Wat je moet weten over de mazelen

Wat je moet weten over de mazelen

Onlangs kwam een kinderopvang in Den Haag in het nieuws omdat er vier kinderen met de mazelen zijn besmet. Waarschijnlijk heeft een van de kinderen de ziekte in het buitenland opgelopen tijdens een vakantie. Maar hoe kun je nu weten of je kind is besmet met de mazelen en wat is het verloop van de ziekte? Dit is wat je moet weten over de mazelen.

Drie van de vier kinderen waren nog niet ingeënt omdat ze nog te jong waren voor de vaccinatie, waarvoor je ouder dan 14 maanden moet zijn. Een kind had wel al de leeftijd bereikt om een BMR-vaccinatie te krijgen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hele jonge kinderen. In Nederland gaat er zelden iemand dood aan de ziekte. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2013, meldt NOS.nl.

Meer over de mazelen

Intensive care neontaal verpleegkundige L. Ward legde BabyBytes uit hoe je de ziekte kunt krijgen, wat de mogelijke symptomen zijn en wat de mogelijke complicaties kunnen zijn:

Mazelen worden veroorzaakt door een virus. De besmetting van de mazelen vindt plaats via druppeltjes die worden verspreid met hoesten en niezen. Het meest besmettelijk zijn de patiënten van 1 tot 2 dagen voor de uitslag begint tot ongeveer 4 dagen daarna. Ongeveer 10 dagen na de besmetting breken de mazelen uit. 

Mogelijke ziekteverschijnselen

  • hoge koorts;
  • hoesten, verkoudheid en rode ogen;
  • witte vlekken met een rode stip aan de binnenkant van de wangen;
  • vlekken op het gezicht, in de hals en in de nek;
  • na verloop van tijd een bijna egaal rode huid.

Mogelijke complicaties

  • In 5 tot 10 procent van de gevallen krijgt de patiënt oorontsteking met soms blijvende doofheid.
  • In 1 tot 5 procent van de gevallen kan de patiënt een levensbedreigende longontsteking krijgen.
  • In een enkel geval, bij 1 op de 1000 kinderen, leidt mazelen tot een acute hersenontsteking, die meestal blijvende hersenschade geeft.
  • Ongeveer 1 tot 2 van de 1000 patiënten zullen sterven.

Voor de mazelen is er geen behandeling. Antibiotica zouden kunnen helpen bij het bestrijden van een er bovenop komende infectie. Tegen hersenontsteking is helemaal niets te doen. 

Wanneer inenten 

Kinderen worden 2 keer tegen de mazelen ingeënt, de eerste keer is dit bij 14 maanden, de tweede keer op de leeftijd van 9 jaar. De vaccinatie is onderdeel van het combinatievaccin BMR, dat met één prik beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. Tegelijk met de eerste BMR-inenting krijgen kinderen ook een inenting tegen Meningokokken C. De tweede BMR-inenting wordt tegelijk met de DTP-prik gegeven. Deze prikken krijgen kinderen op een andere plek dan de BMR-prik. Deze 2 BMR-prikken samen zorgen voor levenslange bescherming tegen mazelen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden