Kinderwens en bang voor erfelijke ziektes? Laat je testen!

Kinderwens en bang voor erfelijke ziektes? Laat je testen!

Jij en je partner zijn toe aan een volgende stap: een kind! Maar wat als jullie beiden in de familie ernstige erfelijke ziektes hebben? Hoe groot is de kans dat jullie kind die ziekte kan krijgen? Nu is er een manier om dat vóórdat je zwanger wordt uit te vinden.

Om uit te vinden of jullie toekomstige kind een ernstige erfelijke ziekte heeft, kun je je nu laten testen bij zes huisartsen in Groningen en Friesland. De test onderzoekt 90 genen van de man en de vrouw op 70 zeer ernstige erfelijke ziekten, meldt nos.nl. De kans dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte is 1 op 150. Hun baby zou dan een kans van 25 procent hebben om de ziekte te krijgen.

De test kost 950 euro en je hoeft geen patiënt van de huisarts te zijn om de test te laten doen.

Lees ook:
Alles over erfelijke aandoeningen

Zwanger en dan?

Mocht uit de test naar voren komen dat een baby een genetische afwijking heeft, en stellen wagen toch de kans en worden zwanger, dan kan met een vlokkentest worden gekeken of je ongeboren kind ernstige afwijkingen heeft.

Heb jij ernstige erfelijke ziektes in je familie? Zou jij je eerst laten testen op genetische afwijkingen voordat je aan kinderen begint?

Babybytes 2019

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Rlyblue

    Als die vergoed zou worden? Zonder twijfel!

  • Nog-even!

    Nee, dat zou ik niet doen... Het leven bestaat uit risico's en het krijgen van kinderen zal wat mij betreft altijd risico's met zich meenemen die niet dichtgetimmerd hoeven te worden...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50