Emma

De naam Emma is een Germaanse meisjesnaam, die niet alleen in ons land zeer populair is, maar internationaal vaak wordt gegeven.

Eigenschap Beschrijving
Oorsprong Germaans
Betekenis `God is met ons` `groot` `geweldig` `universeel` `verbonden, machtig`
Geslacht Vrouwelijk
Populariteit Vaak gegeven aan Nederlandse meisjes
Gerelateerde namen Emilia, Emmy, Irma, Emine, Gemma
Naamdag -
Utspraak EMMAAH (Nederlands)
Aantal lettergrepen Twée
Aantal letters Vier
Makkelijk te spellen Ja
Internationaal herkenbaar Ja, in verschillende landen als, België, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten
Internationale varianten Emine (Turks)
Combinaties met andere namen Goed te combineren met zowel lange als korte namen
Geschikt voor dubbele namen Emma-Fay, Emma-Jane, Emma-Jo, Emma-Lee, Emma-Louise, Emma-Lynn, Emma-Noë, Emma-Rose
Uniekheid Populair, vooral populair in Nederland
Naamthema`s Klassiek, eenvoudig
Stijl Klassiek, tijdloos
Geschikt voor bijnamen Ja, bijvoorbeeld Em of Emmaatje
Geschikt voor alle leeftijden Ja
Veelvoorkomende associaties Lief

Betekenis van Emma

Er zijn meerdere theorieën over de herkomst van de naam Emma. Zo wordt er gezegd dat Emma van het Germaanse woord `ermena` komt, wat `groot` en `geweldig` betekent. Daarbij kan de naam Emma ook afstammen van de Hebreeuwse mannennaam `Emanuel`. Emanuel betekent `God is met ons`. Emma zou dan een verkorte vorm zijn. Ook kan Emma van de woorden `irmin` of `ermin` komen dat `verbonden` en `machtig` betekent. Als laatste optie kan de naam Emma komen van `ermen` wat Oudhoogduits is. Dit betekent `universeel`.

Wetenswaardigheden over de naam Emma

Emma is een Germaanse naam met verschillende betekenissen: `God is met ons` `groot` `geweldig` `universeel` en `verbonden, machtig` De naam Emma begint met de letter E. Op Babybytes vind je nog 1689 meisjesnamen die beginnen met de letter E. Er zijn ook 15320 meisjesnamen die eindigen op de letter A. Het is een populaire Nederlandse naam, maar is ook een favoriete meisjesnaam in België, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Is Emma geschikt voor dubbele namen?

Emma is geschikt voor dubbele namen, zoals Emma-Fay, Emma-Lee, Emma-Louise, Emma-Lynn, Emma-Ros. Emma valt onder naamthema`s zoals klassieke namen en eenvoudig namen.

Asscociaties met de naam Emma

Veel voorkomende associaties met de naam Emma is veerkracht, stijl, zelfverzekerdheid en vastberadenheid.

Uitspraak van de naam Emma

De uitspraak van Emma is `Emmaah` in het Nederlands en de naam heeft twee lettergrepen en vier letters. Emma is makkelijk te spellen en is internationaal herkenbaar. Internationale varianten van de naam zijn onder andere Emine (Turks). Emma is geschikt voor alle leeftijden.

Bekende Emma`s

In Nederland is een van de bekendste Emma`s, presentatrice Emma Wortelboer. Zij is bekend van programma`s als `Spuiten & Slikken` en `Emma`s Peepshow`. Maar laten we ook niet koningin Emma vergeten, de moeder van koningin Wilhelmina. Internationaal bekende Emma`s zijn de Britse actrice Emma Thompson, bekend van haar rollen in onder andere Harry Potter, Nanny McPhee, Sense and Sensbility en Matilda. De Britse zangeres Emma Bunton van The Spice Girls zorgde er ook voor dat de naam Emma steeds populairder werd.

Varianten op de naam Emma

Varianten op de naam Emma zijn onder andere: Emilia, Emmy, Irma, Emine, Gemma.

Hoe vaak komt de naam Emma voor?

De naam Emma is in 2022 maar liefst 677 keer gegeven in Nederland. Emma staat al jaren in de top tien van populairste meisjesnamen. Niet alleen in Nederland komt de naam Emma vaak voor, ook in internationale landen is de naam Emma niet meer uit de lijst van populairste namen weg te denken....en bestel een gratis proefdruk!

Statistieken

Noot: Namen die minder dan 25 keer zijn gegeven worden tegenwoordig niet meer vrijgegeven. Sommige aantallen zijn daardoor een schatting, gebaseerd op de jaren ervoor. In deze grafiek zie je hoeveel Emma`s er elk jaar zijn geboren in Nederland.