Julia

Julia is een Griekse meisjesnaam die vaak voorkomt in Nederland. In 2021 stond Julia op de eerste plek in de top 10 van populairste meisjesnamen.

Eigenschap Beschrijving
Oorsprong Grieks
Betekenis `de Jeugdige` en `aan Jupiter gewijd`
Geslacht Vrouwelijk
Populariteit Populaire naam voor zowel Nederlandse als internationale meisjes
Gerelateerde namen Juul, Jula, Juliana, Julie, Juliette , Jules
Naamdag 5 april, 8 april, 12 april en 16 februari
Utspraak JUULIEJAAH (Nederlands)
Aantal lettergrepen Drie
Aantal letters Vijf
Makkelijk te spellen Ja
Internationaal herkenbaar Ja, in landen als Polen, Zwitserland, Frankrijk en Spaanstalige landen
Internationale varianten Giulia (Italiaans)
Combinaties met andere namen Goed te combineren met zowel lange als korte namen
Geschikt voor dubbele namen Ja, Zoals: Julia-Jadé, Julia-Aimeé, Julia-Evy, Julia-Marie, Julia-Rose, Julia-Annabel, Julia-Francesca, Julia-Grace
Uniekheid Enorm populair, ook internationaal
Naamthema`s Internationaal, tijdloos, populair
Stijl Klassiek, tijdloos, eenvoudig
Geschikt voor bijnamen Ja, bijvoorbeeld Juul of Juultje
Geschikt voor alle leeftijden Ja
Veelvoorkomende associaties Stoer, fantasierijk, hardwerkend

Betekenis van Julia

De naam Julia stamt van de Latijnse familienaam `Julius` af. Wat de betekenis van Julia betreft, kunnen er twee opties zijn. Het zou kunnen komen van het Griekse woord `ioulos`. Dit betekent `de eerste wollige baardharen` en daar wordt `de jeugdige` mee bedoeld. Maar de naam Julia kan ook komen van het Griekse woord `Jovilius`. Dit betekent `aan Jupiter gewijd`.

Wetenswaardigheden over de naam Julia

De naam Julia begint met de letter J. Op Babybytes vind je nog 3289 meisjesnamen die beginnen met de letter J. Er zijn ook 15320 meisjesnamen die eindigen op de letter A. Het is een populaire naam onder de Nederlandse meisjesnamen, als onder de Poolse meisjesnamen, Spaanse meisjesnamen én Franse meisjesnamen.

Is Julia geschikt voor dubbele namen?

Julia is geschikt voor dubbele namen, zoals Julia-Jadé, Julia-Evy, Julia-Aimeé. Julia valt onder naamthema`s als internationaal, klassiek en tijdloos.

Associaties met de naam Julia

Veel voorkomende associaties met de naam Julia zijn stoer, fantasierijk, hardwerkend.

Uitspraak van de naam Julia

De uitspraak van Julia is `Juuliejaah` in het Nederlands en de naam heeft drie lettergrepen en vijf letters. Julia is makkelijk te spellen en is internationaal herkenbaar. Een internationale variant is Giulia (Italiaans). Julia is geschikt voor bijnamen zoals Juul én is geschikt voor alle leeftijden.

Romeo en Julia

De naam Julia werd in de middeleeuwen al aan baby`s gegeven. Het is dus een hele oude, maar klassieke naam. Ook is de naam Julia bekend van Shakespeare. Hij gebruikte de naam Julia in het bekende stuk `Romeo en Julia`.

Bekende Julia`s

Een andere bekende Julia is de Amerikaanse actrice Julia Roberts, bekend van films als `Pretty Woman`, `Erin Bronkovic` en `Eat, Love and Pray`. Maar wist je dat ook de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel de naam Julia draagt? Dat is namelijk haar tweede voornaam.

Varianten op de naam Julia

Varianten voor de naam Julia zijn onder andere: Juul, Jula, Juliana, Julie, Juliette, Jules.

Hoe vaak komt de naam Julia voor?

Julia was in 2021 dé populairste meisjesnaam in Nederland. Julia werd in 2022 in Nederland 655 keer gegeven. Ook in het buitenland is Julia een bekende en gewilde naam....en bestel een gratis proefdruk!

Statistieken

Noot: Namen die minder dan 25 keer zijn gegeven worden tegenwoordig niet meer vrijgegeven. Sommige aantallen zijn daardoor een schatting, gebaseerd op de jaren ervoor. In deze grafiek zie je hoeveel Julia`s er elk jaar zijn geboren in Nederland.