Mijlpalen tijdens het eerste jaar met je kind

Mijlpalen tijdens het eerste jaar met je kind

In het eerste jaar dat je moeder bent, gebeurt er zoveel! Niet alleen je kind ontwikkelt zich van hulpeloos wurmpje tot eigenwijze dreumes, jij zelf verandert van een - in veel gevallen - ietwat onzekere moeder tot iemand die heel goed weet wat haar kind nodig heeft. Dit zijn in ieder geval de mijlpalen waar je in dat eerste jaar mee te maken krijgt:

Eerste contact

Uiteraard mag ik deze lijst niet anders beginnen dan met het allereerste échte contact. Je baby is nog geen paar seconden oud en wordt op je borst gelegd. Voor het eerst heb je dan echt die glibberige mini-babybilletjes in je handen, die al die tijd tegen je ribben aan het drukken waren. Er is niets fijner dan voor het eerst dat gezichtje van je kind bewonderen. Want ook al zit die nog onder de smurrie en is die nog wat gezwollen van de reis uit de baarmoeder, het is het allermooiste gezichtje dat je ooit hebt gezien!

Lees ook:
8 tips voor elk koppel om het eerste jaar als ouders door te komen

Het eerste lachje

De eerste keer dat je kind bewust naar je lacht, is een moment waarop je hart een sprongetje maakt. Tot die tijd heb je met alle liefde die je in je hebt voor dat mensje gezorgd en dan opeens krijg je er een stralende glimlach voor terug die alle gebroken nachten de moeite waard maakt.

De eerste keer dat je breekt

Ik ken niemand die niet een keer heel hard heeft gehuild tijdens een gebroken nacht. Hoe lang je het ook al volhoudt, er komt een moment waarop je hartverscheurend huilt, omdat je zó vreselijk moe bent dat je even niet meer weet of het ooit nog beter gaat worden. En ja, dat wordt het. Zodra het licht wordt buiten, ben je het ergste alweer vergeten :-)

De eerste keer omrollen

Je baby komt slapjes ter wereld en de eerste tijd moet je het hoofdje zorgvuldig ondersteunen. Met de tijd merk je dat je kind steeds sterker wordt. De armpjes en beentjes wapperen er op los en je hoeft na verloop van tijd ook het hoofdje niet meer vast te houden. En dan komt de dag waarop je kind even op een speelkleed ligt, je wegloopt om een kop koffie te halen, je binnen dertig seconden terug komt en je kind op z’n buikje aantreft. Huh? Wanneer is dat gebeurd? Even twijfel je of je je kind misschien zelf op z’n buik hebt gelegd.

Het eerste hapje

Wortelprut, je baby in een wipstoeltje, papa met een camera in de aanslag en jij houdt enigszins bibberend een lepeltje vast: het eerste stapje in de richting van vast voedsel is gezet. Je kind trekt een walgend gezicht, jullie lachen er smakelijk om en het stoeltje krijgt meer voedingsstoffen binnen dan babylief. Maar dat geeft niet, er zullen nog veel voedingsmomentjes komen!

De eerste keer een avondje uit

Jij en je partner hadden altijd alle tijd voor elkaar, totdat de baby geboren werd. Nu genieten jullie beiden natuurlijk verschrikkelijk van die frummel, maar er komt een moment waarop jullie er echt weer zin in hebben om er samen op uit te trekken. De eerste keer is dat een beetje spannend: je staat uren voor de spiegel, hebt een knoop in je maag - omdat je babylief achter moet laten -, geniet verschrikkelijk van dat wijntje en die gesprekken in het restaurant en kijkt vervolgens de hele avond toch stiekem op je telefoon, om te zien of opa en oma al een foto van het nageslacht opgestuurd hebben. 

De eerste keer optrekken

Het lijkt nog maar zo kort geleden dat je kind geboren werd, en opeens trekt hij of zij zich op aan de tralies van de box of aan het bankstel. Je hart stopt, want je bent bang dat je kleintje met het tere hoofdje op de vloer zal kletteren. Vanaf dat moment is het definitief gedaan met de rust en zal je merken dat je nog regelmatig met je hart in je keel zal zitten. Het is een bijzondere, nieuwe stap, maar ook zo spannend!

Het eerste woordje

Niet alle kinderen zeggen in het eerste jaar hun eerste woordje en daar is helemaal niets mis mee. Maar een hoop kinderen zeggen rond hun eerste verjaardag toch wel eens ‘papa’ of ‘mama’. Hóe bijzonder! Hetzelfde geldt trouwens voor de eerste losse stapjes. Niet ieder kind zet die in het eerste jaar, maar als ze dat wel doen is dat zo'n speciaal moment! Je baby wordt steeds meer een echt mensje!

De eerste verjaardag

En dan is het zover. De avond voor de verjaardag versier je de woonkamer en neem je nog even een kijkje bij je slapende baby: morgen is hij een dreumes. Er is taart, er is familie, er wordt een kaarsje uitgeblazen (door jou, je kind kwijlt de taart onder), er zijn cadeautjes (het papier is meestal interessanter dan de inhoud) en er worden heel veel foto’s gemaakt. Geniet ervan, mama! Vorig jaar ben je bevallen, je hebt je door het eerste jaar heen geslagen en vanaf nu breekt er een heel ander hoofdstuk aan!

Wat vond jij de meest bijzondere mijlpaal in het eerste jaar?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50