Lezeressen vertellen: ‘Ik heb last van incontinentie na mijn bevalling’

-
- in Bevalling
- 0
- 554
- 23/02/2025
Het is een taboe, maar heel veel vrouwen hebben er last van: incontinentie na de bevalling. Uit recent onderzoek blijkt dat er maar liefst 85 procent van de vrouwen na een bevalling last hebben van deze kwaal. Hoe zit dat bij jou, vroegen we aan jullie op het BabyBytes-forum.
Tijdens je zwangerschap gebeurt het wel vaker: je hoest, je niest, je lacht en reken maar dat je dan wat urine verliest. Een hele normale zwangerschapskwaal want je klein drukt steeds meer op je blaas. Maar dat de incontinentie na je zwangerschap blijft, is misschien iets wat je niet verwacht, maar vaker voorkomt dan je denkt.
Onderzoek
Uit onderzoek van een Amerikaans bedrijf dat incontinentie producten levert, blijkt dat maar liefst 85 procent van de vrouwen die zijn bevallen, last blijven hebben van incontinentie. Dat is een enorm percentage!
Jij last van incontinentie?
Wij openden op het BabyBytes-forum een topic met de vraag: ‘Incontinentie: had jij er last van na je zwangerschap en heb je er iets aan gedaan?’
We lichten een aantal reacties eruit:
Niet aan een wc denken
“Als ik ga dansen doe ik een inlegger in tegen de ongelukjes bij het springen. Voor de rest red ik het meestal nog wel. Als ik maar op tijd ga. Problematisch is van buiten naar binnen gaan, uit kou de warmte in. Of liggend denken: ‘Ik moet plassen’, en dan opstaan en merken dat de druk in verticale positie veel hoger is. Idealiter zou ik dan in handstand naar het toilet moeten lopen, maar zo lenig ben ik niet meer.
Ik heb mezelf ook aangeleerd om me bij hoge nood zo hard mogelijk in te beelden dat ik in een drukke winkelstraat loop, ver weg van een toilet. Want zodra mijn lichaam de wc in het oog krijgt, laat mijn blaas de boel lopen, terwijl ik nog volledig gekleed buiten de wc-deur in de gang sta, of terwijl ik in het hokje mijn broeksknoop probeer los te wurmen. Ik beeld me zo hard mogelijk in dat de wc er niet is, totdat ik er daadwerkelijk op zit.”
Bandje om blaas
“Helemaal niks gelukkig, maar een vriendin van mij wel. Die heeft nu een bandje om haar blaas en dat werkt top!”
Operatie
“Vijf maanden na mijn bevalling voelde ik ineens dat het niet goed zat. Het bleek een derde stadium verzakking. Een operatie mocht eerst niet, omdat de arts mij te jong vond. Meerdere pessariums gepast, maar geen bleef op zijn plek. Na bezoek aan een andere gynaecoloog, toch tot de conclusie gekomen dat een operatie het beste is, maar dit kan pas als mijn dochter oud genoeg is. Ook had ik de keus om nog één keer zwanger te worden, want bij de operatie wordt mijn hele baarmoedermond wordt verwijderd. Hier heb ik het wel even moeilijk mee gehad. Maar uiteindelijk heb ik na drie jaar medisch traject een gezond meisje op de wereld mogen zetten.
Ik kan door de verzakking nauwelijks een halve dag gezellig lopen, of ik krijg last van mijn bekkenbodem en dan moet ik echt vaak naar de wc. Ook zijn hierdoor mijn menstruatie veel heftiger.”
Wachtlijst
“Na mijn drie zwangerschappen last van incontinentie. Na de eerste viel het nog mee, maar na de tweede en derde zwangerschap gaat het frequent mis. Nu sta ik op de wachtlijst voor een bekkenbodem check, maar ja, de wachtlijsten zijn lang...”
Bekkenbodemfysio
“Ik had na de eerste bevalling een totaalruptuur. Toen had ik wat moeite met ontlasting, daar heb ik bekkenbodemfysio gehad. Na de tweede bevalling geen klachten. Het enige nog is dat ik bij een buikgriep echt niets kan ophouden.”
Lees ook:
Praat mee op ons forum over incontinentie
Hoe incontinentie mijn leven beheerste
Podcast: een doula bij je bevalling
Bron: TheBump.com
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden -
Afwijkend structuur vruchtzakje/benen? 11 weken
Van Kusjeskusjes33 In Kwaaltjes en aandoeningen
22 1288 3 dagen
Reageer op dit artikel
reacties (0)