Zo wordt de kwaliteit van zijn zaadcellen optimaal

Zo wordt de kwaliteit van zijn zaadcellen optimaal

Heb je plannen om zwanger te worden? Dan is het niet alleen van belang dat vrouwen een beetje op hun levensstijl letten om de kans op een zwangerschap te vergroten, maar ook mannen moeten opletten om de kwaliteit van hun zaadcellen optimaal te maken. Maar hoe doe je dat?

Er is een aantal dingen die mannen kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun zaad zo gezond mogelijk is. We zetten er tien op een rij.

Lees ook:
Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

1. Alcohol

Net als bij vrouwen is ook bij mannen te veel alcohol uit den boze, zeker als je samen zwanger probeert te raken. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat alcohol een slechte invloed heeft op zaadcellen.

2. Roken

Niet alle onderzoeken zijn het erover eens, maar waar rook is vuur… Zo beweert een aantal onderzoekers dat roken voor vertraging van de aanmaak van zaadcellen zorgt. Anderen spreken dit weer tegen, maar het kan nooit kwaad om te stoppen met roken. Is sowieso goed voor je gezondheid ;-)

3. Cosmetica

Misschien hebben jij en je partner hier echt nooit over nagedacht, maar wist je dat het dagelijkse gebruik van cosmeticaproducten als deodorant of aftershave vijf maal meer kans hebben op ongezonde zaadcellen? Ook het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème kan een negatieve invloed hebben. Dit blijkt uit onderzoek aan het Radboud in Nijmegen.

4. Gewicht

Ook een gezond gewicht is van belang. Als je partner te dik is of te mager is, dan daalt de kwaliteit van de zaadcellen. Grote veroorzaker is de verminderde testosteronproductie.

5. Gezonde voeding

Vooral vitamine C zou goed zijn voor de kwaliteit van zaadcellen. Dus voeg maar wat extra groente en fruit aan jullie menu toe ;-)

6. Mobiele telefoons en laptops

De stralingen die vanaf een mobiele telefoon, laptop of wifi komen, kunnen schadelijk zijn voor de kwaliteit van zaadcellen. Dus wees voorzichtig met een laptop op je schoot of en mobiele telefoon in je zak.

7. Vrijen

Je wilt per se zwanger worden, dus hoe vaker je vrijt hoe groter de kans dat het lukt. Maar het tegendeel is waar volgens sommige studies. Als je partner dagelijks ejaculeert dan zou het zomaar kunnen zijn dat het aantal zaadcellen vermindert. Uit onderzoek blijkt dat het aantal zaadcellen het hoogst is na 11 tot 14 dagen onthouding. Eens per twee à vier dagen vrijen wordt door deskundigen als de optimale frequentie gezien.

8. Bewegen

Te veel sporten, maar ook te veel bankhangen kan ervoor zorgen dat er minder zaadproductie is. Beweeg, maar met mate. Volgens gezondheidsnet.be hebben mannen die elke week vijftien uur of meer matig tot sterk fysiek actief zijn, een 73 procent hogere concentratie spermacellen dan mannen die minder dat vijf uur per week bewegen.

9. Fietsen

En als je partner beweegt, laat hem dan niet te vaak op de fiets zitten. Onderzoeken laten zien dat meer dan vijf uur per week fietsen de kwaliteit van sperma een beetje kan verminderen. Er is overigens geen verband gevonden dat fietsen van invloed is op de vruchtbaarheid.

10. Geneesmiddelen

Antidepressiva of betablokkers zijn een paar van de geneesmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de kwaliteit van zaadcellen. Zelfs Viagra, een middel om een erectie te bevorderen, kan van invloed zijn op de kwaliteit van sperma.

Vind jij het belangrijk dat je partner zijn levensstijl aanpast om zo snel mogelijk zwanger te worden?

Bron: Gezondheidsnet.be

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Liselily

    Is het misschien een idee als jullie zo vaak 'uit onderzoek is gebleken...' in een artikel benoemen, dan ook het daadwerkelijke onderzoek linken in plaats van alleen een (gedateerde) bron onderaan?

    Zo worden in veel onderzoeken dingen niet zo stellig beweerd als jullie ze hier schrijven en is gezondheidsweb.be niet 'een onderzoek'.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50