Zo haal je het beste uit je borstvoeding!

Zo haal je het beste uit je borstvoeding!
  • in Voeding
  • 0
  • 20902
  • 26/08/2022

Het is al weer 7 jaar geleden dat ik bevallen ben van mijn tweeling, dus nu ik weer een kleintje heb wordt mijn geheugen weer even opgefrist over al die fijne dingen van zo’n piepklein mensje. Dat borstvoeden, hoe ging dat ook alweer?

Op zoek naar de tepel

Vol geniet ik weer van de momenten dat hij op mijn borst in slaap valt. Het liefst huid op huid, want dat voelt zo fantastisch intiem. En ik geniet weer zo van het voeden! Zo schattig is het als hij in de buurt van mijn borst komt en meteen verandert in een snuffend konijntje, zoekend naar eten. En hoe schattig hij zijn hoofdje op en neer zwaait als hij de tepel zoekt en dan als een roofdiertje naar de tepel hapt. O en dan die blik als hij drinkt, met van die geconcentreerde oogjes, alsof zijn leven er vanaf hangt. Echt stapel dol smoor knetter verliefd ben ik op hem. 

Hallo onzekerheid!

Maar met die heerlijke verliefdheid komt ook weer de onzekerheid. ’Hij is nu wel heel onrustig, zou ik te veel koffie op hebben?’  ‘Shit, volgens mij was dit over de datum, is mijn borstvoeding dan nog goed’.? ‘Heb ik vandaag wel genoeg gezonde voeding op om moedermelk te maken?’ Zoals alle nieuwe moeders heb ik de groeigids ‘Borstvoeding’ ontvangen met weetjes over de borstvoeding. Tot mijn verbazing staat daar bijna niks in over voeding. Er wordt geadviseerd om 450 ml melkproducten te nuttigen. Verder wordt geadviseerd om gevarieerd te eten, koffie te matigen en alcohol te laten staan. Maar er wordt niks gezegd over voedingsmiddelen die de kwaliteit van de borstvoeding positief of negatief beïnvloeden. 

Voedingspatroon tijdens borstvoeding

Maar wat is nou waar op het gebied van eetgedrag en borstvoeding? En wat kan je doen om je baby het beste te geven? Uit onderzoek blijkt dat eten van de juiste vetten effect heeft op de kwaliteit van de moedermelk. Andersom zouden ongezonde vetten de kwaliteit van de moedermelk nadelig beïnvloeden. Dus, laat je frietje en zak chips even liggen en ga los op noten en avocado’s! 

Let op, want het blijkt dat moedermelk vetten haalt uit de vetvoorraden van de moeder. Dit betekent dat je ook tijdens de zwangerschap, maar eigenlijk ook al daarvoor de juiste vetten moet eten om je vetvoorraden ‘gezond te maken’. Vitamine C zou ook een positief effect hebben op de kwaliteit van moedermelk, dit zit natuurlijk veel in fruit, voornamelijk in citrusvruchten, maar ook in groenten en aardappelen. Ik denk overigens dat veel groenten, peulvruchten en fruit altijd en voor iedereen een goed advies is, bij voorkeur laat je het grootste deel van je voeding hieruit bestaan. 

Over koffie en alcohol en borstvoeding is vaak veel discussie. Uit onderzoek blijkt dat meer dan twee grote koppen koffie invloed zou kunnen hebben op het hartritme en slaapritme van de baby. Een gemiddeld gebruik van twee grote koppen koffie per dag zou geen invloed hebben op een gezonde baby. Ook over alcohol en borstvoeding hoor je veel tegenstrijdige berichten. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een baby minder drinkt en dat de melkproductie kan afnemen door alcohol. Er zou zelfs schade aan de hersenen van een baby kunnen ontstaan, aangezien het centrale zenuwstelsel nog volop in ontwikkeling is. Vaak wordt daarom aangeraden om drie uur te wachten na het drinken van een glaasje. Ik zeg het allemaal wat voorzichtig, want er zijn duizenden onderzoeken en sommige spreken elkaar ook tegen. Maar ik kan me goed vinden in deze adviezen en baat het niet dan schaadt het zeker niet. 

Hieronder vind je de belangrijkste do’s & dont’s nog even op een rijtje. 

✦ Drink voldoende. Bij voorkeur kruidenthee, water en verse groente en fruitsappen.

✦ Kijk uit met alcohol bij het geven van borstvoeding. Wil je toch een glaasje? Wacht dan ongeveer 3 uur met voeden. 

✦  Beperk de hoeveelheid cafeïne, je baby kan hier onrustig van worden. 

✦  Bepaalde voeding zoals scherpe kruiden en specerijen zouden krampjes kunnen veroorzaken. Let goed op wat je eet en hoe je kleintje reageert na de borstvoeding. Als je niets merkt, hoef je geen producten te laten staan. 

✦ Eet voldoende onverzadigde vetten uit noten, avocado, vette vis en onverhitte olie. 

✦ Laat verzadigde vetten uit snoep, chips en gefrituurde voeding zoveel mogelijk staan. 

✦ Eet veel fruit, groente en peulvruchten. 

✦  Op www.borstvoeding.com staan goede weetjes & tips en ervaringen van vrouwen die borstvoeding geven.

Wil je meer tips op het gebied van gezonde voeding of bijvoorbeeld een fijn dagmenu? Bezoek dan even de website van Esther, die vind je bij haar informatie en foto onder dit artikel.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50