Trends babynamen 2024: dít zegt de namenexpert

Trends babynamen 2024: dít zegt de namenexpert

Ben je uitgerekend in 2024 en ben je op nog op zoek naar de perfecte babynaam? Wat worden de trends voor de babynamen in 2024? Zijn die wel te voorspellen? We vroegen het namenexpert Gerrit Bloothooft.

Al een aantal jaren zien we dezelfde top 10 als het gaat om populaire jongensnamen (denk aan Noah, Luca, Finn), meisjesnamen (Julia, Emma en Sophie) en uniseksnamen (zoals Sam, Isa en Bo). Volgens Gerrit Bloothooft, namenexpert en verbonden aan Universiteit Utrecht is dat normaal.

“Ouders willen vaak geen naam geven die in hun eigen tijd populair waren. Meestal gaat een naam een generatie mee. Dat wil zeggen: na vijf tot 10 jaar verdwijnen namen uit de top 20. De ruwe regel is dat er elk jaar een naam uit de top 20 verdwijnt en er een nieuwe binnenkomt.  In de top 5 is het meestal stuivertje wisselen. Uit de vijf populairste babynamen van 2022, komt vast de topnaam van 2023.”

Welke naam in opkomst?

Maar welke naam is in opkomst? “Dat vind ik moeilijk om precies te zeggen. Ik heb weleens geprobeerd om dat te zien op basis van trends van voorgaande jaren, maar het blijft lastig, omdat:

1. je van een stijgende naam niet weet of de stijging zal doorzetten, en

2. er bijzondere gebeurtenissen kunnen zijn die een naam extra populair maken. Mijn favoriete voorbeeld is de geboorte van Bram in de soap Goede Tijden Slechte Tijden in 2011.”

Namen die eindigen op de letter x

Wat namendeskundige Bloothooft wel opvalt, is dat namen die eindigen op ‘x’ of 'xx’ In opkomst zijn. “Deze trend is internationaal te zien. In Nederland was in 2010 ten opzichte van andere landen een enorme sprong te zien, maar die heeft dan weer niet echt doorgezet.

Om je wat inspiratie te geven voor namen die eindigen met een 'x’ of ‘xx’

Max (jongensnaam)

Felix (jongensnaam)

Lux (meisjesnaam/uniseksnaam)

Jaxx (jongensnaam)

Mexx (meisjesnaam/uniseksnaam)

Maddox (meisjesnaam/uniseksnaam)

Dexx (jongensnaam)

Naamgroepen

Als het gaat om trends, kijkt namendeskundige Bloothooft liever naar naamgroepen. Zo zijn Scandinavische namen populair voor jongens en bloemennamen doen het goed bij meisjes.

Mooie Scandinavische jongensnamen:

Lars

Bjorn

Viggo

Joren

Arvid

Mooie bloemennamen voor meisjes:

Roos

Iris

Bloem

Jasmijn

Lilly

Meer nameninspiratie nodig? Ga naar de BabyBytes-namenzoeker.

Lees ook:

De mooiste natuurnamen voor je baby
Dit zie je niet zo vaak: babynamen die met de letter C beginnen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50