Rechts- of linkshandig? Borstvoeding lijkt er invloed op te hebben

Rechts- of linkshandig? Borstvoeding lijkt er invloed op te hebben

Word je baby rechts- of linkshandig? Uit onderzoek blijkt dat het geven van borstvoeding ervoor kan zorgen dat je baby rechtshandig wordt.

Uit onderzoek aan de universiteit van Washington onder 60.000 moeders met hun baby blijkt dat het geven van borstvoeding van invloed kan zijn welke hand van de baby ‘dominant’ wordt, meldt TheBump.com.

Lees ook:
Zo haal je het beste uit je borstvoeding

Hersenen

Volgens de onderzoekresultaten kan worden geconcludeerd dat de manier waarop de baby wordt gevoed gelinkt kan worden aan de ontwikkeling van de hersenen. Uiteindelijk kan dit leiden tot links- of rechtshandigheid van een kind. Zo blijkt dat baby’s die flesvoeding krijgen vaker linkshandig zijn.

Auteur van het onderzoek, Philippe Hujoel: “We denken dat het geven van borstvoeding van invloed is op het rechts- of linkshandig zijn. Dat is een belangrijk gegeven, omdat het bewijs is dat het geven van borstvoeding tot zes á negen maanden van groot belang is op de ontwikkeling van de hersenen.”

Genen

Toch kan niet direct uit het onderzoek worden herleid dat het geven van borstvoeding vaker tot rechtshandige kinderen leidt. Zoals het er nu naar uit ziet wordt de dominante hand al op hele jonge leeftijd bepaald en hebben genen er ook een grote invloed op.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de resultaten van het onderzoek erop kunnen wijzen dat het geven van borstvoeding van invloed is op de ontwikkeling van dat gedeelte van de hersenen dat bepaalt of een kind rechts- of linkshandig wordt.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Oemmm

  Nogal onzinnig. Heel veel kinderen zijn ook alle 2? Zoals ik. Eet met rechts schrijf met links, voetbal met links en rechts etc. Je kan ook heel makkelijk het andere aanleren.

 • Maĭka°

  Er word van alles gespeculeerd over links-rechtshandigheid in de wetenschap en heb er inmiddels een hoop feiten en fabels over gelezen.

  Ik geloof eerder dat je met de aanleg geboren word.

 • Soccer-Mom

  Oudste vier maanden borstvoeding gehad en is rechtshandig. Jongste heeft veertien maanden borstvoeding gehad en is linkshandig. Aangezien linkshandig dan wel rechtshandig volgens kenners zich vanaf het zesde levensjaar ontwikkelt, vraag ik mij af in hoeverre borstvoeding hierop invloed kan hebben.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50