Medische wereld slaat alarm: ‘Vaccinatiegraad moet omhoog’

Medische wereld slaat alarm: ‘Vaccinatiegraad moet omhoog’

De medische wereld is onder de naam Beneden Peil een campagne begonnen om een stop te brengen aan de dalende vaccinatiegraad in ons land. Artsen- en patiëntenorganisaties willen hiermee bereiken dat zorgverleners én patiënten ervan worden doordrongen van het feit dat een omslag noodzakelijk is om gevaarlijke ziektes zoals kinkhoest en mazelen buiten de deur te houden.

Een maand geleden waarschuwde het RIVM voor een dalende vaccinatiegraad. Aanleiding was een het hoge aantal gevallen kinkhoest en het overlijden van vier baby's aan de gevolgen van deze besmettelijke ziekte. Ook was er een uitbraak van mazelen in de omgeving van Eindhoven. Het bleek dat degenen die besmet waren geraakt door deze ziekte niet waren gevaccineerd.

Waarom vaccineren noodzakelijk is

Volgens jeugdarts Caroline Schouten is het soms moeilijk om sommige ouders ervan te overtuigen dat vaccineren noodzakelijk is. Het voelt soms als vechten tegen de bierkaai”, vertelt ze aan het AD. “De laatste jaren voelt het weleens alsof ik tijdens gesprekken met ouders in een parallelle wereld ben beland.”

Volgens Schouten is het wel voorstelbaar dat je kritisch bent als je een gezonde baby hebt en je gaat daar iets inspuiten. “Ik merk nu steeds vaker dat mensen al met een idee in hun hoofd arriveren. Ik ben oprecht geïnteresseerd in hun beweegredenen. Soms blijkt dat ze echt een vervelende ervaring hebben gehad. Dan hebben ze een heel intens gevoel en zijn ze vrij overtuigd. Maar er zijn ook mensen die het niet helemaal weten.”

Beïnvloed

Volgens haar willen mensen ook echt het beste voor hun kind. “Als ze niet willen vaccineren, denken ze echt dat dat beter is. Mensen worden beïnvloed door informatie op internet. Door algoritmes lezen ouders bepaalde dingen, waar ze bang van kunnen worden. Ik luister altijd naar hun verhaal. Daarna komt het cruciale punt in het gesprek. Ik zeg dat ik me hun gedachten kan voorstellen, maar vraag of ik daar mijn ervaring als jeugdarts tegenover mag zetten.”

Niet-kloppende informatie

Soms staan ouders daarvoor open en deelt ze haar kennis, maar als ze een ‘nee’ als antwoord krijgt dan dringt ze niet aan, maar dan voelt ze zich wel machteloos. “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen zich baseren op niet-kloppende informatie. Ik vraag altijd wel of ik nog iets anders mag vertellen. Áls uw kind gaat hoesten, zeg ik dan, trek dan aan de bel. Want het kán kinkhoest zijn, dat gaat nu rond. Als ouders horen wat de risico’s zijn, gaan ze er toch binnen hun eigen denkraam mee aan de slag.”

Campagne website

Op de campagne website Benedenpeil.nu kun je meer informatie vinden op vragen als ‘Wat doet een vaccin eigenlijk?’ en “Wat betekent dat voor mij en mijn baby?’

Lees ook:

'Mijn zoontje lag 3,5 weken op de kinder IC vanwege kinkhoest'
Meer over vaccinaties bij je baby

Bronnen: AD.nl en Maxvandaag.nl
Beeld: CDC via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Sandujour

  Vreselijk! Vaccineren is super belangrijk. Laten we voldoende en vooral juiste informatie over vaccins en het vaccinatieprogramma verstrekken! Goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

 • Assiral

  Ik denk dat corona hier ook heel veel invloed op heeft gehad. Mensen zijn het vertrouwen in de overheid hierdoor flink kwijt.

 • Charliecharlie

  Maar ook dat komt toch vooral door de desinformatie op internet? Natuurlijk was het qua maatregelen een beetje chaotisch beleid met weinig voorspelbaarheid, maar ja, niemand had ervaring met corona of met een pandemie in het algemeen.

  Met die coronaprikken is ook niks mis.

  Het belangrijkste wat mis is gegaan is social media. Wat ook geldt voor de kindervaccinaties. Vroeger kon iemand z’n idiote overtuiging misschien ergens rond staan bazuinen en dacht iedereen: wat een onzin. Nu ontmoeten al die mensen met idiote overtuigingen elkaar online, en voor je het weet heb je Facebookgroepen die de onzinnigste dingen verspreiden, waar anderen dan weer in mee gaan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50