Oei ik groei: zijn de sprongetjes waarheid of flauwekul?

Oei ik groei: zijn de sprongetjes waarheid of flauwekul?
  • in Baby
  • 4
  • 51966
  • 11/03/2020

Baby’s huilen. Soms met een duidelijk aanwijsbare oorzaak (honger, vieze luier, moe), soms heb je geen idee waarom. “Ik denk dat ‘ie tandjes krijgt!” zeggen de mensen in je omgeving dan. Maar ook: “Hij zit vast in een sprongetje!”

Bij mijn eerste kindje had ik geen idee waar ze het over hadden. Een sprongetje? Het kind ligt alleen maar! Een ronde googelen, leerde me dat mijn baby en ik te maken hadden met de ‘Oei, ik groei!’-sprongetjes: volgens auteurs en onderzoekers Frans Plooij en zijn vrouw Hetty van de Rijt maken baby’s in de eerste twee jaar van hun leven op gezette tijden mentale groeisprongetjes door. Periodes waarin ze wat huileriger en hangeriger zijn dan normaal, omdat hun mentale ontwikkeling een spurt neemt. Ook beschrijft het boek wélke nieuwe vaardigheden je kindje leert.

Lees ook:
Mijlpalen tijdens het eerste jaar met je kind

Plooij en van de Rijt hebben, zo zeggen ze zelf, ruim twintig jaar lang onderzoek gedaan om tot deze sprongetjes-conclusie te komen. In 1992 verscheen de eerste druk van hun boek en het werd al snel een bestseller. Nog steeds houden jonge ouders zich vast aan deze theorie: huilt je baby opeens veel en kun je het gehuil niet thuisbrengen? Dan is het vast een sprongetje! Een geruststellende gedachte.

Andere conclusie

Toch blijkt de theorie niet helemaal waterdicht. Dat bleek toen hoogleraar Plooij een promovenda onder zijn hoede nam, die de sprongetjes-theorie met meer wetenschappelijk onderzoek zou moeten ondersteunen. Promovenda Carolina de Weerth kwam, met haar veel intensievere onderzoek, tot een heel andere conclusie: zij ontdekte juist dat kinderen inderdaad wél mentale groeispurtjes doormaken, maar dat dit níet volgens gezette tijden gebeurt. Eigenlijk zoals we al wisten: élk kind is anders en elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen niveau, op z’n eigen moment. Naar aanleiding van het onderzoek van Weerth, ontstond er een ruzie met Plooij.

Klopt het?

Toen ik van de ‘Oei, ik groei!’-sprongetjes hoorde, heb ik de bijbehorende app gedownload. Deze gaf precies aan wanneer ik weer een donderwolkje (= sprongetje) kon verwachten. Soms klopte de sprongetjes-periode met wat extra gehuil van mijn kleintje. Soms kwam er niets over een. De vaardigheden die het boek beschreef, kwamen vrijwel nooit overeen met de fase waarin mijn kinderen zich bevonden. Soms konden ze een bepaald puntje al maanden, soms duurde het nog maanden voordat ze een bepaalde vaardigheid onder de knie hadden.

Een waardeloze app en een waardeloos boek, dus? Die conclusie durf ik niet te trekken. Ik zie in mijn omgeving hetzelfde wat ik zelf heb meegemaakt: het is leuk om te zien wat kinderen ONGEVEER leren op een bepaalde leeftijd en het is leuk om soms een (hetzij dus niet geheel wetenschappelijk bewezen) verklaring te hebben voor het wangedrag van je uk. Zolang je het boek en de app op die manier bekijkt, is het best fijn om een ontwikkelingslijn te kunnen volgen. Als je er je klok maar niet op gelijk wil zetten...

Kwamen de groeisprongetjes bij jouw kindje wel overeen met de sprongetjes uit het boek?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Xxxmaud

    Hier klopte het absoluut. Omdat ik veel kolfde en ik enkel en alleen op verzoek melk gaf (hij mocht zelf bepalen hoeveel hij dronk en wanneer hij genoeg had) kon ik elke dag het aantal ml melk wat hij dronk bijhouden. Tijdens regeldagen ging hij bijvoorbeeld elke keer 100 ml extra drinken en dan bleef hij dit in het vervolg aanhouden tot de volgende regeldagen. Maar bij de groeisprongen merkte ik keer op keer op de datum precies dat hij enkel en alleen tijdens die dagen elke dag 100ml extra melk dronk en zodra de groeisprong weer was afgelopen viel hij weer terug in zijn oude hoeveelheid melk. Ik vind het jammer dat een vrouw wat promoveerde het onderzoek in twijfel heeft gebracht en ik vraag me dan ook echt af hoe goed haar onderzoek is geweest. Mij komt het over op een onervaren vrouw wat waardevolle kennis in twijfel heeft gebracht. Naar mijn mening zou dit onderzoek op basis van mijn eigen bevindingen overgedaan kunnen worden.

  • D.ream

    Hier klopte het wel kwa app maar ik nam het wel met een korreltje zout net als alle zogenaamde goedbedoelde adviezen of moeders die het altijd beter weten volg altijd je eigen instinct en kijk naar je kindje en laat je niet van de wijs brengen door de moeder maffia’s heel vermoeiend zijn die 🌹

  • My-two-Pride-and-Joys

    Ik heb er nooit in geloofd en heb zowel bij de oudste die nu 7 is en de jongste nu 6 maanden ook nooit dat boek geraadpleegd. Ik ga af op wat ik zie, en probeer daar dan op te reageren. Vind het zelfs 'gevaarlijk' als mensen het afschuiven op een 'sprongetje' want ze vertrouwen er dan op dat het 'dat wel eens kan zijn' en kijken vervolgens niet verder of het écht zo is of dat je heel anders moet handelen. Maar goed, een ieder zijn ding denk ik dan maar. Ik geloof er in ieder geval niet in en handteer geen enkel 'opvoedboek' maar ga gewoon af op wat ik zie en wat ik denk dat nodig is. Heeft nog altijd het beste gewerkt.

  • Shrimp

    Met 5 kids en de poging bij de vierde het eerste jaar boek van hen in te vullen adv die sprongetjes durf ik te zeggen ; waardeloos boek en waardeloze app.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50