Trimbos: ‘Meer voorlichting risico's alcohol tijdens zwangerschap hard nodig’ 

Trimbos: ‘Meer voorlichting risico

Uit onderzoek van het Trimbos kwam naar voren dat het nog lang niet genoeg bekend is wat het effect van alcohol kan zijn op een zwangerschap. ‘Meer voorlichting is hard nodig'. 

Alcohol heeft niet alleen een negatief effect op je gezondheid, maar het kan ook veel invloed hebben op de wens om zwanger te worden en op de zwangerschap zelf. Uit recent onderzoek van Trimbos blijkt dat niet iedereen daarvan op de hoogte is.

Effect alcoholgebruik

Driekwart van de ondervraagden weet dat het zwanger worden van de vrouw negatief wordt beïnvloed door het alcoholgebruik van de vrouw én de man. Iets meer dan de helft weet dat alcohol de kans op een miskraam, huilbaby én leer- en gedragsproblemen bij het kind kan verhogen.

Borstvoeding en alcohol

Ook op het geven van borstvoeding en alcoholgebruik is er niet genoeg kennis. Driekwart van de volwassenen (74%) denkt dat een vrouw ten minste drie uur moet wachten met het geven van borstvoeding na het drinken van één glas alcohol. Van de volwassenen noemt 18 procent de veelgebruikte richtlijn van minstens 3 uur en 56 procent denkt zelfs dat je langer moet wachten, namelijk minstens 4 uur.

Meer voorlichting geven

Het Trimbos vindt het hard nodig dat er meer voorlichting moet worden gegeven over de risico's van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, met name bij volwassenen met een kinderwens of die in verwachting zijn. Volgens het instituut kunnen zorgprofessionals een belangrijke rol spelen in het signaleren en bespreekbaar maken van alcoholgebruik rondom zwangerschap. 

Heb jij het idee dat je voldoende voorlichting hebt gehad van je verloskundige/gynaecoloog over alcoholgebruik en zwangerschap?

Lees ook:

De beste ik-drink-niet smoezen als je net zwanger bent
Zo wordt de kwaliteit van zijn zaadcellen optimaal

Bron: Trimbos

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50