Lezeressen vertellen: gezin compleet, wie laat zich steriliseren? Jij of hij?

Lezeressen vertellen: gezin compleet, wie laat zich steriliseren? Jij of hij?

Van de week liet zangeres Anouk weten dat haar gezin met zes kinderen compleet is. Dus heeft ze zich laten steriliseren, hoewel haar partner ook had aangeboden om het te laten doen. Maar dat vond de zangeres te ver gaan, want hij is 23 jaar. Te jong om dat te laten doen. BabyBytes is nieuwsgierig hoe haar lezeressen het hebben geregeld. We vroegen: wie heeft zich laten steriliseren? Jij of hij?

Wilma: “Ik ben 25 juli 2018 bevallen van onze tweede dochter. Ik had een geplande keizersnede gehad. Ik ben 30 jaar en wilde niet meer dan twee kinderen. Omdat ik toch een keizersnede kreeg, heb ik me meteen laten steriliseren.  Als ik de keizersnede niet had dan had mijn partner zich laten steriliseren.”

Karen: “Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het artikel las op Facebook. Hier moet veel meer over bekend worden.

Mijn man en ik zijn hier op dit moment erg mee bezig. We hebben drie gezonde kinderen van vijf, drie jaar en volgende maand een jaar. Ons gezin is compleet. We zijn er nog niet helemaal uit. Maar mijn man laat zich sowieso binnenkort steriliseren. Ik wil geen enkel risico lopen en mij ook laten steriliseren.
Waarom allebei? Zoals ik wel eens zeg: ‘We hoefden onze onderbroeken maar naast elkaar te hangen en ik was al zwanger.’ Want ik was driemaal in een keer zwanger.
Nu gebruiken we condooms en ik slik de pil, we willen geen enkel risico nemen. Het vervelende is, dat iedereen het hardop mag uitspreken dat het lang duurt voor je zwanger bent, je krijgt van alle kanten begrip.

En wij dan? Bij ons is het juist de angst om weer zwanger te worden, maar dat mag je niets over zeggen. ‘We moeten ons gezegend voelen.’ En als ik het onderwerp sterilisatie op tafel breng, wordt er in koor geroepen: ‘Nu is je man aan de beurt.’
Zo bekrompen, zo niet open staan voor andere opties.”

Lees ook:
Emily (24) heeft geen kinderwens: 'Ik wil me laten steriliseren'

Kim: “Hier gaat mijn wederhelft maar, ik vind dat wij als vrouw al genoeg moeten ondergaan als we kinderen ter wereld brengen en daarbij is het voor mannen minder ingrijpend.”

Sannah: “Ik laat mij steriliseren als ons gezin compleet is. We willen het liefste drie kinderen. Vind het echt zo onzin dat de man zich moet laten ‘knippen’ omdat wij vrouwen het al zo zwaar hebben met zwanger zijn enz. Echt onzin. Mijn vriend mag zelf bepalen wat hij met zijn zaakje wilt doen, het is niet mijn geslachtsdeel. Als ik geen kinderen meer wil, moet ik daar zelf een oplossing voor vinden. Beetje raar om de man daar tot toe te dwingen, omdat hij biologisch geen kinderen kan dragen of ongesteld wordt. Beetje rare en onnodige wraak op de mannelijkheid vind ik.”

Tineke: “Wij hebben het er nog nooit over gehad. Er zijn minder invasieve manieren om zwangerschap te voorkomen en die verkiezen wij boven welke operatie dan ook.”

Manon: “Hier heeft mijn man het gedaan. Ben hem er dankbaar voor omdat hij dit voor mij doet. We zouden best nog een kindje willen maar mijn lijf kan dat niet meer. Ik wil liever zonder hormonale anticonceptie verder en dus is dit zijn cadeautje aan mij.”

Ashton: “Ik wilde het eigenlijk dit jaar al laten doen, maar dan ga je naar de gynaecoloog en die zegt dan doodleuk dat hij dat niet doet want ik ben nog te jong (twee jongens van vijf en drie jaar oud. Ik ben bijna 28). Dus nog maar twee jaar aan andere anticonceptie en dan maar hopen dat ik wel baas mag zijn over mijn eigen lijf.  De keuze was hier zo gemaakt. Ik ben degene die zich zo snel mogelijk laat steriliseren. Dit is in heel goed overleg besloten.”

Sandra: “Geen discussie over geweest. Mijn man stelde het zelf voor en na vijf kinderen vinden we het allebei wel goed zo.”

Nikita: “Als ons gezin compleet is, maakt het mij niet uit wie van ons twee de letterlijke knoop doorhakt, maar het gaat wel een van ons worden!”

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50