Kans op bijziendheid en blindheid groter door te weinig buitenspelen

Kans op bijziendheid en blindheid groter door te weinig buitenspelen

Omdat kinderen te veel te dicht op een scherm zitten, is de kans op bijziendheid erg groot. En bijziendheid kan leiden tot blindheid...

Kinderen spelen veel te weinig buiten en zitten te dicht met hun gezicht op een scherm of in een boek. Hierdoor zal de komende decennia bijziendheid vele tienduizenden Nederlanders blind te maken. Om dit te voorkomen, zijn drastische maatregelen nodig, zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in NRC.

Volgens haar moeten leerlingen ten minste een uur per dag naar buiten om hun ogen te sparen.

Lees ook:
Buitenspelen met je kind belangrijker dan je denkt

Bijziendheid bestrijden

Klaver werkt met collega’s aan een plan om bijziendheid te bestrijden. Daarin staat onder andere de 20-20-2-regel: kinderen moeten het dichtbij kijken steeds 20 minuten onderbreken voor een pauze van 20 seconden en moeten ook dagelijks twee uur buitenspelen. Bij kinderen die al bijziend zijn moeten oogartsen de verslechtering tegengaan met druppels en lenzen.

Klaver zegt dat bijziendheid de grootste oorzaak van blindheid in Nederland is geworden.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden