Steeds meer ernstig zieke baby's door kinkhoest

Steeds meer ernstig zieke baby
  • in Baby
  • 9
  • 1062
  • 17/02/2024

Het RIVM maakt zicht grote zorgen, want het aantal ernstig zieke baby's door kinkhoest neemt de afgelopen weken toe. Sterker nog: er is een sterkere stijging te zien dan in voorgaande jaren. Wat is kinkhoest precies?

Er wordt nu elke week bij zo'n twintig baby's kinkhoest vastgesteld. Volgens Tjaling Leenstra, hoofd van de landelijke coördinatie infectiebestrijding is dit een sterke toename vergeleken met voorgaande jaren. Dat baart hem zorgen want kinkhoest kan zich bij jonge kinderen en pasgeboren ernstig uiten. “De toename is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad zoals de Biblebelt.” Volgens NOS.nl is 90 procent van de baby's met kinkhoest niet gevaccineerd.

Wat is kinkhoest precies?

Kinkhoest is een besmettelijke luchtweginfectie die kan leiden tot lange en hevige hoestbuien met taai slijm en lange, gierende ademhaling. Leenstra: “Baby's kunnen bijvoorbeeld stoppen met ademen, wat zuurstoftekort en hersenschade kan veroorzaken.” Ook is er een hele kleine kans dat baby's aan kinkhoest komen te overlijden.

>>Welke symptomen kinkhoest heeft en wat precies de gevolgen zijn van kinkhoest kun je lezen in onze BabyBytes-Informatiegids.

Oproep RIVM

Het RIVM roept op om uit de buurt te blijven van zwangeren en baby's als je last hebt van verkoudheid en/of hoest. Ook benadrukt om je kind te beschermen tegen kinkhoest door je kind op tij te laten vaccineren met vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Heeft jouw kind weleens kinkhoest gehad?

Lees ook:

Je kindje is verkouden. Hoe kun je het beste helpen?
Als je kindje heel ziek blijkt te zijn

Bron: RIVM

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


  • Yune

    Zoek het verhaal op van Riley Hughes, een baby geboren in 2005, die maar 32 dagen oud was toen hij kwam te overlijden aan kinkhoest (whooping cough) en wat een lijdensweg hij heeft gehad tot zijn laatste dag.

  • Lady-Whistledown

    Dit verbaast mij totaal niet gezien het feit dat de vaccinatiegraad door desinformatie steeds verder daalt. Het RIVM is ook niet voor niets met het vaccin tijdens de zwangerschap gekomen. Toch zijn er altijd vrouwen die eerder geloven wat op vage internetsites staat dan wat deskundigen zeggen.

  • Pandabeertjes

    Het RIVM is wel betrouwbaar wil je zeggen? Na Covid hebben ze het bij mij volledig verbruid. Geen vaccins meer voor mijn kinderen of mijzelf. Gelukkig geloof ik in een God die overal boven staat en die al zó vaak heeft laten merken dat hij van ons afweet. Geen angst hier 🙏🏽

  • oemmiee

    Ik geloof ook in een God . Maar wat heeft dat met vaccinatie te maken dan? Vaccineren is misschien een lastige kwestie, omdat ze niet transparant zijn . Met name de farmaceutische industrie. Goeie business. Weet je wat ook nog eens een goeie onderneming is sinds de vaccinatie graad onder de 90% is? Kleine baby kistjes

  • Chudo

    Vraag dan eens naar de mensen over god, die hun kinderen hebben moeten begraven. Of zij ook vinden dat god overal boven staat en of zij hem gevoeld hebbeb toen hun kind stierf door nalatigheid omdat ze geen prik wilden voor hun kind

  • ~MamaVan~

    Amen!

  • Chudo

    90% van de ernstig zieke babys is dus niet ingeent.. Ik vraag mij af wat de ouders hiervan vinden die hun kind bewust niet hebben gevaccineerd omdat ze tegen vaccins zijn, en daarom dus een ernstig zieke baby hebben die kankomen te overlijden

  • vlinder94

    dat denk ik dus ook!! ieder zn eigen keus natuurlijk, alleen heel benieuwd hoe ze zich dan zouden voelen.

  • Nog-even!

    Ze zijn blijkbaar banger voor het vaccin dan voor de ziektes... Ten onrechte. Maar er zijn trollen die waarheid en leugen hebben omgedraaid, voor de mensen die erin trapten... Dat is wat manipulatie via social media kan bewerkstelligen...helaas...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50