Samen spelen, samen delen? Opvoedcoach geeft advies

Samen spelen, samen delen? Opvoedcoach geeft advies
  • in Opvoeding
  • 0
  • 616
  • 11/06/2024

In de vorige blog van onze opvoedcoach Annelies besprak ze hoe je kunt omgaan met het afpakken van speelgoed tussen broers en zussen. In dit blog gaat ze dieper in over samen spelen, samen delen.

Hier is een korte samenvatting van de vorige blog: kinderen zijn vaak egocentrisch en denken vooral aan wat ze zelf willen. Het belang van de ander zien ze nog niet. Reacties zoals "Geef dat terug aan je zus!" kunnen de situatie verergeren. Het is belangrijk dat ze leren om speelgoed netjes te vragen. Veel kinderen missen nog sociale vaardigheden, dus het is nodig dat je het hen voordoet. Er is nog veel meer te bespreken over dit onderwerp, dus als je alle details wilt weten, raad ik aan om mijn vorige blog over speelgoed afpakken nog eens te lezen.

Niet mee mogen spelen

In dit blog wil ik dieper ingaan op een vraag die ik kreeg: "Ik heb precies gedaan wat je zei, maar zijn zus zegt gewoon ‘nee’. Hoe los ik dat op? Ik vind het zo zielig voor hem, hij doet zijn best en mag toch niet meespelen."

Tja... Wat doe je als je kind keurig om iets vraagt, maar toch een ‘nee’ als antwoord krijgt? Hoe lastig het ook kan zijn, je kind moet leren dat hij niet altijd direct kan krijgen wat hij wil, zelfs niet als hij het netjes vraagt. Als zijn broer of zus lekker aan het spelen is, kunnen we niet verwachten dat ze het speelgoed meteen delen, zelfs niet als het vriendelijk wordt gevraagd.

Omgaan met 'nee' als antwoord

Het concept van ‘samen spelen, samen delen’ is soms wat overschat. Wanneer je ergens helemaal in opgaat, wil je het niet altijd delen met anderen. Vergelijk het met jezelf: als je een boek aan het lezen bent (ik weet dat je hier waarschijnlijk geen tijd voor hebt), wil je het pas uitlenen aan je buurvrouw als je het zelf hebt uitgelezen, niet halverwege. Hoe moeilijk dit ook kan zijn voor je kind, hij moet ook leren omgaan met het ontvangen van een ‘nee’. Hij moet accepteren dat niet alles altijd volgens zijn plan verloopt.

Zelf oplossen

Leer je kind hoe hij zelf problemen kan oplossen. Je kunt hem natuurlijk troosten en zeggen: “Je kunt straks meespelen als je zus klaar is.” Maar eigenlijk neem je daarmee zijn verantwoordelijkheid over. Je vertelt hem precies wat de oplossing is. Terwijl dit juist een goed moment is om hem te leren hoe hij actief en zelfstandig dit soort situaties kan oplossen. Moedig hem aan om zelf vragen te stellen, zoals: “Over hoeveel minuten mag ik er mee spelen?” of “Mag ik er mee spelen nadat jij klaar bent?”

Zeg het voor en laat je kind het nazeggen. Laat ze samen onderhandelen over een oplossing, met een beetje sturing en begeleiding van jou. Op deze manier leert je kind actief en zelfstandig zijn problemen op te lossen. Als hij dit thuis kan oefenen door jou na te doen, zal hij daar op andere plekken ook veel profijt van hebben. Ga jij hiermee aan de slag?

Volg je me al op Instagram? Daar deel ik ieder dag tips die het opvoeden leuker én makkelijker maken.

Lees ook:

Als je kind het bloed onder je nagels vandaan haalt
Wat kan je van een kind verwachten?

Beeld: Canva, free

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50