doneren

Je kunt overwegen om de oude kleertjes van je uk te doneren aan een goed doel. Denk bijvoorbeeld eens aan Stichting Babyspullen, die kleertjes inzamelen en daar een mooi startpakket maken voor baby’s van ouders die het financieel zwaar hebben. Ook kan je het in speciale kledingcontainers gooien van Sympany, dan maakt het Rode Kruis er pakketten van voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Familie en vrienden

Tot slot een inkoppertje, maar daardoor niet minder leuk: geef je zwangere vrienden of familieleden een zak met jullie favoriete kleertjes. Hoe tof is het om het kindje van je beste vriendin in de kleding van jouw kleintje te zien?

Wat doen jullie met de oude kleertjes van je uk?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Yune

  Jammer dat de link er niet bij staat van https://www.krijgdekleertjes.nl/

  Dat is een ruilplatform, zodat je kleertjes die je kind niet meer past kan ruilen voor goede kleding die hij of zij wel past, zo bespaar je geld, en blijf je waar krijgen voor je geld (eerdere investering betaald zich dan uit)

 • Rainbowafterstorm

  Eerste pakjes, sokjes mutsje ed doen wij apart in een box. De rest geef ik weg, of verkoop ik.

 • Sito

  alles gaat naar stichtingbabyspullen ook maak, koop en verzamel ik er spullen voor.

  Iedereen in mijn omgeving weet dat dus staat er vaak wat voor mijn deur.

  Ik was en repareer waar nodig is en breng het dan naar een distributie punt.

  Ik vind het ook fijn dat het in Nederland blijft omdat hier toch erg veel kinderen in armoede geboren worden.

 • china-dad

  Wat een originele ideeen!

  Wij geven het aan de kerk, die geeft het weer aan een weeshuis. Daarin zitten echte verschoppelingen waar niemand in dit land verder naar omkijkt...

 • Barbamammie79

  Sorry hoor, maar kleren stuk knippen en er iets van maken??? Daar snap ik echt niks van.... niet aan mij besteed..... wat een sentimenteel gedoe, echt dom. Zoek iemand in de buurt die zwanger is en geef het gewoon lekker door!! En die paar dingen waar je echt wat mee hebt stop je in een doos en bewaar je..... misschien dat er ooit een kleinkind komt :)

  Maar stukknippen? Wie heeft dat verzonnen? Echt zonde vind ik dat......dan ben je wel heel erg met jezelf bezig.

  Er zijn genoeg mensen die het geld er niet voor hebben..... geven dus, en niet stukmaken.

 • Leylibaby

  Daar sucht ik dus ook aan. Wat zonde. Ik heb wel de kleertjes van me baby die hebk in een doos en geeft aan een goeie doel of misschien wordt het verkocht geen idee maar knippen echt niet ze zijn nog in nieuwstaat..

 • MamaJL

  Ik vind dat van die boom verder wel een mooi idee. Zou het alleen niet stukknippen. Zou eerder 4-5 echt leuke dingen onder het kopieerapparaat leggen en de echte kleertjes weggeven. Stukknippen is wel echt zonde.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50